Avrupa Yalın Enstitüler Toplantısı: Zeist/Hollanda 19-20 Mart
23 Şubat 2018 2022-02-21 15:36Avrupa Yalın Enstitüler Toplantısı: Zeist/Hollanda 19-20 Mart
Avrupa Yalın Enstitüler Toplantısı: Zeist/Hollanda 19-20 Mart
Katılımcılar: Rene Aernoudts – Hollanda, Veronika Gregorkova – Slovakya, Sergii Komberianov – Ukayna, Kalle Arsalo – Finlandiya, Molnár Szabolcs – Macaristan, Vyacheslav Boltrukevich – Rusya, Jose R. Ferro – Brezilya, John P. O’Donnell ve Matthew Savas – ABD, Oriol Cuatrecasas – İspanya, Sergio Caldeirinha – Portekiz, Marie Pia Ignace – Fransa, Tomasz Koch – Polonya, Tadas Puksta – Letonya, Roberto Ronzani ve Monika Rossi – İtalya, Darren Walsh – Birleşik Krallık, Roberto Priolo – Planet Lean, Yalçın İpbüken, Cevdet Özdoğan, Hakan Akgül – Türkiye.
Avrupa Yalın Enstitüler Toplantısı Hollanda Yalın Enstitüsü’nün binasında yapıldı. Binayı yeni satın almışlar. Kira öder gibi bina sahibi olabiliyorlar, yani banka faizleri o derece düşük.
İki gün olarak planlanan toplantıya 16 ülkenin yöneticileri ve temsilcileri katıldı. Toplantıya ayrıca Planet Lean Yöneticisi Roberto Priolo da katıldı. Birinci gün; enstitülerin genel faaliyetleri, Yalın Dönüşüm Yaklaşımı ve 2018 yılı programları üzerinde duruldu. Her bir enstitü, kendi faaliyetlerini kısaca özetledi. Ortak önemdeki konular öne çıktı. Öne çıkan noktalar; Yalın Uzman ve Yalın Lider Yetiştirme Programı, “Yalın Dönüşümü en iyi nasıl gerçekleştirebiliriz?” sorusu, yalın düşüncenin değişik sektörlere uygulanması açısından “stratejik fonksiyonlarda; dijital sektörlerde; insan kaynakları ve finansta Yalın Dönüşüm” konuları oldu.
Türkiye olarak biz de, kendi programlarımızı ve uygulamalarımızı özetledik. Yalın Enstitü Türkiye’nin hem sayı hem de yaptığımız projeler açısından diğer ülkelerdeki yalın enstitülerden çok ileride olduğu biliniyordu. Bu toplantıda ise bunun teyidinin yeniden yapıldığını söyleyebiliriz.
Yalın Enstitüler arasında ilk sıraları Türkiye ile beraber Brezilya, Hollanda, Polonya ve ABD enstitüleri paylaşıyor. Diğer enstitüler arasında ise Fransa; daha çok dijital konulardaki aktiviteleri, Polonya; birlikte çalıştıkları fabrikalar ile anlaşarak kamuya açık eğitimleri bu fabrikalarda vermeleri ve bunu ciddi sayılarda tekrarlamaları, İspanya; hastanelerde ve otel ve hizmet sektörüne yönelik Yalın Dönüşüm çalışmaları ile dikkatleri çekiyor. Ayrıca Lean Bakery isimli kitaba konu olan Yalın Unlu Mamuller Zinciri ile ilgili faaliyeti yerinde görme imkânım oldu. Brezilya birçok konuda önemli faaliyete imza atıyor, enstitülerinin konferanslarına yüksek katılım oluyor. Ziraat, hastane, dijital, özel üniversite, tıp fakülteleri ve eğlence sektörü gibi alanlardaki yalın dönüşüm faaliyetleri dikkat çekiyor.
