Blog

2003'e Girerken

Genel Yazılar

2003'e Girerken

Yalın Enstitü Derneği olarak 2003 yılına umut ve inanç dolu olarak giriyoruz.
Dernek olarak kurumlaşarak ve eksiklerimizi gidererek, hergün gelişerek 2003 yılına girmekteyiz.
Yalın Enstitü Derneği, şimdiden sahip olduğu, ülkesi, firması ve kendisi için inançlı ve iddialı üyeleri ile Türkiye’nin her yöresine erişme azmi içindedir. Çorlu, Çerkezköy, Gebze, İzmit, Sakarya, Bursa, Eskişehir, İnegöl, Bozoyük, Kayseri, Adana, Gaziantep, Manisa, Denizli, Mersin Sanayi Bölgeleri, bütün Sanayi ve Ticaret Odaları hedeflediğimiz irtibat noktalarıdır.
İstanbul Teknik Üniversitesi, İşletme Fakültesi ile başlattığımız işbirliğini Bursa Uludağ Üniversitesi ile de gerçekleştirmek arzusundayız.
Başta KalDer, Milli Prodüktivite Merkezi, Peryön olmak üzere aynı yönde milli hedefleri olan sivil toplum kuruluşları ile işbirliklerine önem veriyoruz.
1960’lardan bu yana alıştığımız; ithal ikamesine dayanan, üretmeden alıcının, müşterinin kapıda beklediği, istediğimiz fiyata ürün ve hizmetleri sattığımız dönem geçmiştir. Bu dönem tarihe gömülmüştür. Bu yeni döneme ayak uyduracak bir üretim yönetimine, şirket yönetimine ihtiyaç bulunmaktadır. Bunu da ancak işletmelerin içindeki ve başındaki liderler gerçekleştirecektir.
Bu yönde Türkiye’nin ihtiyacı ne yeni teknoloji, ne de yeni kapasitelerdir. Türkiye’deki üreticilerin görmesi, öğrenmesi ve en önemlisi de uygulaması gereken, Toyota’nın 1932’de yapmak için yola çıktığı yöntemdir. Toyota, 1930’larda otomobil üretmek için yola çıktığında Ford’un Amerika’da uyguladığı yöntemlerin tersini uygulamayı hedef olarak seçmişti.
Parası, kaynakları, müşterisi kıt olan ekonomilerde üretim yapabilmeyi keşfetmemiz gerekmektedir. Örgütümüzü, proseslerimizi; ürün hatlarımız üzerinden örgütlememiz, mevcut-gelecek durum haritaları ile yolumuzu aydınlatmamız ve fabrikamız içinde her türlü israfı, hatayı, kalitesizliği yoketmemiz gerekmektedir. Artık stok için üretim yapmaktan vazgeçmeli, müşteriden sipariş aldıktan sonra üretmeyi öğrenmeli, itme yerine çekme yöntemlerini uygulamalı, bir seferde yüzlerce parça ürün üretmek yerine bir parça, bir ürün üretecek kabiliyetleri elde etmeliyiz. Artık teşviklerle desteklenmiş yeni makina parkları satın almak yerine sahip olduğumuz makinalara gözümüz gibi bakmalı ve sahip olduğumuz her makinanın bir milli servet olduğunu unutmamalıyız. Bu dönemde satın alınan ve monte edilen her makinayı gözümüz gibi korumalı ve ilk günkü kadar verimli ve güvenilir olmasını sağlamalıyız. Makinalarımızın adeta dilinden anlamalıyız.
Firmalarımızın ve ülkemizin ayakta kalabilmesi, küçük sayılarla, farklı modelleri karlı olarak üretmemizden, ihracat yapmamızdan geçmektedir. Bu ihracat seferberliğini yapabilmek için elimizde yeterli üretim teknolojisi ve gereğinden fazla makina parkı mevcuttur. Bu dönemde en büyük ihtiyacımız; ürün hatları boyunca yolumuzu aydınlatacak yol haritamızdır. Görmeyi öğrendiğimizde, akış değer haritamız yolumuzu aydınlattığında hızla mükemmellik yolunda yol almamız ve kaliteyi bugünkü seviyelerin çok daha üstüne çıkartmamız mümkün olacaktır. Önümüzdeki dönem kalitede, üretim ve hizmet yönetiminde, yaşayabilmek için harikalar yarattığımız dönem olacaktır.
Bütün bunları gerçekleştirebilmek için herşeyden önce YALIN ÜRETİM FELSEFESİNE İNANÇLI LİDERLİĞE ihtiyacımız bulunmaktadır. Herşeyden önce mal sahibinin, genel müdürün yukarıda ifade edilenler doğrultusunda inançla atılım yapmaya ve bu atılımın başında liderlik iradesine ihtiyaç vardır.
Bu yolda ilerlerken ihtiyacımız olan en önemli kaynak, işyerine ve liderine bütün kalbi ile inanan çalışanlardır. Kurumla çalışanlar arasında karşılıklı güvene dayanarak oluşturulacak bir temel ile, müşterilerimizi şaşkına çevirecek ürün ve hizmetleri gerçekleştirmemiz mümkün olabilecektir. Türk işçisinin, liderine, firmasına inandığı, güvendiği takdirde harikalar yarattığını, bu işçilerle birlikte çalışan tüm yabancılar ve özellikle Toyota firması ifade etmektedir.
Yalın Enstitü Derneği olarak sizleri destekleyecek yaklaşım ve tekniklere sahip bulunmaktayız. Deneyimli eğitmen danışmanlarımız, Toyota kökenli dostlarımız, Dernek mensuplarımız, akademik kökenli arkadaşlarımız, Uluslararası Yalın Dernekler iletişim ağımız ile sizlere hertürlü desteği verebilecek deneyim ve becerilere sahip olduğumuza inanıyoruz.
Yeter ki sizler Yalın Enstitü Derneği ile birlikte görmeyi öğrenme yolunu seçiniz.
Bu düşünce ve inançla siz yalın dostlarımızın 2003 yılını kutlar, başarılar, sağlıklar dileriz.
Yalçın İpbüken
{Ocak 2003}

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Apple Servisi Beylikdüzü Apple Servisi