Blog

TÜPRAG ve YALIN ZİRVE 2015

Genel Yazılar

TÜPRAG ve YALIN ZİRVE 2015

2003 yılından beri her iki yılda bir olmak üzere Yalın Enstitü tarafından organize edilen Yalın Zirve’nin yedincisi İstanbul’da düzenlendi. 7-8 Aralık tarihlerinde 600’e yakın katılımcı ve 140’ın üzerinde firmanın katıldığı etkinlikte konuşmacılar Yalın Yolculuklarından hikaye ve deneyimlerini paylaştılar. Biz de TÜPRAG olarak, konuşmacı sponsor olduk ve böyle değerli bir organizasyona katılmanın mutluluğunu yasadık.
“Yalın Düşünce’de Yeni Ufuklar” konusuyla, uluslararası bir organizasyon olan Yalın Zirve 2015 Yalın Enstitü Başkanı Yalçın İpbüken’in açılış konuşması ile başladı. Etkinliğin ilk konuşmacısı, Yalın Düşünce kitabının da yazarlarından biri olan Daniel T. Jones’tu.
Dijital Çağ’a Hazırlanmak konulu konuşması ile Yalın’ın değişen jenerasyon ve teknoloji ile uyumlu bir şekilde kendini yenilemesi gerektiğini anlatan Jones, Yalın Dönüşüm için gerekenin insan ve teknolojinin uyumu olduğunu belirtti.
İkinci günün ustası da TEC (Toyota Engineering Corporation)’dan Toshio Horikiri idi. Klasik Japon üslubu ile temel konuları sakin ve geleneksel şekilde anlatmasına rağmen bizlere bambaşka bir bakış açısı kazandırmayı başardı. Yalın Dönüşüm’de motivasyonun, kişilik ve yeteneklerden çok daha fazla önem arzettiğini belirten Horikiri, görsel yönetim ile üretim dışı alanlarda (örneğin Japon yazılım firmalarında) nasıl farklılık yarattıklarından bahsetti.
Efemçukuru madenimizde yaptığımız yalın çalışmaları paylaştığımız sunumumuzun ardından, madencilik sektöründe artık örnek olmaktan model olmaya doğru gittiğimiz tüm katılımcılar tarafından saygı ve takdir ile karşılandı. Katılımcıların gözlerinde ve yorumlarında gördüğümüz bu duygular, bizleri bundan sonra yapacağımız çalışmalar için daha da motive edici oldu. Geldiğimiz noktada her ne kadar mesafe katetmiş olsakta daha yolumuzun uzun olduğunu ve yolculuğumuzun devam etmesi gerektiğini bir kez daha anlamış olduk.
Tüprag olarak güçlü bir katılımla, şirketimizi temsil ettiğimiz Yalın Zirve 2015 hakkında, katılımcılarımızın izlenimlerini sizlerle paylaşmak isteriz. Böylece Tüprag ailesi olarak, bir nebzede olsa bu tecrübelerden faylanma imkanı bulabilir, Yalın düşüncenin ufuklarında kısa seyyahatlere çıkabiliriz.

