Otonom Bakım Nedir? Neden Gereklidir?
2 Kasım 2017 2022-05-10 17:15Otonom Bakım Nedir? Neden Gereklidir?
Otonom Bakım Nedir? Neden Gereklidir?
Kendi kendine yapabilir olarak Türkçeleştirebileceğimiz Otonom kelimesi, bakım ile birleştiğinde; Yalın Üretim yapan ve/ya TPM (Toplam Üretken Bakım) uygulayan işletmelerde bakım faaliyetlerinin bir kısmını operatörün yapmasını sağlayarak toplam ekipman etkinliğini artırmada kullanılan önemli bir bakım yöntemi olarak tanımlanır.
7 adımdan oluşan Otonom Bakım faaliyetleri, operatörün makinasını sahiplenerek birtakım bakım faaliyetlerini bakımcıların üzerinden alarak operatöre aktarılmasını sağlar. Otonom Bakım‘da makinasını sahiplenmeye başlayan operatör önce birtakım basit işler ile makinasını sahiplenerek hataların farkında olmaya başlar; sonrasında ise teknik eğitimler ile daha ileri seviyedeki işleri devralmarak bakım ekibinin daha teknik işlere angaje olmasını sağlar.
Otonom Bakım faaliyetlerinin bilinmediği ya da uygulanmadığı yerlerde basit arızalarla karşılaşıldığında operatörün onarabileceği seviyedeki küçük problemlere ancak bakım ekibi müdahale edebildiğinden; ilgili personelinin makinaya müdahale edene kadar beklenmesi gerekir. Bu da üretimde ciddi kayıplara sebep olabilir. Otonom Bakım faaliyetleri, ne operatörün tüm zamanını bakıma ayırması demektir; ne de bakım ekibinin işsiz kalacağı anlamına gelmektedir.
Otonom Bakım, operatörlerin makinasını sahiplenerek küçük duruşların önlenmesini; makinaya müdahale edemediği ileri seviye konularda ise arıza vuku bulmadan bakım ekibine haber vererek ciddi problemler yaşamadan makinanın onarılmasını sağlar. Japonca Jishu Hozen olarak adlandırılan Otonom Bakımkonusu, TPM‘in kritik bir sütunudur.
Can Yükselen
Danışman
Yalın Enstitü
Comments (1)
Just in time nedir
Stratejik olarak destek almak önemlidir her işi bilen yapmalı yani şu herşeyin bir arada olduğu sistemlere güvenmemeliyiz.