TÜPRAG ve Yalın Zirve 2017
26 Şubat 2018 2022-02-21 15:35TÜPRAG ve Yalın Zirve 2017
TÜPRAG ve Yalın Zirve 2017
1998 yılından beri her iki yılda bir olmak üzere Yalın Enstitü tarafından organize edilen Yalın Zirvenin 8’incisi 4 – 5 Aralık tarihlerinde İstanbul’da düzenlendi. 156 firmadan 644 katılımcının katıldığı etkinlikte, konuşmacılar 4 ana oturum ve 15 paralel oturum ile yalın yolculuklarındaki deneyimlerini ve yalın teknik uygulamalarını paylaştılar. Bizde Tüprag ailesi olarak, bir önceki Yalın Zirvede olduğu gibi konuşmacı sponsoru olduk. Böyle önemli ve bizleri sürekli gelişime teşfik eden bir organizasyonun parçası olma mutluluğunu yaşamış olduk.
Zirve, Yalın Global Birliğin (LGN) başkanı John Shook’un açılış konuşması ile başladı. John Shook yalın dönüşümde insan kaynaklarının önemi, son Japonya izlenimleri ve insanların problemlere gösterdiği tepki konu başlıklı konuşması da zihnimizde kalanlardı. Zirve’nin ikinci günü ise Japonya’dan otomotiv yan sanayicilerinden Nomura’nın sunumu ile başladı. Nomura kendisi gibi yönetim pozisyonunda olanların bütün operasyonları derinlemesine bilmesinin faydası ve her an“gemba” da olmasının önemini vurguladı. CEO’ların en önemli görevinin çalışanlarını her an eğitmek ve geliştirmek olduğunu özellikle belirtti.Her iki değerli konuşmacının da sunumları zihinlerde farklı bakış açıları yarattı. Bu seneki zirvede yalın Enstitü danışmanlarının verdiği eğitimlerin sayısı daha fazla idi. Ayrıca katılımcılardan gelen geri bildirimlere baktığımızda, katılımcıların katıldığı uygulamalı eğitim ve simulasyonların da çok etkili ve öğretici geçtiği görüldü.
İkinci gün ana oturumda, sıra bizdeydi. Efemçukuru Altın Madeninimizde yaşadığımız, yalın yolculuk serüvenimizi sevgili arkadaşım Selçuk bey’in sunumu ile paylaştık. Katılımcı ve Yalın Enstitü danışmanlarından aldığımız olumlu geri bildirimler, daha sonra yapacağımız çalışmalar için bizlere mücadele ruhu kattı. Geldiğimiz noktada her nekadar mesafe almış olsakta kendimize koyduğumuz zorlayıcı hedeflere ulaşmak için yolumuzun ne kadar uzun olduğunu bir kez daha görmüş olduk.
2017 Yalın Zirve’ye Tüprag çalışanları olarak birçok bölümden yüksek bir katılımla, şirketimizi temsil ettiğimiz katılımcıların izlenim ve görüşlerini bu platformda paylaşmak istedik. Bu sayede Tüprag ailesi olarak, Yalın Zirvedeki yaşanan deneyim ve tecrübelerden herkesin faydalanmasını isteriz.
Göksel ALPASLAN (OHSE Risk Manager)
Yalın Enstitü tarafından düzenlenen 4-5 Aralık 2017 tarihlerinde İstanbul’da 8’inci kez gerçekleştirilen Yalın Zirve’ye TÜPRAG Efemçukuru olarak çok sayıda katılımcı ile katıldık. Zirvede madenimizde 2013 yılından beri yapmakta olduğumuz yalın süreçler ile ilgili bilgi verdik. Özellikle İş Güvenliği konusunda görsel yönetim kapsamında kullanmaya başladığımız İSG A3 raporları ve görsel performans takibi için yaptırdığımız istatistik/performans görselini zirve kapsamında paylaştık.
Zirveye katılan Türk endüstrisinin önde gelen firmaları ağırlıklı olarak işletmelerinde uyguladıkları Yalın süreçler ile ilgili bilgi verirken , az sayıda firma da Yalın süreçlerin İş Güvenliği ile olan entegrasyonundan bahsetti.
