Ülkelerin Kültürleri aynı Firmada olsa bile farklı uygulamalara neden olabiliyor.
17 Haziran 2021 2022-02-15 11:12Ülkelerin Kültürleri aynı Firmada olsa bile farklı uygulamalara neden olabiliyor.
Ülkelerin Kültürleri aynı Firmada olsa bile farklı uygulamalara neden olabiliyor.

Mitsuru Kawai 2 Ocak 1948 yılında doğuyor. Japonya 2.dünya savaşında mağlup olmuş, 2 atom bombasına maruz kalmış, Kyoto haricinde bütün şehirleri yerle bir olmuş bir ülkede yaşamaya çalışıyor. 1966 yılında 18 yaşında Toyota Teknik Beceriler Akademisini bitiriyor ve aynı yıl Toyota Motor Company’de iş başı yapıyor. Kawai’nin son eğitimi 3 yıllık yatılı Mesleki ve Teknik Lise mezuniyeti.
Zaman içinde her kademede başarı ile görev yapıyor ve yönetim kademelerinde ilerliyor. 2005 yılında Toyota’nın Honsha Fabrikasında Dövme Bölüm proje Direktörü ve aynı yıl Honsha Fabrikası Genel Müdürü oluyor. 2013 yılında Kıdemli Teknik Yönetici, Nisan 2015 yılında ise Kıdemli Üst Düzey Yönetici, Nisan 2016 yılında ise tüm Toyota Fabrikalarının Yöneticisi oluyor. 2017 yılında ise Toyota Başkan Yardımcılığına atanıyor. Başarılar, Ödüller, Daha fazla sorumluluklar devam ediyor. İnternet’te ufak bir araştırma yaptığınızda birçok otomotiv patentine sahip olduğunu da okumak mümkün.
Mitsuru Kawai aynı zamanda başka unvanları ve görevleri de var. Bunların başında Toyota Yatılı Mesleki ve Teknik Lise. Toyota Teknik Lisesine öğrenciler 15 yaşında giriyor ve 18 yaşında mezun oluyorlar. Bu okulda temel teknik becerileri kazanıyor, iyi bir vatandaş, yüksek meslek gururuna sahip sorumluluğu üst derecede, iyi bir takım oyuncusu olması bekleniyor. Mezun olunca işi Toyota’da hazır. Toyota’da iş yapıyor ve çalıştığı kuruluşa özgün bir yıl daha yüksek teknik beceri eğitimi alıyor ve Toyota’daki kariyerine başlıyor. Çok disiplinli bir kariyer yolculuğunda teknik beceri ile birlikte iş bilgileri ile donanıyor. Başardıkça ilerliyor. Toyota’nın çok meşhur Atölye Liderleri bu kişilerden çıkıyor. Bu kişiler Toyota’nın hayat boyu en güvenilir varlıkları oluyorlar.
İşin en ilginç tarafı Toyota Teknik Lise, Toyota Motor Fabrikasının resmen kurulduğu 1937 yılından bir yıl sonra 1938 yılında faaliyete geçmiş olması. Toyota niye her yerde “İyi Ürün İyi Çalışan” sloganını her yerde kullanıyor. Toyota farkı sahip olduğu yüksek nitelikli sadık Toyota İnsanı.
Yalın Enstitü kütüphanesinde Toyota Teknik Lisesi ile ilgili videolar bulunuyor. Bu videolarda Mitsuru Kawai ve Toyota CEO’su Akio Toyoda’yı çok sık görmek mümkün.
Üniversite diploması olmayan Bir teknik lise mezunu ülkemizde en çok hangi seviyeye yükselebilir, Ne dersiniz?
En başarılı, en yüksek ideali olanların tek yolu küçük bir işletmede veya atölyede iş başı yaparak işi yaparak öğrenmekten geçiyor. En cesur ve başarılı olanlar ise zaman içinde mal sahibi, fabrika sahibi olabiliyor, ancak belirli kapasitesi olan bir üretim kuruluşunda ağzı ile kuş tutsa en fazla Üretim Hatlarında Yönetici olabiliyorlar çünkü Ülkemizde “Diploma Merakı” her türlü niteliğin üstünde tercih ediliyor.
Bu diploma merakı o kadar sosyolojimize hâkim olmuş ki, anne babalar ellerinde avuçlarında ne varsa gerekirse satıp çocuklarına imkanlarının üstünde maddi destek oluyorlar. Yeter ki çocukları üniversite diplomasına sahip olsunlar.
Teknik Branşlarda yüksekokul okumak isteyen gençlerin devam ettikleri okulun dersleri ile birlikte pratik becerilerini gerçek çalışma ortamında geliştirdikleri takdirde iş hayatında ilerlemeleri mümkün olabileceğini çok erken yaşlarda gençlerimize öğretmemiz ve onlara pratik deneyim kazanma şansını sağlamamız gerekiyor.
Diploma sahibi olduktan sonra gençlerde ve ailelerinde beklentinler de artıyor. Teknik alanda ilerlemek isteyen gençlerin ilkokuldan hemen sonra ilgilendikleri alanlarda teknik becerilerini geliştirecek şekilde hayatlarına yön vermeleri başta kendilerinin, ailelerinin ve sosyal sorumluluk sahibi toplum önderlerinin görevi olmalı.
Ülkemizin her yöresinde resmi, özel, vakıf yüksek öğretim kurumlarının sayıları artarken yüksek teknik beceri sahibi yüksek nitelikli insan geliştirme işi şansa kalıyor. Bu konudaki Yalın Enstitü önerilerini isteyen kurum ve kuruluşlarla, araştırmacılarla paylaşmaya memnuniyetle hazırız.
Yalçın İpbüken
Yalın Enstitü