Yalın Enstitü Derneği Endüstri 4.0 Yaklaşımı
3 Temmuz 2018 2022-02-21 14:26Yalın Enstitü Derneği Endüstri 4.0 Yaklaşımı
Yalın Enstitü Derneği Endüstri 4.0 Yaklaşımı
Türkiye’nin orta gelir tuzağından çıkıp küresel rekabetçiliğini artırabilmesi için KOBİ’lerin sanayide dijital dönüşümün öncelikli hedefi olarak belirlenmesi kritik önem taşımaktadır.
Şirketlerin bilgi ve ilgi seviyeleri artsa da sanayide dijital dönüşümün potansiyel avantajlarını net olarak anlamadıkları görülmektedir.
Şirketlerin, sanayide dijital dönüşümün bir ön koşulu olarak yalın üretim prensiplerini uygulamaları ve yüksek otomasyonlu üretim süreçlerine sahip olmaları gerekmektedir. İsrafların ve kaosun yer aldığı süreçlerin dijital dönüşümünü yapmaya çalışmak beklenen faydaları vermeyecek tam tersi kaynak israfına yol açacaktır.
Yalın üretim prensiplerine sahip olan şirketler, üretim süreçlerini sürekli olarak iyileştirme anlayışına sahiptir. Prensiplerin düzenli olarak uygulanması süreçlerdeki gelişim alanlarının ve darboğazları çözebilecek olan uygulamaların net bir şekilde saptanmasına olanak sağlamaktadır. Bu sayede, üretimde mükemmellik konusunda uzmanlaşmış şirketler dijital dönüşümü kolaylıkla gerçekleştirebilmektedir.
Yalın Enstitü Derneği E4.0 Yaklaşımının 3 temel unsuru var.
1-Dört (4) katmanlı Bütünsel Otomasyon Hiyerarşisi:
Saha seviyesindeki veriler Big Data, yapay zeka algoritmalarıyla tam bir entegrasyon sağlanır. Bu yapı akıllı fabrika olgusunun temelini oluşturmaktadır. Değer zincirinde yer alan tüm makineler ve fabrikalar Internet veri trafiğine entegre edilir. M2M (makineden makineye ) internet tabanlı iletişim sağlanır. Tüm entegrasyon öncelikle yerli ve milli yazılım ve donanımlarla gerçekleştirilir.
2-Dinamik Karar Destek Unsurları İle Gerçek Zamanlı Kaizen Gerçekleştirme
Sahadan alınan anlık durum bilgilerinin 4 seviyeli otomasyon hiyerarşisi içerisinde ilgili katmanlarda işlenerek dinamik karar destek imkanlarından yararlanılır.
Anlık durum bilgilerinin değerlendirilmesi sayesinde problemlerin gelişimi başlangıç aşamasında önlenir veya oluştukları anda kaizen (iyileştirme) geçekleştirme imkanı olur.
Örneğin bir CNC makinasından aşağıda listelenmiş olan anlık verilerin toplanması, izlenmesi, depolanması ve yapay zeka analitikleri ile otomasyon seviyesindeki ilgili insan ve makine unsurlarına karar destek imkanı sağlanır.
Sahadan alınan veriler bulut tabanlı teknolojiler ile işlenir, depolanır ve takip edilir.
- Aktif olarak kesme yapıp yapmadığı bilgisi
- Anlık kesme ilerleme hızları (Feedrate Override) set değerleri
- Anlık spindle dönüş hızları (Spindle Override) set değerleri
- Makine çalışma şekli (Auto, Single Block, MDI, Jog, Manual, vs.)
- Makine anlık durumu (Aktif, Feedhold, Alarm-Arıza, Single Block Ended, vb…)
- Makine yük durumu, takım zorlanma bilgisi
- Makinede anlık çalışan takım bilgileri, takım numarası, takım ömrü bilgileri vb…
- Makinede anlık çalışan program bilgisi
- Makinede çalışan anlık program satırı
10.Duruma dayalı bakım parametreleri (vibrasyon, sıcaklık, yağ akış bilgisi vb..)
12.Makine üretkenlik verileri :
- OEE : Overall Equipment Efectiveness , GEE :Genel Ekipman Etkinliği
- MTBF ( Mean Time Between Failure ) İki arıza arası geçen ortalama süre
- Özgül enerji tüketimi
- Vb…
3-Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) Uygulamaları İle Operatörlerin Yetkinliklerinin ve Etkinliğinin Artırılması
Bakım ve üretim operatörlerin interaktif data erişimi artırılmış gerçeklik uygulamalarını ile sağlanarak iş gücü verimliliği artırılır.
Operatörler yetkilendirilme seviyelerine göre verilere kolayca erişebilir, verileri kullanır, veri girişi yapabilir ve yetki seviyelerine göre değişiklik yapabilirler.
Bazı veri grupları :
- İş talimatları
- Ürün çizimleri
- Makine durum bilgisi
- Bakım bilgileri .
Sedat Canoğlu
Danışman
Yalın Enstitü