Blog

Todd Waterman GE'deki Yalın Dönüşüm Öyküsünü Yalın Zirve'de Anlatıyor

Genel Yazılar

Todd Waterman GE'deki Yalın Dönüşüm Öyküsünü Yalın Zirve'de Anlatıyor

GE-Aviation-logoGE Appliance Park ile ilgili olarak Atlantic Dergisinin 2012 Aralık sayısında çıkan makale ile ilgili alıntılar:
GE Appliance Park, Luisville, Kentucky’de devasa büyüklükteki 6 fabrika binasında farklı beyaz eşya ürünü üretecek şekilde 1951 yılında planlanmış bir Endüstriyel Park. Park o kadar büyük ki içinde kendi özel Enerji Santralı ve İtfaiye Teşkilatı kurulmuş, Kendi özel posta Kodunu  almış Bursa Sanayi Bölgesi’ni andıran Endüstriyel Park. 1955 yılına gelindiğinde bu park’ta 16 bin kişi çalışmaktaymış. 1960 yılına gelindiğinde haftada 60 bin ürün üretilir olmuş. 1960 yıllarında Amerikan Tüketim Ekonomisini besler hale gelmiş. Appliance Park’ta çalışan işçi sayısı 1973 yılında 23 bin sayısına ulaşmış. 1984 yılında ise çalışan işçi sayısı 1955 yılında Park’ın ilk açıldığı sayıların altına inmiş. 1990 yılların başlarında GE’in o zamanki CEO’su Jack Welch, Parkın 2003 yılında kapanmasını ön görmüş. GE’nin bugünkü CEO’su Jeffrey Immelt ise Elektrikli Ev Aletleri İş Birimini Endüstriyel Park ile birlikte 2008 yılında satışa çıkartmış, ancak ekonomik krize rastlanıldığından alıcı çıkmamış.
jeffrey_immelt_hi_02011 yılına gelindiğinde Park’ta çalışan sayısı 1.863 kişiymiş.  2012 yılında ise, Park’ta farklı ve garip bir şeyler olmaya başlamış. 55 yıldan bu yana ilk defa yeni bir montaj hattı kurulmuş. Burada, daha önceler Çin’de ürettirilen  son teknolojiye uygun Su Isıtıcıları üretilmeye başlanmış. Bu tarihten 39 gün sonra 20 Martta Park’ta en son model ve en pahalı Buzdolaplarının üretileceği 2. Montaj hattı kurulmuş. Bu buzdolapları son yıllarda Meksika’da üretiliyormuş. 2013 yılında faaliyete geçerek Bulaşık Makinası üretecek Montaj Hattı kurulmaya başlanmış. Diğer bir hatta ise şimdiye kadar Amerika Birleşik Devletlerinde hiç üretilmemiş Çamaşır Makinası ve Kurutucuların üretilmesi kararlaştırılmış. Park’ta tüm bu ürünlerde kullanılacak plastik parçaların üretileceği Tesisler kurulmuş.
Jef Immelt Harvard Business Review’ın Mart 2012 sayısındaki mülakatında, “GE Elektrikli Ev Aletleri İş Biriminde Yurt Dışına yaptırma “Outsourcing” devrinin bittiğini ilan etti”. HBR yayınlanan bu mülakatı sizlerle ayrıca paylaşmaktayız. Bu yazıda çok önemli noktalara temas edilmektedir.
2000 yılında bir Çin’li işçi saat ücreti olarak 52 cent kazanıyordu. Appliance Park’ta çalışan bir Amerikalı işçinin kazandığı ücret ile 20 ve 30 Çin’li işçiyi çalıştırmak mümkün olabiliyordu.
2000 yılların başında Globalizasyon sorunsuz gibi duruyordu. Pazarlama, Satış ve Tasarımın bir ülkede Üretimin ise  dünyanın bir başka yerinde  bir başka ülkede yapılması sorunsuz gibi duruyordu.  Amerika Birleşik Devletlerinde Üretimde çalışan iş gücü  1979 yılında 19.6 milyon kişiye ulaştıktan sonra bu sayı zaman içinde gittikçe azalmaya başladı. 2000 – 2010 yılları arasında ise işçi sayısı azalması daha da hızlandı. 2010 yılına gelindiğinde ise, Amerika’da toplamda 6 milyon sanayi işçisi işlerini kaybetmişti. 2010 yılında bu durumu tersine çevirmek adeta imkanı yokmuş gibi dururken 2010 – 2012 yılları arasında işçi sayısı 500 bin kişi artış gösterdi.
GE’de ve başka iş yerlerinde olup bitenler ise, bugün çok daha olumlu bir tablo sergilemektedir.
GE Elektrikli Ev Aletleri Parkında olanları ayrı bir yazı olarak sizlerle paylaşmaktayız. Burada bazı farklı noktalara temas etmeye devam edeceğiz.
Dünya Ekonomisinde meydana gelmekte olan önemli bir kısım dönüşümler “Outsourcing” diye adlandırılan İş Modelinde önemli bir kısım olumsuzlukların meydana gelmesine neden oldu, özellikle;

