Blog

8. Yalın Zirve’nin Zihnimde Bıraktığı İzlenimler…

yalin-zirve-dusundkrleri-banner
Genel Yazılar

8. Yalın Zirve’nin Zihnimde Bıraktığı İzlenimler…

Yalın Düşünce ile karşılaştığımızdan bugüne yirmi dört yıl geçti. İlk Yalın Zirve’yi 1998 yılında İstanbul Lütfü Kırdar Konferans Merkezi’nde büyük bir izleyicinin katılımı ile gerçekleştirmiştik. İlk Yalın Zirve’de yapılan bütün sunumlar bir iki istisna dışında yurt dışı menşeli idi. Bu yılki Yalın Zirve’de ise, 5 yabancı konuşmacıya ilaveten 32 firmamızdan 42 konuşmacımızın memleketimizden olması izleyicilerimiz ve bizler için büyük bir kıvanç kaynağı oldu. Zirvenin en çok beğenilenleri listesinde de yine arkadaşlarımızın bulunması bizim için ayrı bir mutluluk.

İki gün boyunca 4 Ana Oturuma ilaveten 15 Paralel oturumun her birinde 3-4 konuşmacımız kendi firma yalın dönüşüm deneyimlerini paylaşmaları, projelerde geldiğimiz olgunluk düzeyinin bir yansıması oldu. Sunumların sadece üretim değil, üretim dışı alanlardan seçilmiş olmasının da ayrı bir anlamı vardı. Dünya’da iki yıl üst üste en çok BMW satmış Ali Kemal Baykal, başarılı yeni ürünler geliştirme ve pazara sunma sunumu ile Honeywell’in Ürün Pazarlama Yöneticisi, eski çalışma arkadaşımız Halil Özden ve Mali İşler ve Finans Süreçlerinde yaptıkları çalışma sunumu ile Koç Üniversitesi’nden Mali İşler Direktörü Cihan Vadet Özsönmez ilgi ile izlendi.

Paralel Oturumlara ilaveten Yalın Enstitü Yalın Uzmanlarının gerçekleştirdikleri “Yaparak Öğrenim Oturumları”na beklediğimiz gibi büyük bir ilginin oluştuğunu gördük. Ali Kemal Aydın ve Tamer Kırtay’ın Model Fabrikası için bu arkadaşlarımız uzun zaman ve çaba sarf ettiler. Model Fabrika ile Yalın Üretimi öğrenmenin ne kadar etkili olduğunu Japonya ve Yurt Dışı Programlarımızdan zaten biliyorduk. Türkiye’de ilk defa bir zirve sırasında bu yalın uygulamalarla zenginleştirilmiş kurguyu ortaya koymamız Zirvelerimizde Öğrenmeye ne derecede önem verdiğimizin en iyi örneğini oluşturdu. Model Fabrikayı yoktan var etmek için harcanan zaman, emek ve para ile Zirve’deki sınırlı zaman içinde uygulama, ters orantılı olmasına rağmen, bütün Zirve katılımcı ve misafirlerimize, Model Fabrika ile alakalı söylediklerimiz ve yazdıklarımızın yanında, kurgulayıp hayata geçirdiklerimizi gerçek ortamda gösterme arzumuzu, fazlası ile gerçekleştirme ve tatmin etme fırsatı yarattık.

Can Yükselen’in, Monika Rossi’nin “yaparak öğrenme” oturumları büyük ilgi çekti ve beklentilerimizi aşan memnuniyet yarattı. Ayha Asansör Denizli’de çok küçük bir Asansör imalat firması, Arkadaşımız Yüksel Bayrak Ayha Asansör firmasının gerçekleştirdiği çok başarılı uygulamaları Ayha Asansör yöneticileri ile birlikte sundular. Erkan Gün arkadaşım Otomobil Servis sahadaki yaptığı çok başarılı uygulamaları  anlattı.  Onur Artıışık’ın ofis süreçleri üzerine yaptığı uygulamaya yönelik sunum ve Ericsson India Yalın ve 6 sigma yöneticisi Sudip Pal’ın Yalın IT Simülasyonu ilgiyle karşılandı.

Yönetim Kurulu üyelerimiz Cevdet Özdoğan, Nezih Soydan, Ülkü Kulaç, Hüsrev Yaman ve Hakan Akgül hem oturumları yönettiler hem de kayda değer önemli sunumlar yaptılar. Yalın Enstitü’nün eriştiği uluslararası seviyenin ne kadar hak edilmiş bir seviye olduğunu ortaya koydular.

Bu Zirve’de en çok memnuniyet duyduğum konu 156 firmadan 644 katılımcı içinde birçok mal sahibi, CEO ve üst düzey yöneticilerin sayısı idi.

Zirve’nin açılış oturumu için uzun süre önce anlaştığımız arkadaşımız dostumuz, Yalın Global Birliğin (LGN) başkanı John Shook gerekli vizeyi alması için hem bizim hem de kendisinin çaba göstermesine rağmen gelemeyeceği belli olduğu tarihte, Amerika’da Tanrıya Şükür günü tatili olmasına rağmen, stüdyoya girip, zirvemiz için 42 dakikalık konuşmasını tamamlamış ve konuşması ile birlikte geniş bir yansı tasarımı da yapmıştı. Milano’ya kadar gelen John Shook ilk gün videodan, ikinci günkü kapanış oturumunda da skype ile bağlanarak konuşmasını tamamlamış ve sorulara cevap vermiştir. Kendisine şükranlarımızı sunuyoruz.

