Vestel Elektronik TPM Mükemmellik Ödülü Son Denetim 11 Ocak 2013
3 Şubat 2013 2013-02-03 10:19Vestel Elektronik TPM Mükemmellik Ödülü Son Denetim 11 Ocak 2013
Vestel Elektronik TPM Mükemmellik Ödülü Son Denetim 11 Ocak 2013
Geçtiğimiz hafta Yalın Enstitü olarak 3 yıldır JIPM-S ortaklığı ile yürüttüğümüz TPM (Toplam Üretken Bakım- Total Productive Maintenance) projelerinin son değerlendirme toplantılarındaydık. Japan Institute of Plant Maintenance (JIPM-S) denetçilerinin yaptığı ziyaretler sonrasında danışmanlığını yaptığımız üç fabrikayı da final assesment’a başarıyla taşıdık.
JIPM-S yetkililerinin, değerlendirme sonucunu Şubat ayında açıklayacaklarını söylemelerine rağmen herhangi bir olumsuz geri dönüş bildirmemeleri TPM mükemmellik ödülü yolunda verilen emeğin karşılığının alınacağı sinyalini vermiş oldu.
Son denetimlerin son durağı ise Manisa’daki Vestel Elektronik A.Ş idi.
2010 yılının Ocak ayında Yalın Enstitü’den Lemi Güngördü ile TPM yolculuğuna başlayan Vestel Elektronik’in geçtiğimiz hafta son denetimde sunduğu çalışma örnekleri, gerek JIPM-S denetçilerinin; gerekse başta Yalın Enstitü yetkilileri olmak üzere tüm davetlilerin büyük beğenisini topladı
Sahada izlediğimiz Kobetsu Kaizen sunuşları, PM Analizleri, Yatık sekiz metodu ile çözülen problemler, Otonom Bakım-Planlı Bakım-Kalite Bakım faaliyetleri Vestel Elektronik’in TPM’i uygulamak konusunda ne kadar ısrarlı ve istekli olduğunu ortaya koydu.
Bitmek tükenmek bilmeyen bir değişim isteğiyle sürekli kendini yenileyen Vestel Elektronik’te çalışanların eğitimine verilen önem de görülmeye değerdi.
“Vestel Academy” olarak adlandırılan ve ideal operatörü yaratmak için tüm imkanlarını ortaya koyan Vestel Elektronik A.Ş yönetimi TWI – Training Within Industry kavramını ne kadar içselleştirdiğini yaptığı bu çalışmalarla bir kez daha göstermiş oldu.
Operatörlerin yetkinliklerinin sürekli takip edildiği ve eğitimlerle geliştirildiği bir çalışma ortamında yapılan iyileştirme faaliyetleri TPM’e inanan ve bu inancını çalışanlarına aktaran bir firmanın ne kadar büyük başarılara imza atabileceğini kanıtladı.
Operatörün makinasını sahiplendiği ve “bizim makinamız, bizim hattımız” kavramı ile yola çıktığı Otonom Bakım faaliyetleri, çalışanlar ile üst ve orta yönetimin sürekli gelişim yolunda birlikte ilerlemesinin Toplam Üretken Bakım yolculuğundaki dile gelişiydi.
Erken Ürün- Erken Ekipman komitelerinin yaptığı sunuşlarla ortaya koyduğu performans Yeni Ürün geliştirme ve Ekipman geliştirmeye ne kadar önem verildiğini ortaya koydu.
Günün sonunda tanıklık ettiğimiz tüm çalışmalar, tüm geliştirme faaliyetleri , tüm eğitim aktiviteleri, insana verilen değer ve çalışanların yüzündeki gülümseme, kendi alanında öncülük yapan Vestel Elektronik A.Ş.’nin bitmek tükenmek bilmeyen enerjisinin kaynağını merak etmemize sebep oldu.
Zorlu grubuna bağlı Vestel Elektronik A.Ş.’nin mal sahibi Sayın Ahmet Nazif Zorlu’nun ilerlemeye ve sürekli gelişime dönük sözü gerçekten Vestel’in nasıl bir iç motivasyonla bu işi yürüttüğünü açıkça ortaya koyarken biz Yalın Enstitü ailesini de oldukça etkiledi.
“Olacaksan en güçlüsü ol
Çıkacaksan en yükseğe çık
Gideceksen en uzağa git
Yapacaksan en iyisini yap”
Bu düsturla yola çıkan bir mal sahibinin seçtiği çalışanlar da aynı vizyona sahip olduklarını başarılı bir şekilde geçirdikleri son denetimle ispatladı.
Vestel Elektronik A.Ş’ye Mükemmellik ödülünü almaya yaklaştığı TPM yolculuğunda başarılar diliyor, Türkiye Sanayisi’nde verimlilik ve sürekli gelişim uğrunda ilerlemek isteyen tüm kuruluşlara ve tüm mal sahiplerine böyle bir vizyon doğrultusunda hareket etmelerini temenni ediyoruz.