Japonya’ya Yolculuk
8 Eylül 2017 2022-02-21 16:52Japonya’ya Yolculuk
Japonya’ya Yolculuk
Lean Global Network (www.leanglobal.org) bu günlerde en son Bulgaristan’ın da ilavesi ile 25 ülkeye ulaştı. 2010 yılında kurulan Lean Global Network’un amacı, networka dahil olan ülke yalın enstitülerinin birlikte hareket ederek müşterek amaca ulaşmak için daha iyiyi sarf etmelerini mümkün kılıyor. Lean Global Network’un faaliyetlerini koordine etmek için her yıl organize edilen yıllık toplantılara ilaveten LGN Yönetim Kurulu da toplantılar organize ediyor. Türkiye Yalın Enstitü’nün başkanı olarak şahsen bu komitede Bölgemizin Temsilcisi olarak görev almaktayım.
LGN dahil ülkeler gelişmişlik ve yıllık gelir durumuna göre iki ana gruba ayrılmış bulunuyorlar. 2 ana grup dışında bireysel başvuruları değerlendirmek, LGN bünyesine ait olmanın yarar ve sorumluluklarını adeta bir nişanlılık dönemi geçirerek olgunlaştırmayı mümkün kılmak için 3. bir kademe de oluşturulmuş bulunuyor. Şimdilerde Rusya’dan arkadaşımız Moskova Devlet İş İdaresi Okulu’ndan Vyacheslav Boltrukevich 3.gruba dahil olan bireysel üye. Kısaca Slava diye adlandırdığımız bu arkadaşımız bizlerin de yönlendirilmesi ile 2. gruba dahil Yalın Enstitü kurma yolunda hazırlıklar yapmakta, bu yönde ilk adımları atmaktadır.
Bu yıl içinde Ukrayna Yalın Enstitü’nün kurulmasına öncülük yaptık. İlk Yalın Konferansı’nı Yalın Enstitü Başkan Yardımcımız Cevdet Özdoğan’ın iştiraki ile başarı ile gerçekleştirdi. Yakında ilk kitaplarını da Ukrayna dilinde yayınlayacaklar. Bugünlerde de Bulgaristan Yalın Enstitüsü’nün kurulmasının ilk adımları atılmaktadır.
Yalın Enstitüler Birliği her yıl Eylül aylarında Amerikan Yalın Enstitüsü’nün merkezi olan Boston’da, Enstitü Merkezi’nde, yaparken bu yıl gerçekleşecek olan yıllık toplantısını ilk defa Toyota’nın doğup geliştiği Nagoya’da 18-23 Eylül tarihleri arasında yapıyor olacağız. Bu önemli toplantının hazırlıkları son bir yıldır yapılmakta ve hazırlık komitesinde Türkiye Yalın Enstitü de yer almaktadır. Arkadaşlarımız Cevdet Özdoğan ve Buket Kanber bu organizasyonun oluşturulmasında etkin rol üstlendiler. Japonya’ya gidiş için hazırlıklarımızı tamamlamaktayız. Bugüne kadar Japonya toplantısının başarılı geçmesi için 3 defa WebEx üzerinden görüşme yaptık. Programın oluşturulması, ön hazırlıkların yapılması, ön öğrenmelerin gerçekleştirilmesi örnek bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
Japonya ziyaretinin iki ana amacı bulunmaktadır. Birincisi, Yalın Düşünce’nin en önemli referansı Toyota Yönetim ve Üretim Sistemi’ni, “Yeni Ürün Tasarımından Üretimin Gerçekleştirilmesine kadar olan büyük değer zincirinin” yerinde Toyota’dan öğrenilmesi hedeflenmektedir. İkincisi ise LGN’in kendi yıllık gündemi olacaktır.
Bu yılki gündem oldukça yoğun geçeceğe benzemektedir. Yalın Sağlık, Yalın Yeni Ürün Geliştirme, Yalın Dönüşüm’ün birlikte yaparak öğrenilmesi ve deneyimlenmesi, araştırmalar, Singapur’da gerçekleştirilen Ülke Yalın Dönüşüm Deneyimi konuları üzerinde derinlemesine görüşmeler olacaktır.
18-23 Eylül tarihleri arasındaki Toyota ve benzeri Yalın Düşünce’yi uygulayan ve başarı ile sürdüren çeşitli fabrikalar ziyaret edilecek, gerekli bilgiler alınacak; Toyota’nın bu gönlerde gerçekleştirmek için çaba gösterdiği Toyota Yeni Ürün Geliştirme Süreci’nin ilk deneyimini yapan 2018 yeni Model Camry’nin Baş Mühendisi Masato Katsumata ile yapacağımız öğrenme amaçlı toplantı önem taşımaktadır. Toyota yeni koşullarda en rekabetçi ve teknolojik otomobilleri çıkartabilmek için bugün bile çok rekabetçi olan Yeni Ürün Geliştirme Süreci’ni %20-40 daha iyileştirmek için yola çıkmış bulunuyor ve ilk ürünü 2018 Camry’de görülüyor. Baş Mühendis Masato Katsumata’nın konuşmasına şahsen en büyük önemi veriyorum. Bu görüşme dışında Toyota Fabrikaları’nı rehberler eşliğinde dolaşmak ayrı bir deneyim olarak bizleri ve beni beklemektedir.
1993 yılından bu yana Yalın Düşünce ile yatıp kalmaktayım. Hala her gün yeni bir ufuk önümde açılmaktadır. Bu seferki Japonya yolculuğumun benim Yalın Düşünce Yolculuğum’daki en önemli deneyim olacağına inanıyorum. Dönüşümüzde Allah kısmet ederse yaşadığımız deneyimleri uzun uzun anlatmak ve yazmak imkanı bulacağımıza inanıyorum.
Bu arada LGN Birliği için Japonya’ya Study Mission Programı’nı Türkiye Yalın Enstitü’nün gerçekleştirdiğini belirtmek isterim. Türkiye Yalın Enstitüsü olarak 2010 yılından bu yana 7 yılda 9 defa Japonya’ya Study Mission Programı’nı muntazaman düzenledik ve bugüne kadar bu programa 106 firmadan 232 kişi katıldı. Katılımcılar: mal sahipleri, mal sahipleri 2.nesil mensupları, holding başkanlar, genel müdürler ve üst düzey yöneticilerdi. Şimdiye kadar bütün katılımcıların yüzde yüz memnuniyetlerinin olması bizleri ziyadesi ile mutlu kılmaktadır. 2017 yılı gibi zorlu bir yılda ilk Japonya Study Mission’ı 31 Mart – 9 Nisan arasında yaptık. İkincisini ise 22 Eylül – 1 Ekim olarak planladık. Bir üçüncüsünü ise bir tek firmanın mal sahipleri ve üst yöneticileri için yapmayı plamaktayız.
Dünya’nın teknolojik, ekonomik, siyasi ve sosyal olarak en büyük dönüşümlerinin yaşandığı bu kritik dönemde bütün üretim, yönetim ve ülke ekonomisi ile ilgilenenlerin güçlerini birleştirmesi, birlikte öğrenmenin yollarını daha etkin hale getirmesi gerekmektedir. Ülkemizin kaybedilecek ne zamanı ne de etrafa saçacağı serveti bulunmaktadır.
Selamlar
Yalçın İpbüken
Başkan
Yalın Enstitü