Çekme Tarzı Proje Yönetimi
13 Ağustos 2024 2024-08-13 14:34Çekme Tarzı Proje Yönetimi
Çekme Tarzı Proje Yönetimi
Proje yönetmiş olan herkes proje planlamanın ve bu plana uygun olarak projeyi gerçekleştirmenin ne kadar zor olduğunu bilir. Hele de bu yeni ürün geliştirme, inşaat, yazılım, yeni mağaza açmak, ekipman yatırımı gibi çok katılımcılı yürütülmesi gereken, çok katmanlı bir konu ise.
Yapılan araştırmalara göre örneğin bilişim projelerinin %45’i planlanan bütçeyi aşıyor, yazılım projelerinin %33’ü gecikiyor, inşaat projelerinin %72’si gecikiyor ve bu projelerin %80’inde bütçe aşılıyor. Yeni ürün geliştirme projelerinde başarı oranı sektöre göre %20 ile %50 arasında değişiyor.
https://www.capital.com.tr/yonetim/liderlik/projelerin-ne-kadari-basarisiz
Daniel Kahneman ve Dan Lovallo “Delusions of Success” (Başarı Hilesi)
Standish Group CHAOS Report on SW Projects
Projelerimizi kalite, maliyet, zaman, güvenlik yönünden tavizsiz başarıya ulaştırmak için nasıl bir proje yönetimi olmalı, projeler nasıl planlanmalı, kaynaklar hangi önceliklerle seferber edilmeli?
Çekme, daha çok üretim süreçlerinde stokları yönetmek için kullandığınız bir teknik olabilir. Ancak kavramsal olarak çekme, süreçleri ve işleri senkronize etmek anlamına gelir, işe uygun farklı teknikler kullanılabilir. Örneğin kanban bir çekme yöntemi olarak iki prosesin üretim miktarlarını ve üretim zamanlarını senkronize ederek stokları azaltmamızı sağlar. Yeni ürün veya inşaat gibi projelerde ise işlerin önceliklerini ve bağımlılıklarını planlayacak şekilde çalışır. Doğrusal düşünen zihnimiz ve plana ne olursa olsun sadık kalma öğretimizden farklı olarak çekme sistemi, sonraki süreçten gelen bilgiye bağlı olarak bilgiyi veya işi üretir. Çekme prensiplerini proje yönetimine uygulamak üzere The Last Planner gibi sistemler geliştirilmiştir.
Yalın Enstitü Çekme Tarzı Proje Yönetimi uygulamalarında;
- ekip iletişimi
- projenin tanımlanması ve kapsamı
- bağımlılıkların belirlenmesi
- proje planlama çevrimleri
- zaman ve kaynakların yönetimi
- fiili ilerlemenin ölçümü
- problem çözme
- performans izleme, raporlama
- proje liderliği
boyutlarında çalışma yapılır.
“Planlar işe yaramaz, ancak planlama vazgeçilmezdir”
Dwight D. Eisenhower