Yalın Enstitü Derneği
12 Haziran 2012 2012-06-12 22:22Yalın Enstitü Derneği
Yalın Enstitü Derneği
Tam bir israf ile yaşıyoruz. Yaşantımızın her anında, yoğun bir israf söz konusu… Ne zamanımızı, ne paramızı, ne de insanlarımızı ve insanlarımızın umudunu israf etme konusundaki becerikliliğimize diyecek yok…
Kuşkusuz bu israf konusunu yıllar önce gelişmiş ülkeler fark edip, gerek üretim bazında, gerekse yaşamsal bazda almaları gereken önlemleri alıp, çeşitli teknikler geliştirmişlerdir.
Ne yapmışlar? Satın alınacak ürün veya hizmetin en ekonomik fiyata çekilmesi, aynı zamanda da kalitesinin arttırılması için üretim sürecindeki israf ortamının kaldırılmasını sağlamışlar.
Amerika Birleşik Devletleri’nde mühendislik denince akla MIT gelir. Massachusetts Institute of Technology, mühendisliğin merkezidir.
Burada yıllar önce James Womack önderliğinde bir çalışma yapılır. Amaç “Dünyadaki tüm otomobil üreticilerini araştırarak, en verimli, en üretken, en israftan uzak kuruluşu belirlemekti…” Bu araştırma Amerika, Japonya ve Avrupa’daki otomobil devlerini kapsadı. Sonuçta Womack, Amerikalıları şaşkına çeviren bir sonuç elde etti: “Araştırmada dünyanın en başarılı otomobil üreticisinin Toyota olduğu görüldü…”
Womack, daha sonra bu araştırmalarını “The Machine That Changed the World – Dünyayı Değiştiren Makine” isimli bir kitapta topladı. Bu aşamadan sonra araştırmalarını otomobilin dışına çıkaran Womack, başta tekstil olmak üzere, ürün ve hizmet konularındaki israfı ortaya çıkaran çalışmalara başladı. Ardından “Lean Thinking – Yalın Düşünce” isimli kitabını yayımladı.
Bu konuya kendini adayan Womack, düşüncesini tüm dünyaya yaymak amacıyla bir dernek kurdu. Böylece “Lean Institute – Yalın Enstitü Derneği” ortaya çıktı. Daha sonra bu derneğin dünyanın çeşitli ülkelerinde de kurulmasına öncülük etti.
Bu konuda Türkiye’deki ilk girişim Bursa’nın yakından tanıdığı bir isim olan Yalçın İpbüken’in girişimleri ile 1998 yılında Lütfi Kırdar’da 650 kişinin ve de Womack’ın katıldığı “Yalın Zirve”de oldu. Womack-İpbüken ilişkisi bu yılın içinde “Lean Institute – Yalın Enstitü Derneği”nin Türkiye’de de kurulması ile gelişti.
Dün Yalçın İpbüken, Bursa’daydı. İpbüken BTSO Başkanı Celal Sönmez ile bir görüşme yaptı.
Sanıyorum önümüzdeki aylarda BTSO bünyesinde patronlar, birinci adamlar düzeyinde otaklaşa bir etkinlik yapılacak.
Bursa Hakimiyet Gazetesi
{20 Eylül 2002}