Blog

Yalın Dönüşüm, Türkiye İçin Tam Zamanı

Genel Yazılar

Yalın Dönüşüm, Türkiye İçin Tam Zamanı

Yalın Dönüşüm, Türkiye İçin Tam Zamanı
19 Şubat ile başlayan haftada önce İzmir’de ve sonra Denizli’de tam bir “Yalın Dönüşüm” yoğunluğu yaşadık. Yalın Enstitü Derneği olarak Yalın Dönüşüm etrafında iki tam gün süreyle buluştuk, Esbaş’ta bulunan Hugo Boss ve Delphi fabrikalarını ziyaret ettik. Yetkililerden derinlemesine bilgi aldık. Türkiye’de yapılan Yalın Dönüşüm uygulamalarından bir kısmı hakkında bilgi verdik. Birer gün müddetle Ege’li Yalın dostlar ile birlikte İzmir ve Denizli’de Yalın bir Yolculuk yaptık. Geçen yıl Bursa’da yaşadığımız yoğunlukta bir ilgi ile karşılaştık. Dünyanın çeşitli yörelerinden gelen Yalın Dernek Temsilcileri, James Womack ve Daniel Jones ile buluştuk. Ülkelerimizde yaşadığımız deneyimlerimizi iki gün müddetle paylaştık. James Womack Yalın Dönüşüm’ün Amerika penceresinden nasıl göründüğünü, Yalın Dönüşüm’de bundan sonra olabilecekleri bizlerle paylaştı. Önümüzdeki günlerde kullanıma sunulacak ürünleri, muhtemel tarihlerini ve özellikle Yalın Ürün sunumu alanında nelerin olabileceğini açıkladı. Six Sigma, TPM, Toplam Kalite yaklaşım ve tekniklerinin hepsinin aynı amaca yönelik olduğu, Yalın Dönüşüm ve teknikleri ile çelişmediği, aksine Yalın Düşünce ve tekniklerinin diğerlerine anlam kattığını ve yön sağladığını ifade etti.
Daniel Jones “İngiltere Yalın İş Akademisi – Lean Enterprise Academy” hakkında bilgi verdi. Yeni Ofis Müdürü ile birlikte İngiliz Yalın Akademy’nin faaliyetlerinin de birden bire arttığını memnuniyetle ifade etti.
Daniel Jones, Hollanda’dan Rene Aernoudts ve Almanya Yalın Enstitü Başkanı İng. Bodo Wiegand ile birlikte 22-24 Haziran 2004 tarihlerinde Amsterdam’da “Yalın Hizmet Zirvesi” düzenliyorlar. Bu Zirve, Yalın Dönüşümün Hizmet Sektöründeki, Kamu Yönetimindeki etkin dönüşüm öykülerinin sunulacağı önemli bir toplantı olacak. Bu toplantıya ait bilgileri www.leanuk.org, www.lean-management.de ve www.leaninstituut.nl sitelerinden öğrenebilirsiniz. Türkiye için çok önem taşıyan bu konferansa kamu yönetiminden, bankalardan, telefon şirketlerinden, sigorta şirketlerinden katılımın olacağına inanıyorum.
www.leanuk.org, www.lean.org sitesi ile birlikte gerçekten sürekli takip edilmesi gereken bir site, dünyada, Avrupa’da olanları takip edebileceğimiz, yalın dönüşüm konularında düşünce ve fikir alabileceğimiz ve örnekleri ögrenebileceğimiz çok önemli bir site. Daniel Jones, İngiltere’deki workshoplar için Amerika’dan deneyimli uzmanlar getirmeyi planlıyor. Kendi sitesinde bu programları ilan ediyor.Türkiye’den bu programlara gidilmesini hararetle tavsiye ediyoruz.
Helen Zak Amerika Yalın Enstitüsü, yeni ürünler ve konferanslar hakkında bilgi verdi. Özellikle “Görmeyi Öğrenmek” kitabının yanlız Amerika Birleşik Devletlerinde 110 bin adet sattığını bildirdi.
Almanya’dan İng. Bodo Wiegand, büyük bir ilgiyle dinlediğimiz Almanya Yalın Enstitüsü’nün Achen Teknik Üniversitesi ile birlikte başlattıkları çalışmaları bizlere aktardı. Yalın Enstitü Derneği olarak başta İTÜ ve Kocaeli Üniversiteleri olmak üzere çeşitli üniversitelerle birlikte çalışmalar yapmaya can attığımızı da burada belirtmek arzusundayız.Yalın Düşüncenin Alman Porche Otomobil şirketindeki yalın çalışmalardan sonra yeniden gündeme geldiğini, Almanya’nın içine düştüğü ekonomik sorunlarla başedebilmesi için Yalın Düşüncenin önemli bir kaldıraç olacağını tespit ettik.
