Blog

Yalın Enstitü 10. Kuruluş Yıl Dönümünü Kutladı

Duyurular & Basından Haberler

Yalın Enstitü 10. Kuruluş Yıl Dönümünü Kutladı

Japonya’da Toyota’da doğup bugün dünyada on binlerce şirketin felsefesi haline gelen “Yalın yönetim yaklaşımı”nı Türkiye’ye kazandıran Yalın Enstitü Derneği, 10. kuruluş yıl dönümünü kutladı. 26 Haziran 2012’de, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte geride bıraktığı 10 yılda yarattığı katma değeri ortaya koyan dernek, her birinin başarısı rakamlarla sabit yüzü aşkın Yalın şirketten CEO’ları ve Yalın liderleri ağırladı.
Etkinlikteki sürpriz ise ilk Yalın Enstitü’nün kurucusu James Womack’tan geldi. Dr. Womack Türkiye Yalın Enstitü Derneği Başkanı Yalçın İpbüken’e gerçekleştirdiği çalışmaları ile Türkiye’ye olan katkılarından dolayı “Yaşam Boyu Başarı ve Onur Ödülü” verdi. Ödülü vermekten gurur duyduğunu ifade eden Dr. Womack; “Yalçın İpbüken ulusal bir hazine olarak bilinmelidir. Çok insanla tanıştım ama hiç kimsenin onun kadar ülkesine katkıda bulunduğunu görmedim.” dedi.
İpbüken: “Türkiye 2023 yılına geldiğinde 500 Milyar dolar dış gelir elde etmeli.” Etkinlikte konuşan Yalın Enstitü Derneği Başkanı Yalçın İpbüken, üç yıl içinde inşaattan sigortacılığa, sanat okullarından bankacılığa ve Yalın Devlet’ten Yalın Belediye’ye, Yalın Silahlı Kuvvetler’den Yalın Gemi İnşaa’ya kadar farklı birçok sektörde Yalın dönüşüm projelerinin gerçekleşeceğini dile getirdi.
İpbüken, “Önümüzdeki üç yılda eski bütçelerle Silahlı Kuvvetleri yönetmek mümkün değildir. Bunun için yalınlaşma sürecine girmeleri gerekiyor.” dedi. 400 bin Türk KOBİ’si içinden 30 bini kalite, maliyet, zaman ve insan bakımından rekabetçi hale getirmek istediklerini dile getiren İpbüken, Türk KOBİ’leri ile günlük çalışmalar yapmak istediklerini ifade etti.
İpbüken konuşmasına şöyle devam etti; “Türkiye’nin 2023 yılına geldiğinde 500 milyar dolar dış gelir elde etmesini, 2 trilyon dolar GNP’si olmasını, refahın Türkiye’nin her coğrafyasına yayılmasını ve refahtan her bir bireyin pay almasını; kısaca refah umudunun herkese ulaşmasını hedefliyoruz.”
Womack: “Dünyadaki Yalın Enstitü’lerin en başarılısı Türkiye.” Dünyada 20 dilde 1 milyonun üzerinde satış rakamına ulaşan Dünyayı Değiştiren Makina isimli kitabının da yazarı ve ilk Yalın Enstitü’nün ABD kurucusu Dr. James Womack etkinlikte, 100 yıl öncesinden başlayarak Yalın’ın gelişimini ele aldı. Günümüze geldiğinde ise Türkiye’deki Yalın’ı anlatan Dr. Womack; “Türk ekonomisinin büyümesinde Yalın Enstitü’nün önemli payının olduğunu düşünüyorum.” dedi.
Yalın Enstitü’yü son 10 yılda Türkiye ve Türk ekonomisine kattığı değerden ötürü tebrik eden Dr. Womack, dünyadaki en başarılı Yalın Enstitü’lerinin Türkiye ve Brezilya’da olduğunu belirtti. Gelecek 10 yılda ise Türk Yalın topluluğunun üretim odağını genişletmesi için ürün geliştirmeye, tedarikçi yönetimine ve müşteri desteğine odaklanması gerektiğini ön gördü.
Nardi: “2020’de 300 milyon Avro ciro ile dünya şirketi olacağız.” Etkinliğin öne çıkan diğer konuşmacısı; Yalın düşünerek ailesinin sıradan işini İtalya’nın en çok büyüyen şirketi haline getirmiş genç CEO Mario Nardi oldu. Yalnızca bir şirket ile yalınlaşma yoluna girdiklerini ve şu anda İtalya’da 55 şirketin Yalın kulüp üyesi olduğunu ifade eden
Nardi; “Bu işe ilk başladığımızda düşük bir kaizenimiz ve disiplinden uzak bir çalışma anlayışımız vardı. Yalın eğitimi aldıktan sonra işe yalınlaşmaya yüzde 60 direnç gösteren yönetimi değiştirerek başladık ve Japonya’da Yalın ile ilgili etüt gören genç, yetenekli yeni grup liderleri ile yolumuza devam ettik. Ardından düşünce ve strateji sistemimizi değiştirdik ve görerek planlama sistemine kavuştuk. Zamanla anladık ki, çabalarımızı eylemlere odaklamalıyız ve müşteriyi memnun etmek için eylemler üzerinde çalışmalıyız.” dedi.
2020’de uluslararası bir firma olmak ve 300 milyon Avro’yu aşan bir ciroya ulaşmak istediklerini dile getiren Nardi bu başarının sırrını Yalın yönetime borçlu olduğunu açıklayarak “Yalın düşünce önce çalışanlarımıza değer kattı, sonra çalışanlarımız işlerine değer kattılar, şimdi de işimiz ülkemize ve insanlarımıza değer katıyor. Tüm iş adamlarının kendilerini bu döngünün içinde bulmalarının dilerim.” şeklinde konuştu.