ABD Yalın Enstitüsü Lean Enterprise Institute (LEI), yeni CEO değiştirdi. Yakın dostumuz John Shook, yerini yeni bir yöneticiye bıraktı. John Shook, Yalın Global Ağ – Lean Global Network’un (LGN) başkanlığını yapacak ve aynı zamanda “Yalın Dönüşüm” konusunda bir kitap yazmaya karar verdi. Bu konuya oldukça fazla zaman ayırması gerekiyor. LGN Koordinatörü John O’Donnell da, görevini Matt Savas isimli genç bir arkadaşa bıraktı. Matt, Japonya’da bir süre kalıp Japonca’sını ilerletmiş.
İkinci gün bütün zamanımızı Yalın Ürün ve Proses Geliştirme konusuna ayırdık. Her bir ülke, kendi uyguladığı Yalın Ürün ve Proses Geliştirme faaliyetlerini paylaştı. ABD Yalın Enstitüsü içersinde faaliyet gösteren Yalın Ürün ve Proses Geliştirme Biriminin sorumlusu ise, Toyota Yeni Ürün Geliştirme Sistemi kitabının yazarı ve eski Ford Ürün Geliştirme yöneticisi James Morgan. Kendisi, beraberinde küçük fakat etkili bir ekip oluşturmuş. Öğrenerek Yalın Ürün ve Proses Geliştirme yol ve yöntemlerini geliştirmek üzere Amerika’daki büyük ve önemli firmalardan oluşturdukları küçük bir grup firma ile birlikte, iki yıl önce yola çıktılar. James Morgan arkadaşımız üç günlüğüne Türkiye’ye de gelmişti. Jeffrey Liker ile birlikte bir süredir yeni bir kitap üzerinde çalışıyorlar; önümüzdeki birkaç ay içinde bu kitap satışa çıkacak. Kitabın büyük ilgi göreceğini umuyoruz. Bu kitabı Türkçeleştirmeye çalışacağız. Jim Morgan ve ekibi, 18-19-20 Haziran tarihleri için Michigan’ın Traverse City şehrinde bir günlük workshop ve iki günlük “Design The Future” başlıklı Yalın Ürün ve Proses Geliştirme Zirvesi düzenlediler ve şimdiden bu zirveyi duyurmaya başladılar. Yalın Enstitü Türkiye olarak bu zirveye 7 kişi halinde katılmayı planlıyoruz. Son zamanlarda enstitü olarak yaptığımız en büyük atılım Yeni Ürün Geliştirme konusunda olacak.
26-27 Mart tarihlerinde Nashville’de yapılacak “Lean Transformation” isimli Yıllık Amerikan Yalın Zirvesi’ne Türkiye’den ben, Murat Selek, Cevdet Özdoğan birlikte katılacağız. 28 Mart tarihinde benim de üyesi olduğum Yalın Enstitüler Ağı Yönetim Kurulu toplantısı yapılacak. 2001 yılından bu yana her yıl katıldığımız bu zirveler bizlere önemli faydalar sağlıyor. Bizlere dünyada, Japonya ve Amerika’da yıl içinde meydana gelen önemli değişiklikleri, yeni iş fırsatlarını ve yeni öğreti, metot ve yaklaşımları anında görme ve öğrenme imkânı veriyor. Bu konularda önemli görüşme ve temaslarda bulunuyoruz. Bu yılki zirvede, yetiştirebildiğimiz takdirde, ilk defa bizim enstitümüzden Başkan Yardımcımız Cevdet Özdoğan da eğitim verecek.
2010 yılından bu yana her yıl düzenli olarak yaptığımız ve şu ana kadar on kez gerçekleştirdiğimiz Japonya Study Mission Programı’na bugüne kadar 94 firmadan 246 üst düzey yönetici ve mal sahibi katıldı. Bu programı onuncu defa bu yıl da 30 Mart – 8 Nisan tarihleri arasında tekrarlayacağız. Başarılı ve faydalı geçmesini umuyoruz, diliyoruz.
Yalçın İpbüken
Başkan
Yalın Enstitü