Ozan AYKURT (PR/GR Assistant)
Bu denli önemli bir platformda Tüprag olarak sergi alanında stant kurup zirveye sponsor olmak aslında Yalın yolculuğumuzu ne kadar ciddiye aldığımızı göstermektedir. İki gün süren zirvede Efemçukuru İşletmemizin Yalın yolculuğunda katettiği çalışmaları bu konudaki  koordinatörümüz Selçuk TURAN, hazırlamış olduğu sunumla katılımcılara paylaştı. Yalın öncesi ve sonrası işletmemizdeki hissedilir değişiklikleri anlatan koordinatörümüzün sunumu katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi. Ülkemizde madencilik alanında Yalın uygulamaları başlatan tek firma oluşumuz aslında sektörümüzde bu uygulamaların gerekliliğine de vurgu yapmış oldu.
Ramazan KAHVECİ (Proses Süpervizörü)
7-8 Aralık 2015 tarihleri arasında yedincisi düzenlenen Yalın Zirve etkinliğinde 2. Gün Ana Oturumunda konuşmacı olan Toshio Horikiri  çalışanların motivasyonuyla alakalı ders niteliğinde bir konuşma gerçekleştirdi. Çalışanların kişilikleri, yetenekleri ve motivasyonları arasındaki korelasyondan bahsederken, motivasyon unsurunun üç ayaklı bu denge istasyonundan maksimum çıktının alınabilmesi açısından çok önemli bir noktada durduğundan ve çalışan motivasyonunun artırılması için çalışanın oluşturulmaya çalışılan bu yeni kültür içerisinde aktif bir şekilde yer alması gerekliliğinin öneminden söz ederek bizlerin de kendimizi tekrar sorgulamasına ve kullandığımız yalın araçların çalışanlar tarafından ne kadar etkin bir biçimde anlaşıldığı ve çalışanın sahaya çıktığı zaman bu araçlarla kendini nasıl bağdaştırdığını tekrar düşünmesine vesile oldu.
Abdulkerim SÖZER (Driller Supervisor)
Katılmış olduğumuz Yalın Zirve 2015 organizasyonunda farklı firmaların yapmış oldukları çalışmalarını,bu süreçte yaşamış oldukları zorlukları ve getirdiği güzel sonuçları dinleme ve görme imkanımız oldu.
Tamer ŞİR (Proje Müdürü)
Yalın Zirve, diğer organizasyonların uygulamalarını tanımamız ve bizim bulunduğumuz nokta ile karşılaştırabilmemiz açısından çok verimli geçti. Ayrıca, Yalın metotlarının yeraltı madenciliğinde başarı ile uygulandığını da katılımcılara gösterme fırsatımız oldu. Bu zirvede , Tüprag olarak sürekli gelişim için doğru bir yol/metot seçtiğimiz ve emin adımlarla başarıya ilerlediğimize olan inancımız katlanarak arttı.
Fırat DUMAN (Leading Hand)
7-8 Aralık tarihinde düzenlenen Yalın zirve etkinliğinin ikinci gününde gerçekleştirilen oturuma katılma fırsatı buldum. Katılımcı firmaların yapmış olduğu çalişmalar ve oturumda konuşmacı olarak yer alan birbirinden değerli hocalarımızın tecrübelerinden faydalandık.
Firmaların ve ekonomilerin geleceği, sürekli gelişimin benimsenmesi ve her türlü israfın ortadan kaldırılması ile yani yalın felsefenin iyi anlaşılmasıyla mümkün olacaktır. ’’Bizim sektörde bu iş olmaz’’ sözünün nekadar yersiz olduğunu oturum süresince yapılan sunumlarda da görme şansı bulduk.
Yiğit Görkem BALOĞLU (Mobile Maintenance Supervisor)
Tüprag çatısı altında tanıştığım ve birçok başlık altında uygulamaya çalıştığım Yalın Zirve felsefesinin 2015 organizasyonunda günün ilk yarısında Toshio Horikiri’yi dinleme şansı buldum. Kendisi, iş verimliliği ve niteliği ile bugüne kadar tecrübe ettiğimiz ve muhtemelen tecrübe edeceğimiz bir çok olayın ana formülünü bizlerle paylaştı. Formüldeki en büyük katma değer üreten çarpan çalışanın motivasyonuydu. Üstad, teknik olarak çok kalifiye bir insana, elindeki ileri teknoloji, üstün imkanlarla yapabileceği iş verildiğinde, eğer motivasyonu yetersiz ise çok alt düzey bir iş ortaya çıkacağını matematiksel olarak ıspatladı. Aslında sadece bir iş örneğinde ıspatladığı bu formül, hayatın her alanında nasıl gerçekleşmiş olabileceğine anlam veremediğimiz bir çok aksaklığın da ana nedenine ışık tutmaktadır.
Günün ikinci yarısında ise, Cengiz Arpa’nın önderliğinde bir nebze de olsa katkıda bulunma şansı bulduğum Tüprag 5S ve TPM çalışmalarını içeren, Selçuk Beyin etkileyici sunumunu izleme şansı buldum. Yapılan tüm çalışmaların, iyileştirmelerin ve  emeklerin ortaya çıkardığı katma değerleri bir arada görmek katılımcı tüm arkadaşlarım gibi beni de gururlandırdı. Toshio Horikiri’nin en önemli çarpanını, ekip olarak arkamıza alıp bu gururu sonraki zirvelere de taşımak için şimdiden çalışmalara başladık.
Yalın Zirve, farklı renklerdeki benzer sorunların gözler önüne serilip, çözümleri için izlenen yolların seçilen yöntemlerin ve sonuçlarının paylaşıldığı çok önemli bir bilgi akış ortamı oluşturdu. Paylaşılan sunumlarda aşılan ve aşılmaya çalışılan sorunlar, kimi firmalara çıkış noktası olurken kimi firmaların da tecrübelerini pekiştirmelerini sağladı. Yalın felsefenin, sektör, dil, ülke, kapasite, bütçe gibi farklar gözetmeksizin tüm dünyada karşılık bulduğu ve benimseyen firmaları çok daha ileri seviyelere taşıdığı örneklerle gözler önüne serildi. Geleceğin yalın felsefe ile şekillenceği kanaatindeyim.

