Verimlilik Destek Programı Geliştirmesi Projesi GOSB Pilot Bölge Eğitimleri Başladı
7 Mart 2019 2022-02-17 9:22Verimlilik Destek Programı Geliştirmesi Projesi GOSB Pilot Bölge Eğitimleri Başladı
Verimlilik Destek Programı Geliştirmesi Projesi GOSB Pilot Bölge Eğitimleri Başladı
GOSB’un pilot bölge olarak seçildiği, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan “Verimlilik Destek Programı Geliştirilmesi Projesi”nin 3. adımı olan ve iki hafta sürecek eğitimler, 5 Mart Salı günü GOSB Toplantı Salonu’nda başladı.
Proje kapsamında seçilen firmaların temsilcileri, hazırlanan iki farklı üretim standında yapılan workshop çalışmaları ile Model Fabrika Uygulamaları eğitimi aldılar. Bu eğitimlerin ardından katılımcılar “Yalın Üretim Teknikleri Eğitimi” alarak projenin bir sonraki aşamasına geçecekler.
Proje 10 ay süresince devam edecek.
YALIN ENSTİTÜ TARAFINDAN VERİLEN GOSB’DA MODEL FABRİKA EĞİTİMLERİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı “Verimlilik Destek Programı” kapsamında Gebze Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet sürdüren 12 firmadan toplam 62 katılımcıya ulaşması planlanan Model Fabrika Eğitimlerine 5 Mart 2019 itibariyle başlandı.
Her katılımcının 3 gün boyunca temel yalın kavramları, doğrudan üretim ortamında deneyimleyerek öğreneceği bu eğitim firmaların yalınlaşma faaliyetlerine yön verecek kişilerin gelişimi için planlandı.
- Alışılagelmiş iş yöntemleri ile yalın iş yöntemleri arasındaki farkı yaşatarak göstermek,
- Şirketimizin yalın düşünceden nasıl yararlanabileceğini anlamak,
- Yalın üretimde kullanılan teknik ve kavramlar hakkında bilgilenmek,
- Tekniklerin, temel ilkelerin faydasını anlamak,
- Tekniklerden hangi durumlarda yararlanabileceğimizi öğrenmek,
Amaçlarıyla tasarlanan Model Fabrika Eğitimi katılımcıların bizzat üretim yaptığı ve bir şirketteki rolleri üstlendiği bir “Kilit Fabrikası’nı eğitim odasına taşıyor. Burada üretim yapılırken bir yandan da performans nasıl ölçülecek, hangi verilere ihtiyaç var, bu verileri nasıl elde ederiz, üretim takibi nasıl yapılacak, toplantıları nasıl yapmalıyız sorularına yanıt aranıyor.
Kilit Fabrikası, geleneksel kitle üretiminin parti mantığı ile üretime başlıyor. Daha sonra yaşanan sıkıntıları, süreci sorgulayarak, çalışan rolündeki katılımcıların görüş ve tespitlerini, gözlemlerini, ölçümlerini kullanıp, her defasında bir yalın tekniği daha devreye alarak adım adım yalınlaşmayı nasıl başarabileceğimizi gösteriyor.
Eğitimin ilk gününde katılımcılar Yalın Üretim, Üretim Organizasyonunda Roller ve Standart İş kavramları ile tanıştılar. İkinci gün bunlara Metot Geliştirme, Dinamik Üretim Takibi ve İş Başı Öğretimi dahil oldu. 3. Gün ise Akış ve Çekme Sistemlerinin uygulanması ve Hızlı Model Değişimi konuları ele alındı.
5-6-7 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen ilk eğitim grubunda 21 katılımcı eğitime katıldı. İkinci Ve Üçüncü gruplar 8-15 Mart arasında eğitimlerini tamamlamış olacaklar.
Ülkü Kulaç
Danışman ve YK Üyesi
Yalın Enstitü