  • Petrol fiyatlarının 2000 yılından itibaren 3 misli artışı Çin’den Amerika’ya  yük taşıma bedellerini inanılmaz derecede arttırdı.
  • Amerika Birleşik Devletlerinde Kaya Gazları yeni teknolojilerle çıkarılmaya başladı. Amerika’daki Doğal Gaza dayanan enerji fiyatları önemli ölçüde azaldı. Asya’daki Dogal gaz fiyatlarından 4 misli ucuzluk söz konusu olmaktadır.
  • Çindeki işçi ücretleri, 2000 yılında dolar olarak Amerika’ya göre 5 misli ucuz iken yer yıl işçi ücretleri yüzde 18 artmaya devam etmektedir.
  • Amerika’daki Kavgacı Sendikalar yerlerini makul sendikacılığa bıraktı. Toplu Sözleşmelerde çok daha yapıcı bir hava hakim oldu. 2005 den bu yana işçilere iki kademeli ücret ödeme anlaşmaları yapılmaya başlandı.
  • Amerika’daki iş ve işçi verimli her yıl artmaya devam etti. Üretim maliyetleri içinde işçi ücretleri gittikçe azalan bir önem arz etmeye başladı.  İşçi Ücretlerinin ucuzluğuna dayanan rekabetçi bir İş Modeline ihtiyaç kalmadı.
  • GE Endüstriyel Parkında ürünü üretmekten dolayı fiyatları arttırmaya ihtiyaç kalmadı. GE uzun yıllardır Su Isıtıcılarını Amerika Birleşik Devletlerinde üretmediği on yıllar içinde Su Isıtıcıları ile ilgili bildiklerini unuttu. Su Isıtıcılar Amerika’da tasarlanıp pazarlandığı ve Louisville’den yönetildiği ve Çin’de bir fabrikaya ürettirildiği için zaman içinde GE’nin üretim ile ilgili bilgileri yok oldu.

Su Isıtıcılarının tekrardan Amerika’ya getirilmesi ile üreticiler, tasarımcılar, pazarlamacılar ve yöneticiler ile iletişim ve birlikte çalışma olanağı arttı. 2003’ den bu yana GE, Yalın Düşünce, Yalın Üretim ve Yalın Yönetim’i Şirket Politikası haline getirip Yalın uygulamalara  yönelmesi GE Endüstriyel Parkı yeniden rekabetçi hale getirdi.
Toyota’nın geliştirdiği “Oobeya” (Büyük Oda) uygulamaları ile şimdiye kadar gerçekleştirilmeyen birlikte çalışma ortamı oluşturuldu. Ürün üzerinde bugüne kadar öngörülemeyen bir çok iyileştirmeler yapılabildi. Üretim zamanları inanılmaz şekilde azaldı. Ürün üzerindeki malzeme ve parça sayısı önemli ölçüde azaldı. Ürünün kalitesi arttı, Ürünün Çin’den gelmesi için asgari 4 hafta yolda, 1 hafta’da limanda beklemek yerine siparişten Teslimat süresi inanılmaz derecede kısaldı. İşletme Sermayesi ihtiyacı büyük ölçüde azaldı. Neticede Çin’de yapılan ürün parakende de 1.599 dolara satılırken Louisville’de yapılan aynı ürün 1.299 dolara satılmaya başladı.
Jef Immelt olup bitenden o kadar etkilendi ki, 2008 yılında satmak için satılığa çıkardığı İş Birimine 800 milyon dolar yatırım yaptı.
Outsourcing’den vazgeçen yalnız GE değildi, Otis Asansörleri, Whirlpool gibi bir çok firma üretimlerini yeniden Amerika Birleşik Devletlerine taşımaya başladı. Başta GE olmak üzere bir çok Amerikan firması Yalın Düşünceyi, Yalın Üretimi ve Yalın Yönetimi Şirket politikası haline getirerek daha rekabetçi hale gelebildiler. Jef İmmelt’in HBR mülakatında bütün bu hususları okumanızı tavsiye ediyorum.
 
Referanslar
Schöroeder, Lex – Amerikan İmalat Sanayiinde Yeni Bir Dönem Başlatacak Öğretici Bir Ortaklık
http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2012/12/the-insourcing-boom/309166/
http://www.lean.org.tr/general-electric-ceosunun-amerikan-sanayiinde-yenilenmenin-nasil-ateslenecegi-uzerine-gorusleri/
http://www.lean.org.tr/yeni-bir-yayin-the-lean-turnaround-art-byrne/
 

Yorum Yaz

Apple Servisi Beylikdüzü Apple Servisi