A3 raporlama ve görsel performans takibi uygulamamızın ilgi çektiğini ve birçok katılımcının uygulama detayları hakkında bizlerden bilgi aldığını gözlemledim.
Bu bilgi alışverişi sırasında bizler de diğer firmaların neler yaptıklarını gözden geçirme şansı elde ettik.
Zirvede paylaşılan sunumlarda ki İSG konularının daha fazla yer alması adına kendi adıma da bir ödev çıkardım ve bir sonraki zirvede TÜPRAG’da İSG konulu bir sunum yapmak ve İSG konusundaki iyi uygulamalarımızı Yalın bakış açısı ile paylaşmak isteğimi zirve yetkililerine aktardım.
Bir sonraki zirvede TÜPRAG olarak yine konuşmacı olarak bulunacağız ve bu sefer İSG uygulamalarımızı da paylaşacağız.


Semih AYDIN (Process Manager)
Tüprag Metal Madencilik firması bünyesinde faaliyet gösteren Efemçukuru Altın Madeni İşletmesinde Proses ve Sabit Tesisler bakım bölümünü Müdürü olarak görev yapmaktayım. Yalın üretim ve entegre yönetim sistemleri ile ilk buluşmam 2005-2007 yılları arasında otomotiv sektöründe görev yapmakta iken gerçekleşmişti. Bu dönemde yalın dönüşüm uygulamalarının seri üretim yapan otomotiv firmaları için çok değerli ve katkı sağlayan çalışmalar olduğu görüşünü önyargısız bir şekilde o dönemki çalışmalarımızla az çok kazanmışdık.
Şu anki mevcut işletmemizde yalın üretim ve araçları konuları 3 – 4 sene önce ilk gündeme geldiğinde maden endüstrisinde uygulanabilirliği konusunda yine de bazı şüpheler içeriyordum. Fakat bugüne kadar yürüdüğümüz bu yolculukta bu sistemleri kendi mevcut dinamiğimize göre ekibimizle beraber şekillendirdiğimizde ne kadar başarılı sonuçlar almış olduğumuz çok açık bir şekilde ortaya çıkmıştır.
Yalın zirveden önce de bu olgunun daha tekil bir hareket olduğu kanaatindeyim. Yalın zirveye katılıp orada geçirdiğim zaman içinde, tanıştığım diğer firmaların çalışmalarını görme fırsatı yakaladım. Yalın Düşüncenin çok daha sağlam bir altyapısı olduğunu tecrübe etme imkanı buldum. Ve bununla beraber bu konularda daha çok atacak adımlarımız olduğunu çokca düşündüm ama nihayetinde gerçekten de ne kadar doğru bir yolu tercih ettiğimizi de kendimce doğrulamış oldum. Her geçen gün artarak, ivmelenerek bu yolda devam etmemiz gerektiğine ve bu çalışmaların işletmemizin üretim etkinliğini arttırmak için en çok değer katan çalışmalar olacağına gönülden inanıyorum.
Yavuz Selim İNCE (Earth Works Superintendent)
4-5 Aralık 2017’ de, İstanbul’ da 8’incisi düzenlenen YALIN ZİRVE Konferansı’ na ilk kez katıldım. Okuyuculardan bazıları YALIN DÜŞÜNCE ile geçtiğimiz 4 yıl içerisinde tanışmış olmalı. Tanışmayanlara baştan şunu söylemem gerekiyor; üretim-insan ilişkileri konusunda, çalıştığım yıllar boyunca kendi kendime sorduğum soruların yanıtlarını YALIN ÜRETİM SİSTEMİ’ nde buldum. Bu sistemin, verimliği veya üretimi engelleyen sorunları çözerkenken aslında insanlarında sorunlarını çözdüğünü ve mutluluklarını arttırdığını gördüm. Gördüm derken daha yolun başındayım; sistemi öğrendikçe aslında bunun yaşayan ve her an daha da gelişen bir yapıda olduğunu anlıyorsunuz. Gerisi size kalıyor…
Şimdi gelelim YALIN ZİRVE’ ye. Çok kalabalıktı. Zirve yönetimi mükemmeldi. Birbirinden farklı Endüstri ve Üniversite’ den de katılımcılar vardı. Endüstrinin aklınıza gelebilecek herhangi bir kolundan, firma boyutuna bakmaksızın uygulamacılar vardı. Bildiriler kuru birer teknik bilgiler yumağı değil, aksine capcanlı ve güncel bilgiler içeriyordu. ZİRVE’ de sadece bildiri sunumu yoktu; atölye çalışmaları, ‘’model fabrika’’, performans yönetimi, yalın uygulama poster sunumları da vardı. Sunucuların bir kısmı Japonya, İtalya, İngiltere gibi ülkelerden gelmişlerdi. Açılış ve kapanış oturumlarına ‘’ÖĞRENMEYİ YÖNETMEK’’ Kitabının yazarı John Shook video konferans ile katıldı. Bildiri sunanlar heyecanlı ve gözleri pırıl pırıl idi. Efemçukuru’ ndan sevgili meslaktaşımız Sn. Selçuk TURAN’ ın sunduğu ‘’ Yalın Uygulamalar ile Geleceği Planlamak’’ başlıklı bildiriyi dinlerken bizim gözlerimiz de pırıl pırıl oldu, duygulandık, onurlandık.
