Blog

Matsushita'nın Kyoto'daki Shinshin-An Anıt evi, Zen Bahçesi ve PHP Enstitüsü

Genel Yazılar

Matsushita'nın Kyoto'daki Shinshin-An Anıt evi, Zen Bahçesi ve PHP Enstitüsü

Mart ayında Japonya’ya gitmeden önce Konusuke Matsushita’dan bahsetmiş, PHP “Refah Yolu ile Barış ve Mutluluk”  Web sitesinde Matsushita’nın  “Daha İyi bir Yarın İçin Vizyon” başlığı altında yayınlanmış olan makalesini sizlerle paylaşmıştım.
11 Mart günü Kyoto’ya vardığımızda hemen otelimize yerleştik ve saat 13.00 deki randevumuz için PHP Binası yürüyerek gittik. PHP Binası, Otelimiz ve İstasyon birbirine çok yakın olduklarından yürüyerek PHP’ ye vardık. Bizi Dinler Felsefesi Doktorasını yeni tamamlamış Dr. Tsuneo Kawakami karşıladı. Büyük bir saygı ile bizleri selamladıktan sonra bizim esas ev sahibimiz olan PHP Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Yardımcısı Teijiro Sato ile ofisinde buluştuk. Karşılıklı selamlamadan sonra süratle konuya girdik. Bildiğiniz gibi Konusuke Matsushita PHP “Refah Yolu ile Barış ve Mutluluk” Enstitüsünü 1948 yılında kurmuştu. Bugün Japonya’da çok tanınan, her ay yüzlerce yayını yayınlayan PHP bugün için Japonya’yı sosyal ve entelektüel olarak çokça etkilemektedir. Pozitif yayıncılık politikası güden PHP Konusuke’nin mirasına uygun olarak yayıcılığını sürdürmektedir. PHP Binasının içinden ve dışından çektiğimiz bir seri fotoğrafı sizlerle paylaşmaktayız.
Kendini Japonya ve İnsanlığın Hizmetine adayan Bilge İş Adamı Konusuke Matsushita 60 yaşlarında aktif iş yaşamından uzaklaşmış ve tüm zamanını PHP Enstitüsüne ve yayıncılığa adamıştı.  Matsushita’nın birçok kitabını daha önce okumuştum. Bu sefer de Konusuke Matsushita’nın bizzat yazdığı veya kendisi hakkında İngilizce olarak yayınlanmış küçük bir bavul dolusu kitabı satın alarak Türkiye’ye getirdim. Kısmet olursa önümüzdeki günlerde bunları okumaya başlayacağımı ümit ediyorum.
PHP’de bizi ağırlayan muhatabımız Teijiro Sato’nun Konusuke Matsushita uzmanı olduğunu öğrendiğimde konuşmalarımız tamamen Konusuke üzerine yoğunlaştı.    Nasıl oluyordu da ilkokul üçüncü sınıftan ayrılan bisiklet tamircisi tüm hayatı boyunca göğüs hastalığından kurtulamayan, yaşamının son yıllarını kendisinin kurduğu hastane’de geçirmek zorunda kalan Konusuke Matsushita’nın başardıklarına bir türlü akılımız almıyordu. Sağlığında Hem kendisi için 180 yıllık Yaşam Stratejik Planını yapan hem de sahibi olduğu Panasonic Firması için 150 yıllık Stratejik Plan Uygulatan, Japonya için ise 25 er yıllık devreler halinde 250 Yıllık Stratejik Plan yaptıran Konusuke Matsushita ile ilgili türkçe’de iki kitap mevcuttur. Birincisi John Kotter tarafından yazılmış ve Harvard Business Press tarafından yayınlanan ve Türkçe olarak 1990 yılların sonlarında yayınlanmış olan Matsushita Liderliği kitabını bulmanızı tavsiye ediyorum. İkinci kitap ise, bizim Türkçeleştirilmesine aracı olduğumuz Mess Yayınlarından olan Matsushita Felsefesi kitabıdır. Yönetim bilimi ile ilgilenen; yönetim kariyerini sürdüren veya edecek herkese bu iki kitabı mutlak okunmalarını; tüm meslek yaşamlarında rehber olarak kullanmalarını öneriyorum.
şağıda fotoğraflarını ı sunduğum bu evi resmen ziyaret ettik. Bize PHP Başkan yardımcısı Teijiro Sato ve Dr. Tsuneo Kawakami eşlik etti. Bizi kapıda merasimle Müze Evinin Müdürü Shigeo Hino ekibi ile karşıladı. Eve girerken geçtiğimiz yolu biz gelmeden önce özel olarak yıkadıklarını ruhsal ve fiziksel temizliğin ziyaretimize hâkim olmasını dilediklerini söylediler. Ziyaret sırasında Japonların çok önem verdikleri dini özellikleri olan Çay Seramonisini yaptılar. Biz çay seramonisinin yapılacağı kapalı mekâna girerken ruhsal ve fiziksel i temizlenmeyi gerçekleştiren bir nevi temizlik seramonisinden geçtik. Ev sahiplerimizin gösterdiği şekilde temizlenmeyi tekrarladık. Müze Müdürünün resmi tercümanı her konuşmayı ilk önce not alıyor sonradan tercüme ediyordu. Evin her tarafını dolaştık.
Matsushita bu evi 1961 yılında satın almış ve PHP çalışmalarını bu evde yapar olmuş. Her gün çalışmalarına başlamadan önce Zen Bahçesini ziyaret eder bahçedeki özel Shinto anıtı önünde dini ibadetini gerçekleştirirmiş. Aynı anıt PHP Binasının en üst katında da mevcuttu. Matsushita bu binada çalışmaya geldiğinde yine aynı şekilde Shinto Anıtı önünde 15–20 dakika kadar dinsel ibadete geçer ve büyük bir sükûnet içinde inançlarını yerine getirirmiş. Bu şeklide ruhen ve bedenen zindeleşen Matsushita günlük çalışmalarına başlarmış. PHP Binasında Konusuke Matsushita’ya ayrılmış kat aynı dekorasyonu muhafaza ediyordu. Matsushita’nın bizzat elinden çıkan notlarını içeren yüzlerce küçük not defteri ve DVD Kütüphanesi araştırmacılar için çok zengin bir kaynak sağlıyordu.  Evin alt tarafında Japonya’nın yetiştirdiği en büyük Ustalarının eserleri sergileniyordu. Bu eserleri fotoğraflamamıza izin vermediler. Ancak iki tanesini ikazdan önce fotoğraflamıştım. Her alanda büyük ustaların bu eserlerinin milli kültür hazinesi olduğunu ifade ettiler.
Evin içi o kadar sade o kadar dingindi. Evin büyük pencerelerinden Zen Bahçesinin eşsiz manzarasını büyük bir dinginlik içinde seyrettik. Bu evin camı önünde bahçeye bakarak saatler geçirebilirdik. Bahçeyi büyük ilgi ve merakla gezdik ve her bir cisim, ağaç, su gölcüğü, su akıntısı, büyük bir titizlikle manikürlenmiş küçük taşlardan oluşan toprak örtüsü, her biri özel anlam taşıyan ağaçlar. Bu eşsiz bahçe içinde insanlar büyük bir dinginliğe kavuşuyor, iç huzuru buluyor, hayatın derin bilgeliğinin sırları içine gömülüyorsunuz.

Saygılarımla,
Yalçın İpbüken
 

Yorum Yaz

Apple Servisi Beylikdüzü Apple Servisi