 

 
*Resimlerin büyük halini görmek için lütfen resme tıklayınız.

Yalçın İpbüken James Womack
Ahmet Ünsal Mario NARDI
 Vedat Mimaroğlu  Ülkü Kulaç
 Womack & İpbüken  Yalın Enstitü
 Lütfi Kırdar Fuaye  Lütfi Kırdar Fuaye
 Kokteyl  Kokteyl

YALIN ENSTİTÜ’NÜN 10. YIL KONUŞMASI – YALÇIN İPBÜKEN – 26 HAZİRAN 2012
Sayın Jim Womack, Mario Nardi, Değerli Mal Sahipleri, Şirket CEO’ları, Genel Müdürler, Yöneticiler, Yalın Uygulayıcılar, İş Ortaklarımız, Tedarikçilerimiz, Yalın Enstitü Dostları, Yalın Enstitü Danışman ve Eğitmenleri, Yalın Enstitü Merkez Bürosu Çalışanları, Sayın Ali İhsan İlkbahar, Sayın Tunç Uluğ, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Nihat Ergün’ü temsilen Verimlilik Genel Müdürü Sayın Anıl Yılmaz, Değerli Profösler ve Değerli dostlarım,
Yalın Enstitü’nün 10.yılını birlikte kutlamak için burada bulunuyoruz. Sizlerle birlikte çalışarak çabalayarak bugünlere eriştik. Bugün dünyanın 18 ülkesinde kurulu bulunan Yalın Enstitüler içersinde müstesna bir seviyeye geldik. Bu eriştiğimiz noktaya sizlerin ve burada bulunamayan, fakat mail ve telefonları ile bizleri kutlayan onlarca şirketimizin bizlere gösterdiği güven sayesinde vardığımızın bilinci içindeyiz. Hepinize şükranlarımı sunuyorum.
10. Yıl Kutlamalarımız için yakınlıkları dolayısıyla özellikle Bursa çevresinde Yalın Üretim ve Yalın Dönüşüm konularında birlikte çalıştığımız bir kısım firmanın Mal Sahipleri, CEO ve Genel Müdürleri ile Video çekimleri yaptık. Bu video çekimleri gerçekleştiren Dr. Murat Kuter ve ekibine ve Çekime katkıda bulunan Mal Sahiplerine. CEO ve Genel Müdürlere ve Şirketlerde birlikte çalıştığımız son derece kapsamlı sonuçlar elde ettiğimiz Yalın Düşünce uygulayıcılarının her birisine katkılarından dolayı candan teşekkürlerimi sunuyorum.
Bizim Yalın Düşünce ile Tanışmamız 1990’li yılların başına gider. Dünyayı Değiştiren Makine Kitabı ile Tanışmamızla başlar.
İrili Ufaklı, farklı Sektörlerden 100 Şirket, 3500 Tedarikçi, 10 Bin Satış Bayisini kapsayan Müşteri ve Kalite Odaklı Koç 2000 Yönetim Projesi zamanının ötesinde çok iddialı ve çok kapsamlı bir çalışma idi. Projenin fikir sahibi ve günlük hayattaki koordinatörü olarak birlikte öğrenip birlikte uygulama yaptığımız çok heyecan verici bir çalışma yaptık. Bu çerçevede birçok yenilikle tanıştık, birlikte öğrenmenin zevkine eriştik. Zamanında 1000 civarında her seviyeden çalışanın, yöneticinin katıldığı Koç 2000 bütün katılanların meslek hayatlarını derinden etkiledi. Koç 2000 ciddiye alan Koç Şirketleri bu çalışmalardan büyük kazanımlar elde ettiler. 1990’li yıllara geri dönüp baktığımızda hepimiz bu projenin önemini teyid etmekteyiz.