Zirvenin açılış ve kapanış oturumunda konuşma yapan YALIN ENSTİTÜ Başkanı Sn. Yalçın İPBÜKEN Katılımcıların tümüne duygusal anlar yaşattı. Konuşması Türkiye’ nin gelişme sürecinin bir özeti idi.
Sevgili Okur, sonuçta; ne yapın edin, bir şekilde YALIN YÖNTEM ile tanışın, içli dışlı olun derim. Harika bir sistem ve bu sistem sadece üretiminle kısıtlı değil, içinde insan olan her sürece, her çalışmaya uyarlanabilen bir sistem.
Son olarak; böylesine harika bir imkanı bizlere sağlayan Genel Müdürümüz Sn. Yaşar DAĞLIOĞLU başta olmak üzere, Sn. Malcolm J. MEWETT’ e, Sn. Tamer Şir’ e, Sn. Özgür TEMİZ’ e, Sn. Kemal Aktaş’ a sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Barış FİDAN (HR Superintendent)
2013 yılında, önce 5S ile tanıştığımız sonrasında TPM ve diğer uygulamalarla bizlerin ve işletmemizin hayatına hızlı giriş yapan Yalın Düşünce & Dönüşüm ile ilgili bu yıl 8’incisi düzenlenen Yalın Zirve 2017 ye gerçekten çok ciddi bir ekip ve model uygulamalarla katıldık. Dünyadan ve ülkemizden çok sayıda firma ve çalışanların katılım gösterdiği bu zirvede firmamızın bugüne kadar başladığı,hayata geçirdiği ve devam ettiği projelerle ilgili sergi ve sunumlarda bulunduk.
Zirvenin bizim açımızdan önemi; uzun yıllar Toyota İnsan Kaynaklarında görev almış, geliştirdiği sistem ve yapılar Global Toyota Fabrikaları tarafından halen kullanılmaya devam edilen Sn.Meryem İnan Çelik’in moderatörlüğünde yapılan “Yalın İnsan Kaynakları Uygulamaları” konulu oturumdu. Tüprag Efemçukuru olarak ülkemizde Yalın İK uygulamalarına geçen ilk firmalardan birisi olduğumuzu görmemiz ve diğer firmaların bizim yaptığımız ve yapmakta olduğumuz Yalın İnsan Kaynakları Uygulamalarını öğrenme arzuları ise bizleri ayrıca mutlu etmiştir.
Yalın Dönüşümün olmazsa olmazlarından birisinin sürekli daha iyiye odaklı kararlı bir yaklaşım ve motivasyon olduğu aşikardır. İnsanları dönüştürmek, eski alışkanlıkları yenisi ile değiştirmek, Yalın Dönüşümü şirketin her seviyesinde yönetici ve çalışanının standart işi haline getirmekle mümkün olacaktır. Efemçukuru’nda bugüne kadar çalışanından en üst yönetimine kadar herkesin bu sistemi önemsediğini ve desteğini görüyor, sürekli daha iyiye odaklanmaya devam ediyoruz.
Kemal AKTAŞ
Proje Mühendisi (Sürekli Gelişim)
Project Engineer (Continuous Improvement)