Turner Constructıon: İlk İzlenimlerim
2 Eylül 2019 2022-02-16 12:12Turner Constructıon: İlk İzlenimlerim
Turner Constructıon: İlk İzlenimlerim
Yalın Enstitü olarak Turner ile 28 Ağustos, Çarşamba sabahı bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantı, Ziraat GYO’nun İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nde hayata geçirilecek olan Ziraat Bankası Kuleleri şantiyesinde gerçekleşti. Şantiye binasının girişinde bulunan 5S ve Last Planner görselleri dikkatimizi çekti. Böylece yalın bir şirkete adım attığımıza daha toplantı başlamadan emin olduk.
Turner Construction, 10.000’in üzerinde çalışanıyla yılda 1500 civarında proje tamamlayan bir İnşaat ve Proje Yönetim firmasıdır. İnşaat sektöründe 117 yıllık bir geçmişe sahip olan Turner, Amerika’da müteahhitlik hizmeti vermekte iken, Amerika dışında proje yönetim hizmetleri vermektedir. Ziraat Bankası Kulelerinin inşaat projesinde işveren temsilcisi konumunda, yani proje yönetimi faaliyetlerini yürütmektedir.
Gerçekleştirdiğimiz toplantıya; İş Geliştirme Mühendisi, Saha Müdürü, Proje Kontrol Müdürü, Yapım Müdürü ve Türkiye Operasyonlar Direktörü katıldı. Ziraat Bankası Kulelerinin şantiyesindeki yalın uygulamalar hakkında konuşuldu. Planlama ve günlük yönetim Last Planner ile yapılmaktadır. Yüklenici taahhütleri ve İşveren için kritik aşamalara göre projenin ana iş programı belirlenmektedir. Bu ana plan üzerinden yüklenici taahhütleri doğrultusunda ileriye dönük 6 haftalık süreler planlanmakta ve iş akış programı hazırlanmaktadır. İş akışı üzerindeki engeller varsa belirlenmekte ve her bir engelin kendine ait bir kodu vardır. Planlanan tarihte işin bitirilmesi için engeller çözülmeye çalışılmaktadır. Günlük ve haftalık toplantılar düzenleyerek iş takibi yapılmaktadır.
Teknik ofisi ziyaret ettiğimizde ise, bu sistemin görsel yönetim ile nasıl daha şeffaf hale getirildiğini görmüş olduk. Saha Müdürünün arkasındaki aylık çizelgede kullanılan post-itler ile günlük yapılması planlanan işler görsel hale getirilmiş. Ayrıca tamamlanan işleri de bu çizelgeden takip etmek mümkün. Saha Müdürü de bu çizelge ile birlikte işlerin yürümesi için onun sürekli ofiste bulunması gerekmediğini belirtti. Çizelge takibi ile birlikte proje ekibi, o gün şantiyede yapılması gerekenleri her an buradan takip edebilmektedir. Ayrıca Kanban panosunda her çalışanın kendi renk kodu ve adına tayin edilmiş görevler bulunmaktadır. Şu anda yapılmakta ve yapılıp bitmiş işlerde Kanban panosu üzerinde gösterilmektedir. Görselliğin kullanılması ile birlikte çalışma ortamındaki şeffaflığın arttığını ve kendi kendini yöneten ekipler olma yolunda olduklarını gördüm. Ayrıca yalın ile ilgili tüm ekip çeşitli makaleler ve kitaplar okumakta ve sürekli öğrenim için çaba gösterilmektedir.
Yazar Hakkında:
Didem Uğurlu
Yalın Enstitü – Yalın İnşaat Araştırma Görevlisi
İstanbul Teknik Üniversitesi – Proje ve Yapım Yönetimi Programı Doktora Öğrencisi