Koç 2000 Projesi çerçevesinde bir çok başarılı uygulamamız olduğu gibi başaramadıklarımız da söz konusu idi. Başarısızlıklarımızdan çok dersler çıkarttık. Bugün Yalın Enstitü’deki Yalın Dönüşüm çalışmalarımızda bu eski deneyimlerimizden çok istifa etmekteyiz.
Dünyayı Değiştiren Makine ve Yalın Düşünce Kitabı, James Womack ile Tanışma; 1998 Yılında Lütfü Kırdar’da ilk Yalın Zirve; James Womack’ın yaşadığı aile dramı, Türkiye’ye verdiği sözü yerine getirmesi için gerçekleştirdiği Normalin Üstündeki Çabası.
1990’li yılların başlarında Dünyayı Değiştiren Makina Kitabını okuyarak Yalın Düşünce ile tanıştık ve bugüne kadar gece gündüz cumartesi dahil tüm çalışmalarımıza, düşüncelerimize Yalın Düşünce yol göstermektedir.
Haziran 1998 tarihinde yine bu mekanda yani Lütfü Kırdar’da 2 günlük ilk Yalın Zirveyi organize ettik. Jim Womack ile tanışmamız bu Zirve vesile oldu. Jim Womack, Zirvenin yapılacağı Pazartesi gününden birkaç gün önce Kayınpederinin Beyin Kanaması geçirdiğini İngiltere’de öğreniyor ve apar topar Amerika’ya geri dönmek zorunda kalıyor. Kayınpederi hafta sonunda vefat ediyor. Cenaze Törenin hemen arkasından İki uçak değiştirmek suretiyle binbir güçlükle New York’a varıyor ve Türkiye uçağına tam zamanında yetişiyor. Artık kendisinden ümit kestiğimiz bir sırada Jim Womack’ı zirvenin açılışından bir saat sonra karşımızda buluyoruz. Jim Womack hakikaten bulunması güç bir idealist, bir fikir insanı, önemli bir Türkiye dostudur.
İDEA ve 30 Yıllık Koç Holding çalışmasından sonra Koç Topluluğundan Emeklilik. James Womack’ın Yalın Enstitüyü kurma Teklifi – Teklif içindeki Jim Womack’ın ifadeleri – 2001 yılının başında Emekli olduğumu tüm tanıdıklarıma bu arada Jim Womack’a da bildirdim. Jim’den Yalın Enstitü’yü kurma teklifi aldım. Tereddütsüz kabul ettim. Jim’in yazdığı teklif mailinde çok önem verdiğim noktalar bulunmaktaydı. Jim, “dünyada bulunduğunuz bölge Refahtan pay alamadığı takdirde dünyanın huzur içinde olması, sıkıntıların önünü almak mümkün olmaz. Bulunduğunuz bölgeye de refahı ancak Türkiye getirebilir. Bu yüzden Türkiye’de Yalın Enstitü’nün kurulmasını arzu ediyorum” demişti.
2001 yılında USA Detroit Yalın Zirvesine katıldım. Yine aynı yıl Brezilya Yalın Enstitüsünde temaslar, incelemeler yaptım. Brezilya Yalın Enstitüsünün Başarılı çalışmalarından esinlendik. Brezilya Yalın Enstitüsü Başkanı Prof. Jose Ferro’dan aldığımız Kişisel destek ve yardımı unutamayız. Kendisine şükran borcumuz vardır.
Yalın Enstitü Türkiye’nin Kuruluş ve Var Oluş Amacı ve Gerçekleştirmeyi Hayal Ettiği Vizyonu; önümüzdeki 10 yıllık Yol Haritası Yalın Enstitü Derneğinin Kuruluş Tüzüğünde Derneğin Amacını şöyle ifade etmiştik. “Yalın Düşünce, mal ve/veya hizmet üreten kuruluşlarda üretilen ve sunulan değerin mükemmelleştirilmesini ve her türlü israfın ortadan kaldırılmasını hedefleyen bir yaklaşım, sistem ve teknikler bütünüdür. Bu tanımdan hareketle Derneğin Amacı:
