Blog

Yalın Düşünce ile Üretimde Sıfır Hata

Duyurular & Basından Haberler

Yalın Düşünce ile Üretimde Sıfır Hata

Dünya Yalın Enstitüler Koordinatörü Prof. Jose Roberto Ferro "Yalın Düşünce"nin şirketlere "sıfır israfla" mükemmel bir değer yaratma şansı yarattığını söyledi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile Yalın Enstitü Derneği'nin birlikte organize ettiği Yalın Düşünce Semineri, BTSO Meclis Salonu'nda dün gerçekleştirildi.

Sanayici ve iş adamlarının büyük ilgi gösterdiği toplantıda konuşan Dünya Yalın Enstitüler Koordinatörü Prof. Ferro, Yalın Düşünce'nin temel hedefini "sıfır israfla mükemmel bir değer yaratmak" olarak açıkladı.

Sıfır Hata

Yalın Düşünce uygulamasındaki evreleri, "öncelikle değer akışı tanımlanmalı, israf azaltılarak, kaliteli ve müşterinin istediği hatasız üretim yapılmalı" şeklinde sıralayan Prof. Ferro, bu süreçte stoklara yer olmadığına da dikkat çekti. Stok oluşma nedeninin tespit edilerek sipariş üzerine üretime geçilebileceğini belirten Prof. Ferro, müşterinin ihtiyacına zamanında cevap verebilecek mekanizmanın kurulması gerektiğine dikkat çekti.

Makine Alımı

Sanayici ve iş adamlarını makine alımları konusunda da uyaran Prof. Ferro, "önemli olan son model makineyi almak değil, kendi değer akışlarınız için gerekli olan makineyi bulmaktır. Makine satıcıları, kendilerine değer yaratmak için size ihtiyacınız olmayan makineleri satmak isterler" dedi.

İşçi ve Ücret

Ucuz işçiliğe yönelmenin hiçbir yarar sağlamayacağını ifade eden Prof. Ferro, "çalışanlar iyi ücret almalı ki üretilenlerin alıcıları olabilsinler. Ucuz işgücü yerine israfı azaltmamız yeterlidir" dedi.

Zihinsel Gelişim

Yalın Düşünce'nin bir zihinsel model olduğuna dikkat çeken Prof. Ferro, bu noktada insanların fikirlerini değiştirmek zorunda olduğunu söyledi. Kendi yöntemlerinin en iyi olduğunu düşünen Alman şirketlerin bile rekabet gücünü kaybetmek üzere olduğunu belirten Ferro "artık onlar da değişmek zorunda" dedi.

Güney Marmara'nın Işığı

Toplantının açılışında konuşan Yalın Enstitü Derneği Başkanı Yalçın İpbüken, Bursa sanayisinin Yalın Düşünce gözüyle görmeyi öğrendiği zaman gerekeni yapacağını söyledi. İpbüken "Güney Marmara'dan çıkan yeni bir ışık Türkiye'yi dünya rekabetinde üst sıralara taşıyacak" dedi.

Müşterinin Sesi

BTSO Başkanı Celal Sönmez ise, dünyada kıran kırana yaşanan rekabetin geleneksel müşteriyi değiştirdiğini belirterek "onun sesinin muhakkak dinlemek gerektiği bir kez daha ortaya çıktı" dedi. Türkiye'nin dünya rekabet sıralamasında 46. sırada, AB'ye aday ülkeler arasında ise son sırada olduğunu hatırlatan Sönmez "bu sorunun kaynağında hükümet politikalarından doğal şartlara kadar pekçok neden olabilir. Ancak, bir firmanın kendi içinde yapabileceği pek çok şey olduğuna inanıyoruz" dedi. Sönmez, Yalın Düşünce'nin savurganlığın panzehiri olduğunu da sözlerine ekledi.

Hasan Ali Çavuş
Bursa Hakimiyet Gazetesi
{27 Kasım 2002}

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Apple Servisi Beylikdüzü Apple Servisi