Veli GÖKDERE (Uşak Kışladağ Proses Müdürü)
“Yalın” diye adlandırılan yönetim biçimi, klasik şirket düzenlerine yeni bir dinamizm ve heyecan katıyor. Komple bir sistem olan Yalın la sadece makinaların verimliliği, mekanların ergonomosi, üretim hatlarındaki gelişmeler, üretim maliyetlerinin kısılması gibi fiziksel ölçümlerin dışında insana odaklanan çok büyük bir yanı var. Yalın ile mutlu çalışanlar yaratılıyor. Çalışanların mutluluğu ve işine sahip çıkmaları elbette sonuçlara yansıyor. Beni etkileyen en çarpıcı konulardan biri de yönetim sisteminin üst ten aşağıya (Top to bottom) olmasının yanında alttan aşağıdan yukarı (bottom to top) olması oldu. İkinci gün sunum yapan ve bu işin yaşayan en önemli duayenlerinden Toshio Horikiri, çalışanların motivasyonunun başarının en önemli parçası olduğunu, çalışanların işe katkıları ve katkılarının uygulanması ve takdir edilmesinin en önemli motivatör olduğunu anlattı. Zaten Yalın yönetim sisteminin temel taşlarından birisi de Kaizen adı verilen bu uygulamadır.
Seminere katılan ve Yalın sistemini uygulayan büyük firmalar, Aselsan, Eczacıbaşı Vitra, Enka Çimtaş, Çolakoğlu Metallurji, Akmetal, Anadolu Isuzu AŞ, Vestel Beyaz Eşya Abalıoğlu AŞ ve daha pek çok firmalar, hep bir ağızdan bu uygulamalardan bahsettiler ve rakamlarla kazançlarını anlattılar. Daha küçük firmalar da vardı. Örneğin Çorum da kurulu Dura Makina adlı firmanın genel müdürünü Macit Çubuk’un sunumu kanaatime göre bu konuda zirve yaptı. Macit bey bütün samimiyetiyle ve kendine has üslubuyla neleri yanlış yaptıklarını ve batmakta olan firmalarının, Yalın ile nasıl düze çıktığını ve halen çok başarılı işler yaptıklarını anlattı. Ben bu sunumu tekrar bulup izlemeyi istiyorum, sizlere de tavsiye ederim.
Seminer boyunca neleri kendi işyerimize uygulayabiliriz diye düşündüm. Yapılacak çok şeyler olduğunu gördüm. Aslında gördüklerimizin bir bölümünü uyguladığımızı da farkettim. Ancak bu uygulamalar yalın felsefesi ile sistemli bir hale gelirse çok daha etkili olur diye düşündüm. Umarım bu yönetim biçimini işyerlerimizde uygular, çalışanlarımızın motivasyonunu ve iş yeri verimliliğimizi daha üst kademelere taşıyabiliriz.
Piyasanın ve ekonomik şartların geldiği seviye tüm sektör ve şirketleri artık yalın dönüşüm ile yalın yolculuğa çıkarmak zorunda bırakmaktadır. Bu dönüşümü yaşamayan şirketlerin yavaş yavaş eriyerek tarih sahnesinde yerini aldıklarını duayen danışmanların sunumlarında gördük. Bu gerçekten hareket ile Efemçukurunda filizlenen yalın dönüşümü büyütüp kollarını tüm Eldorado Gold etki alanlarına doğru uzatmak gerekliliği stratejik bir konu olarak karşımızda, karar verilmesi gereken bir tercih olmaktadır.
Bizlerin, sürekli gelişim projeleri ekipleri olarak, bu organizasyona katılımlarına destek olan Başta Efemçukuru yönetimi olmak üzere tüm Tüprag Yönetimine teşekkür eder ve saygılarımızla selamlarız.
Kazasız ve verimli günler dileriz.

Selçuk TURAN
Sürekli Gelişim Proje Koordinatörü
(Continuous Improvement Project Coordinator)

Yorum Yaz

Apple Servisi Beylikdüzü Apple Servisi