Yalın Düşünce adı ilebilinen yaklaşım/sistem /kavram ve tekniklerin yurt içi ve yurt dışında tanınması, uygulanması ve yaygınlaştırılmasını sağlamak;
Yurt içi ve Yurt Dışında faaliyet gösteren her türlü kurumun, değer yaratıp israfı ortadan kaldırarak başarısını arttırmasına yardımcı olmaktır” şeklinde ifade ettik.
Derneğimizin 3. Maddesinde 14 başlık altında yapacağımız faaliyetlerimizi belirtmiştik. Bugün 10 yıl sonra bu faaliyet listesine baktığımızda 14 maddenin önemli bir kısmını hayata geçirmiş bulunmaktayız. Önümdeki yıllara baktığımızda çok iddialı Vizyonumuz ve aynı iddiayı gerçekleştirecek Yol Haritamızı belirlemiş bulunmaktayız.
Biz Türkiye’nin en başarılı ülkeler arasında yer almasını ve Türkiye’de birlikte yaşamayı arzu eden herkesin en üst yaşam seviyelerine ulaşmasını hayal ediyoruz. Yalın Düşüncenin ve Yalın Üretim ve Yönetimin bu hayalimizi gerçekleştirme de önemli katkıları bulunacağını ümit ediyoruz.
En büyük arzumuz, Yalın Düşüncenin bütün Türkiye’ye, sektörlerine, kobilerine yayılmasıdır.
Biz Türkiye’nin 2023 yılı geldiğinde 500 milyar dolar dış gelir elde eden, 2 trilyon dolar GNP’si olan, refahın Türkiye’nin her coğrafyasına yayılmasını, refahtan her bir bireyin pay almasını; refah umudunun herkese ulaşmasını arzu ediyoruz. Biz ucuz işçilikle Türkiye’nin rekabetçi olabileceğine inanmıyoruz. Uluslar arası Başarı, Ucuz işçilik yerine sorumluluğu ve yetenekleri yüksek, odaklanmış kendini ve firmasını her gün geliştiren çalışanlarla olabilecektir.
2002 yılında bir kısım arkadaşımız ile yola çıktığımızda Yalın Şirket Örneklerini hep yurt dışından veriyorduk. Yalın Düşüncenin Türkiye’de başarılı olabileceğine insanları ve kuruluşları inandırmakta bir hayli zorluk çekiyorduk. Zorlukla başladığımız 2 proje ve 2 şirket ile yaptığımız Yalın Üretim çalışmaları zaman içinde genişledi, çeşitlendi, tüm şirket ve tedarik sistemini kapsar hale geldi. Bugün itibariyle bir çok çeşitli sektörden 54 adet kuruluşta 54 adet projelerimiz devam etmektedir. Bu projelerde Lider olarak, Proje Danışmanı olarak görev alan arkadaşlarıma şükran borçluyum. 2002 yılından bu yana yaptığımız, tamamladığımız projelere ait bir kısım bilgileri vermeyi arzu ediyorum :
Yalın Enstitü’nün eğitim ve seminerlerinden bugüne kadar 450’ye yakın farklı kurum ve kuruluş faydalandı. Süresi birkaç seneyi bulan ve bazen de bu süreyi de aşan proje danışmanlığımızdan faydalanan işletme sayısı ise 200 adede yaklaşmıştır. 2010 yılının ISO 500 şirketleri arasından 108 tanesi ile eğitim ya da danışmanlık vesilesiyle işbirliği yaptık. Bursa’nın en büyük 250 firması arasından %20’si ile çalıştık.
Beni en çok memnun eden hususların başında hemen her cumartesi birkaç eğitim faaliyetimizin sürmesidir. Benim hayalim yılın 48 haftasında haftada asgari 5 eğitim verebilir hale gelmektir.
