Türkiye’nin Güzel Bir Markası – Numarine
3 Ocak 2017 2017-01-03 16:56Türkiye’nin Güzel Bir Markası – Numarine
Türkiye’nin Güzel Bir Markası – Numarine
Numarine’ in üretim tesisleri Gebze Organize Sanayi Bölgesinde Plastikçiler Sitesinde bulunuyor. Numarine uzun bir aradan sonra gittiğim için yollar ve çevre bir hayli değişmiş. Eskiden yolun sonunda tek başında bulunan Numarine’ in etrafında bir sanayi mahallesi oluşmuş, bir birinden güzel fabrika binaları etrafta boy atmış. Numarine ile 2006 yılından bu yana bir aradan sonra bugüne kadar çalışmaya devam ediyoruz. Yalın Enstitünün birlikte çalışma yaptığı ve yalın düşünce gözlüğü ile büyük ilerlemeler kaydeden bir kuruluşumuz.
Numarine’ in sahibi Ömer Malaz 50 yaşlarında sporcu görünüşlü hala gençliğini sürdüren son derece açık fikirli dinamik bir kişi. Numarine Firmasının baş Satış Danışmanı. Bütün Satışlardan bizzat kendisi sorumlu. Devamlı dünyayı ve Türkiye Pazarını radarında tutuyor. Günün ilk saatlerinde Numarine gelmiş, insanlarla konuşmaya başlamış olarak kendisini bulursunuz. Daha önceki ziyaretimde odası birinci katta idi. Odanın penceresinden kızaktaki teknelerin bitirilme temposunu izleyebiliyordu. Bu sefer ziyaretine gittiğimde ikince kata çıkmış, birinci kattaki odasını Fabrika Müdürlüğüne atanan Murat Şen beye devir etmiş.
Ömer Malaz’la birçok konuyu konuşuyoruz. Dünya’da ve Türkiye ve çevresinde olup bitenlerle son derece ilgili. Ürettikleri ürünü alacak müşterilerin dünya ve Türkiye ekonomisinin gidişatına önem verdiklerini çok yakından biliyor. Çünkü müşteri temaslarını bizzat kendisi yürütüyor. Ömer Malaz’a niçin Numarine kurduğunu sorduğumda, tekneciliğin kendi hobisi olduğunu söylüyor. Yani işi ile hobisini birleştiren nadir şanstaki kişilerden birisi. Ömer Malaz’a iş hayatını soruyorum. Kayserili bir aileden geldiğini söylüyor. Babası tekstil mühendisi olarak tahsilini tamamlamış, bir süre tekstil işi ile meşgul olduktan sonra 70’li yıllarda Gebze’deki Malazlar Kibrit fabrikasını satın almış. Babası Ömer Malaz’ı daha çocuk iken fabrikaya getirir fabrikada vakit geçirmesini istermiş. Fabrika’da ilk önceleri oyun oynarken iş ortamını da daha küçük yaşlarda öğrenmeye başlamış.
Ömer Malaz liseyi İngiltere’de okumuş yüksek tahsilini de Amerika Birleşik Devletlerinde tamamlamış. Spora, futbola ve denizciliğe merakı çocukluk yıllarına kadar dayanıyor. Ömer Malaz’ın babası Malazlar Kibrit Fabrikasını satın alıp çalıştırdığı yıllar, benim de TOFAŞ Otomobil Fabrikasında İnsan Kaynaklarından sorumlu Yöneticilik yaptığım yıllara rastlıyor. Sanayiciler günümüzde oldukça zor koşullarda çalışıyorlar diyebilirsek de 1970’li yılların çok daha ağır ekonomik, siyasi, asayiş ve çok derin sosyal ve sendikal sorunlarla da boğuşmak durumunda kalıyorlardı. Babası, Ömer beyin sanayici olmak yerine tüccar olmasını istemiş ancak o sanayiciliği tercih etmiş. İlk önce çelik para kasası üretmeye başlamış. Zaman içinde kendisini Numarine ’i kurarken bulmuş ve bugünlere gelinmiş.
Ömer Malaz iyi bir lider, liderlik konularına önem veriyor. Başarılı firma uygulamalarını öğrenmeye dikkat ediyor. Kendisine Toyota Motor Şirketini kuran Kiichiro Toyoda’nın şahsen ve Toyota’nın şirketi çalışanlarının,
Japonya, 2 dünya savaşı sonrası işgal altında iken otomobil üretimini gerçekleştirmek için verdikleri ölümcül mücadeleyi anlatan Leaders-Heroes videosundan bahsettiğimde bu videoyu seyretmek için gösterdiği arzu dikkatimi çekti.
Rakipler, İtalyan ve İngiliz Firmaları. Rakiplerin en büyüğü yılda 100-150 tekne yapıp satabiliyor. Son iki yıl içinde 3 yeni modeli mevcut ürün gamına eklemişler. 60-70-105 fit tekneler bayağı üst düzeye hitap ediyor. Şimdilerde ürün gamı içinde 8 model bulunuyor. Toplam üretimin yüzde 30-40’ı Türkiye pazarına geri kalanı bütün dünyaya hitap ediyor.
Organizasyon Şemasını gözden geçirdiğimizde Ömer Malaz, pazarlama, tasarım, satış ve finansman işlerini üstlenmiş, Numarine ’de üst düzeyde görev yapan bir İngiliz bulunuyor, uzun teknecilik tecrübe olan bu kişi teknik, teknolojik ve dünya pazarı ile bilgi ve beceriyi Numarine taşıyor. Üretim, üretim mühendisliği dâhil bütün unsurları ile birlikte Murat Şen’e bırakılmış. Murat Şen endüstri mühendisi, en alt kademeden başlamış kademe kademe Fabrika Müdürlüğüne yükselmiş. Numarine 2008-9 Dünya Mali Krizini yaşamış krizlerle başa çıkmayı becerebilen bir Şirket.
Murat Şen ile Yalın Enstitü Başkan Yardımcısı Nezih Soydan birlikte çalışıyorlar. Murat Şen’in ifadesi ile ideal bir birliktelik oluşturmuşlar, tam güvene sahipler, bir birilerinin dilini çok iyi anlıyorlar. Numarine ‘de 145 kişi tekne imalatında fiilen çalışırken firmanın toplam personeli 190 kişi. Organizasyon prensiplerinin en önemlisinden birisi olarak en alttan yukarıya hak ederek çıkmak söz konusu.
Fabrikayı baş sona dolaşıyoruz. Yalın Düşüncenin bütün gereklerinin yerine getirildiğini memnuniyetle gözlemliyorum. Beni en çok etkileyen Oobeya olarak ifade ettiğimiz Yönetim Odası ve günlük ve stratejik yönetime yönelik bütün öğelerin yerinde olduğunu gözlemliyorum.
Başlangıçta bir teknenin siparişten teslimine geçen sürenin günümüzde yarı yarıya indirildiğini öğreniyorum. İnşaat sektöründe daha ziyade kullanılan, gelecek 6 haftanın detay planlandığı, Last Planner yönteminin burada başarı ile uygulandığını öğreniyorum. Büyük memnuniyet duyuyorum.
2017 yılı Aralık ayında gerçekleştireceğimiz Yalın Zirve’de Ömer Malaz’ın Mal Sahibi Murat Şen’in fabrika Müdürü olarak sunum yapmalarını bugünden kararlaştırarak Numarine veda ediyor, kendilerine başarılar diliyorum.
Yalçın İpbüken
Başkan
Yalın Enstitü