Danimarka Endüstrileri Konfederasyonu bünyesinde yapılan Yalın Enstitü çalışmalarını büyük bir ilgi ile dinledik. Türkiye’de de aynı ilişkileri gerçekleştirmeyi ne kadar arzu ettiğimizi bir daha teyit ettik. Çeşitli Ticaret ve Sanayi Odaları ile yaptığımız çalışmaların bizi bir gün TOBB yönetimine kadar ulaştıracağı günü yakında göreceğimize inanıyoruz. Fransa ve Polonya’dan gelen temsilciler ile Hindistan’dan gelen Mak Mahesh ülkelerindeki deneyimleri anlattılar.
Özellikle Hindistan’dan gelen Mak Mahesh, Hindistan Otomotiv Yan Sanayi Derneğinin başkanlığını yapmış bir kişi ve otomotiv sahasında üretim yapan bir yan sanayi devi şirketin ailesi ile birlikte sahibidir. Yalın konusunda kendi fabrikaları içindeki çalışmalarda o kadar ileri gitmişler ki, başında olduğu iki şirket Japonya’nın en prestijli Kalite Ödülü olan Deming ödülünü kazanmıştır. Japonya dışında kazanan birkaç firmadan ikisinin kendilerine ait olması büyük bir anlam taşıyor. Mak’i dinlerken Türkiye’de mevcut Mak’leri bulmak Yalın Enstitü Türkiye için çok önem taşıyor. Çünkü Yalın Dönüşümü ancak Mal Sahibinin kararlılığı ve liderliği ile gerçekleştirmek mümkündür.
Yalın Derneklerin Koordinasyonunu Brezilya Yalın Enstitü Başkanı Prof. Jose Ferro yapmaktadır. Bu sıfatı dolayısıyla Türkiye dahil her ülkeye gitmekte, mevcut ve gelecekteki ülke Derneklerine destek vermektedir. Çin dahil birçok ülkeye giden Jose Ferro, bu görevi üstlenmeyi Brezilya’daki Yalın aktivitelerin derinliği, yaygınlığı ve başarısı ile hak etmekte ve derin tecrübesi ile bizlere de çok yararlı bilgiler, deneyimler sunmaktadır. 1998 yılında yaptığı ilk Yalın Konferans ile yola koyulan Brezilya Yalın Enstitü Derneği, 2003 yılında gerçekleştirdiği 66 açık ve şirket içi workshop, uluslararası ve yerli birçok şirkette yaptığı projeler ve elde ettikleri sonuçlarla ne kadar gurur duysa azdır.
Başta James Womack ve Prof. Daniel Jones olmak üzere yurtdışından gelenYalın Derneklerin temsilcileri Türkiye’nin Yalın konusuna bakışından ve ilgisinden çok etkilendiler. Sunuş yapan Otoyol Genel Müdür Yardımcısı Cevdet Özdoğan, Teba’dan İklimlendirme Grubu Başkan Yardımcısı Erdoğan Sönmez, Süperpar’ın Genel Müdürü Yiğit Alanyalı, Ford Otosan İnönü Fabrikası Müdürü Mahmut Durmaz ve Hugo Boss Teknik Müdürü Gülriz İltan sunuşları ile hem yabancıları ve hem de izleyicileri etkilediler.
Bütün arzu ve amacımız Türkiye’nin her köşesinden Yalın Dönüşüm öykülerinin oluşması ve Derneğimize akmasıdır. Sahip olduğumuz üstün insan kalitesi ile biz Yalın Dönüşüm öykülerini çoğaltacağımıza inanıyoruz. Özellikle Prof. Daniel Jones, çok kısa bir süre için Türkiye’de ve Bursa’da bizlerle beraber olmasına rağmen, en az bizim kadar Türkiye’nin Yalın Dönüşüm konusundaki kararlılığına inanıyor ve her fırsatta Türkiye’ye övgüler yağdırıyor.
Yalın dostlar yeter ki el ele verelim, Yalın Dönüşüm yolunda kararlılıkla ilerleyelim.
Türkiye Yalın Enstitü Derneği olarak 26 Şubat 2004 tarihinde Esbaş ile İzmir ve 28 Şubat 2004 tarihinde Dentaş ile Denizli’de yaptığımız birer günlük konferanslar ile bir defa daha gördük ki, “Yalın Dönüşüm, Türkiye İçin Tam Zamanıdır…”
Yalçın İpbüken
İzmir ve Denizli Konferanslarının Ardından
{26, 28 Şubat 2004}

Yorum Yaz

Apple Servisi Beylikdüzü Apple Servisi