Son 10 yılda yaptığımız Projelerden istediğimiz sonucu alamadığımız Proje, sayı itibariyle birkaç taneyi geçmemektedir. Bunları analiz ettiğimizde en çok kendimi sorumlu tutmaktayım.
Bugünlerde en çok heyecan duyduğum yeni projemiz Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesidir. 28 Haziran günü Bursa Tıp Fakültesi Hastanesindeki Yalın Projenin resmi duyurumunu Jim Womack ile birlikte yapacağız. Hastane ve Sağlık Konularında büyük fırsatlar, işler olduğuna inanıyoruz. Diğer bir projemiz de tanınmış bir Birinci Lig Futbol Klübü ile olandır. Bunun dışında Bursa Organize Sanayi Bölgesi ile yaptığımız 14-15 ay süren proje ayrı bir heyecan konusuydu.
Son zamanlarda Enerji Verimliliği, Ergonomi, İş Güvenliği ve İş Emniyeti, Bakım yönetimi konularına da el atmış, özel ekip oluşturmuş bulunmaktayız. Enerjinin hemen tamamını ithal eden bir ülke için Enerji Verimliliği hayati konularımızın başındadır. İş Kazaları, İşyeri hastalıklarından dolayı hayatları kararan insanların öyküleri kalplerimizi burkmaktadır.
Önümüzdeki 3 yıl içinde İnşaat, Sağlık, Bankacılık, Sigortacılık, Meslek, Sanat Okullarında Yalın Dönüşüm Projeleri yapabileceğimize; Yalın Belediye, Yalın Silahlı Kuvvetler, Yalın Gemi Tezgahları ve Gemi İnşaası, Demir Yolları ve Yalın Devlet projelerini de yapabileceğimize inanıyorum.
Yeni ürün Geliştirme, Pazarlama-Satış, Satış Sonrası Hizmetler, Yalın Maliyet Yönetimi, Tedarik Zinciri Yönetimi ilgi alanlarımızı oluşturmaktadır. Bu alanlardaki bilgi, becerive tecrübelerimizi her gün geliştirmekteyiz.
En büyük hayalimiz Türk KOBİLERİNE yönelik kapsamlı projeler yapabilmektir. 25-30 KOBİ’yi bir sefer ve bir dönemde ele alıp tümüyle beraber Yalın Proje yapmak bize heyecan verecektir. Bu yönde Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin ilgili birimlerini ikna etmeye, inandırmaya gayret ediyoruz.
30 bin KOBİ’yi Yalın Üretim ve Yönetim alanında geliştirerek dünya çapında rekabet edebilir hale getirebildiğimizde, Türkiye’nin erişeceği gelişmişlik seviyesini siz hayal edin!!!!
Yalın Düşünce, adı üzerinde, bir bütünsel yaklaşım, bir sistem yaklaşımı. Sağlık ve sağlıklı şirket kültürünü, her seviyede etkili ve ilkeli Liderlik / Yöneticilik gerektiriyor. Bir Şirkette, bir fabrikada, bir üretim tesisinde Yalın Düşüncenin başarısını etkileyen birincil faktör, Her seviyedeki liderlik yetenekleridir.
Şirketin bir Aciliyet Duygusuna sahip olması, tüm yönetim kademelerinde bu aciliyete bakış beraberliği olması önemli bir faktör olarak kendini gösteriyor. Mal Sahibi/sahiplerinin, CEO ve Genel Müdürlerin etkin Liderlik üstlenmedikleri projelerde başarı etmekte güçlük bulunmaktadır.