Zirve’nin ikinci gün, açılış oturumunda Japonya’dan otomotiv yan sanayicilerinden Nomura yer aldı. Arkadaşımız Murat Deniz Balaban’ın mükemmel tercümesi ile Nomura katılımcıların hem gönüllerinde hem de zihinlerinde yer aldı. Kendisinin Mal Sahibi CEO olarak işin içine ne kadar girdiğini belirtti. Aynı pozisyonda olanların tuvaletleri temizlemek dâhil bütün şirket operasyonlarına çalışanları ile birlikte katılarak örnek olması gerektiğini, bütün operasyonları derinlemesine bilmesinin ve her an “gemba” da olmasının önemini, “1 yen, 1 adım, 1 saniye” kazanımına önem vererek ancak her gün her operasyonun karlılığını hesaplayabildiklerini; Mal Sahibi CEO’ların en önemli görevinin çalışanlarını her an eğitmek ve geliştirmek olduğunu vurgulaması önemli idi.  Katılımcılarımız beğenileri ile bu konuşmayı dikkate aldıklarını vurguladılar.

Başkan Yardımcımız Cevdet Özdoğan John Shook’un ikinci gün yapacağı konuşmanın temasını üstlendi. Cevdet Özdoğan hem Yalın Köklerini yani Toyota Üretim Sisteminin köklerini hem de Toyota Yeni Global Mimari hakkında kapsamlı bilgi verdi. Geçtiğimiz Eylül ayında 22 Yalın Enstitü’den 40 katılımcı ile birlikte Yalın Düşüncenin köklerini araştırmak maksadı ile Japonya’ya Toyota merkezli bir haftalık bir ziyaret yaptık. Bu ziyaretimiz ile çeşitli bilgileri Yalın Enstitü web sitesinde veriyoruz. Cevdet Bey’in yorumları ile misafirlerimizin, Toyota’nın günümüzdeki atılımlarını daha fazla öğrenme imkânı oldu.

Yalın Enstitü olarak yaptığımız 8. Yalın Zirve’de bir taraftan bir şirketin bütün değer yaratım süreci, yani yeni ürün ve hizmet tasarımı, üretim süreci ve ilaveten müşteri ile ilişki süreci, yani pazarlama, satış ve satış sonrası hizmet süreçlerine uzanırken diğer taraftan Günlük Standart Yönetim ve Görsel İşyerini geliştirmek ve aynı zamanda ileriye bakışı yöneten Strateji oluşturma, Politikaları alt kademelere ve çalışanlara kadar yaygınlaştırmak ve yaygınlaştırılan politikaların etkinliğini yönetmek ile ilgili A3 Öğrenmeyi Yönetmeyi vurgulamaya ve yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bu maksatla bu Zirve’mizde ana oturum konuşmacımız olarak arkadaşımız Meryem İnan Çelik’i davet ettik. Kendisi Toyota Türkiye ve Japonya Toyota Genel Merkezinde uzun yıllar çalıştıktan sonra, bu günlerde kariyerine İngiltere’de Jaguar – Land Rover İnsan Kaynakları Müdürü olarak organizasyonel Dönüşüm üzerine çalışmakta, serbest zamanında Yalın İnsan Kaynakları bakışını yaygınlaştırmak üzere Türkiye’de  Yalın Enstitü’ye destek vermektedir. Meryem İnan Çelik’in katılımcıların en beğendikleri konuşmacıların ilklerinden olması bizi çok memnun etti.

2018 yılına girerken, bu yıl, Yalın Ürün ve Proses Geliştirme, Yalın İnsan Kaynakları, Yalın Muhasebe ve Mali İşler, Yalın Bilişim, Yalın İnşaat ve diğer önemli konular gündemimizde olacaktır.

2018 Şubat Ayında Toyota Tarzı Serviste Mükemmellik kitabımızı Optimist Yayıncılık ile beraber Türkçe olarak bilgilerinize sunacağız.

Yalın Enstitünün kurucusu olarak 1993 yılından bu yana, gece gündüz Yalın Düşünce ile yatıp kalkan inanç ve gayret sahibi arkadaşlarımla gurur duyuyorum. Eğer bugün ülkemiz sanayicileri ve firmalarının hizmetine en iyi, en doğru ve en yeni düşünceleri ortaya koyabiliyorsak bir birinden değerli 50 civarındaki çalışma arkadaşım ve 2002 den bu yana 370 yalın dönüşümde birlikte çalıştığımız şirketlerin değerli mal sahipleri, yöneticileri ve çalışma arkadaşları ile mümkün olabildiğini ifade etmek istiyorum. Kendilerine şükranlarımı sunuyorum.

Yalçın İpbüken

Başkan

Yalın Enstitü

Yorum Yaz

Apple Servisi Beylikdüzü Apple Servisi