Üretim, Ürün Geliştirme ve Satış Takımları ve Bu takımlarını etkin bir şekilde yönetimi firmalardaki Yalın çalışmaların ilk etaptaki en önemli konuların başındadır. İlk kademeden başlayarak kademe kademe Yönetim/Liderlik Kademelerinin etkinlikleri Yalın Düşünce açısından vaz geçilmez konulardır. Liderlik, Geliştirme, İyileştirme, Öğrenme, Görmeyi Öğrenmek, Öğrenmeyi Yönetmek Yalın Düşüncenin kendine has ifadeleridir.
Şirketlerin Yalın Düşünce çevresinde yepyeni bir dinamizmi kazanması, bir taraftan Operasyonel Mükemmellik Hedeflenirken. Öbür taraftan da Yaratıcılık ve İnovasyonun eş zamanlı olarak sürdürülmesi gerekmektedir.
Önümüzdeki dönemde Yalın Enstitünün Liderlik/Yöneticilik, İş yeri kültürü, Değişimin yönetilmesi, Staretiji oluşturmak ve Stratejilerin Hoshin Kanri vasıtası ile tüm şirkete yaygınlaştırılması, yön birliğinin sağlanması. İnsanların Motivasyonu ve dinamikleştirilmesi bitmeyecek, sürekli gündemde olacak konulardır.
10.Yıl Kutlamalarımız için Jim Womack ile birlikte davet ettiğimiz Mario Nardi Pietro Fuiorentini firmasının üçüncü nesil mal sahibi ve CEO’sudur. Babasından 2000 yılında şirketi devir aldığında PF firması kuzey İtalya’daki her hangi bir mahalli firma ayarında idi. Üstelik de mali ve ekonomik sıkıntılarla boğuşuyordu. Aradan geçen 12 yıl içersinde PF firması çok önemli değişimler yaşamış, mali durumunu güçlendirmiş, ürün gamını teknolojik ürünlere doğru değiştirmiş, yönetimin her kademesini gençleştirmiş; çalışanlarla İtalya gibi yerde inanılmaz bir uyum ve karşılıklı güven yaratmış bir yönetici/lider. Mario Nardi İtalyan Yalın Enstitüsünü kurmuş, dostumuz Prof.Arnaldo Camuffo’yu başına getirmiş bir kişilik. Mario ile ilgili Websitemizde oldukça geniş kapsamlı bir yazı yazmış ve daha geçen seneden kendisini bugün için davet etmiştim. Bizi kırmayıp geldiği ve deneyimlerini bizlerle paylaşacağı için ayrıca kendisine teşekkür ediyorum.
Bizimle Çalışan Firmalara, Yalın Düşünceyi Hayata Geçirmek Kararlılığında olan Mal Sahiplerine, CEO ve Genel Müdürlere; Her gün Yalın Dönüşüm Çabası içinde olan Yalın Düşünce Uygulayıcılarına, Danışmanlarına, Eğitmenlerine Binlerce Teşekkürler; Birlikte Hareket ettiğimiz Optimist Yayıncılığa, Sahibi Zülfü Dicleli’ye, Çözüm Ortağımız ve Yönetim Kurulu Üyemiz Murat Ihlamur’a; Yönetim Kurulu Üyelerimize; Denetçimize; sayıları 38 varan Danışman/Eğitmenlerimize, Merkez Personelimize, Buket Kanber’e, Dr. Murat Kuter ve Ekibine, PR Aktif Halkla İlişkiler Şirketine, Mali Müşavirimize, Web Tasarımcımıza ve diğer çözüm ortaklarımıza; sunumları ile Türkiye’deki Firmaları, Mal Sahiplerini, CEO’ları ve Genel Müdürleri temsil ettiklerine inandığımız Ahmet Ünsal Bey’e ve Vedat Mimaroğlu’na huzurunuzda şükranlarımı sunuyorum.
 
Yalçın İpbüken
Kurucu ve Başkan
 

Leave your thought here

Apple Servisi Beylikdüzü Apple Servisi