Blog

Toyota Ruhunun Oluştuğu Yer

Toyota-Ruhunun-Olustugu-Yer
Genel Yazılar

Toyota Ruhunun Oluştuğu Yer

Toyota’ın en önem verdiği konu İnsan Yetiştirmek, Öğrenmek, Öğretmek, en önemlisi de  İnsanın kalbini kazanmaktır. Toyota, İnsan Yetiştirmek, Öğrenmek, Öğretmek üzerine kurulu bir organizasyon olup bunu, insanın kalbini kazanmayı hedefleyerek hayata geçirir. (“en önem”ifadesini aynı cümlede tekrarından kaçınmak için öneriyorum)Modern zamanların  (samurai’larını) yetiştirmeye verdikleri önem insanı şaşırtmaktadır.

Toyota pandemi döneminde olunmasına rağmen, Toyota Teknik Ve Mesleki Akademisinden 250 genci Toyota ruhunu ve prensiplerini eksiksiz öğrenmiş ve sindirmiş olarak mezun etmiştir. 15-18 yaşları arasında yatılı olarak eğitilen genç erkek ve bayanlar, yatılı olarak okumakta, Toyota ruhunu, kimliğini ve tam bir Toyota savaşçısı olarak yetiştirilmektedir. Bilgi ve beceri ile birlikte Toyota kültürü ile yetiştirilen gençlerin hayat boyu Toyota görevlisi olarak her alan ve sevide görev yapması amaçlanmaktadır. Toyota’nın en büyük farkını İnternet’ten Toyota Times sitesine girdiğinizde daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yalın Enstitü’nün araştırmaya ve öğrenmeye, öğrendiklerini paylaşmaya ne kadar önem verdiğini eminim fark ediyorsunuz.

Japonca tercümanımız Murat Deniz Balaban yıllardır bizlere japon kültürü, Toyota tarzı hakkında muntazam bilgi verir, tercümeler yapmakla birlikte Makine Mühendisi bir arkadaşımız ve ben, araştırmalarda birinci derecede görev almaktayız. Uluslararası toplantılarda kendimi Yalın Enstitü içinde “Baş Öğrenme Yöneticisi” olarak tarif ettiğimi de laf arasında söylemekten gurur duyuyorum.

Toyota Şirketi, Toyota Mesleki ve Teknik Lisesini 1938 yılında yani Toyota Otomobil Şirketini kurduktan yalnız bir yıl sonra hizmete soktu. Toyota’nın kurucu babası mucit Saichi Toyoda, 1926 yılında Toyota Otomatik Dokuma Tezgâhları ve Dokuma Şirketini kurmuş ve otomatik dokuma tezgah patenti İcadını bir İngiliz şirketine yüksek fiyata satmıştı. Oğlu Kichiro’yu Otomobil üretimine yönlendirdi. Toyota’yı kuranlar aynen ataları gibi “insanın sadakatine, her an gelişen beceri ve deneyimine” öncelik veriyorlar. Toyota Ailesi başta olmak üzere Toyota’da, en üst kademelere hak ederek gelen yöneticiler İşini seven her an geliştiren, şirket ideal ve prensiplerine hayat tarzı haline getirmiş insanlar olmadıkları takdirde şirketin zamanın koşullarına uyumu sağlamasının mümkün olmadığı bilinci hakimdir. Nitekim Toyota Uluslararası Üretim Yönetiminin başında Toyota Meslek Lisesi mezunu “Kawai”bulunmakta ve bu okulların yönetimi ile kendisi bizzat ilgilenmektedir.

Toyoda Ailesi japonya’nın Aichi Eyaletinin dağlık Mikawa bölgesinden gelmektedir. Bu dağlık bölgede hayat şartları çok zahmetlidir.   Bu bölge tarihte Japon Birliğini kuran Shogun İeyasu Togugawa’nın da memleketidir. İeyasu uzun silahlı mücadele sonunda Japon Birliğini kurmuş ailesi 1868 yılında kadar 260 yıl japonya’yı Askeri ve politik olarak yönetmiştir. Toyota ve Toyota’yı kuranlar aynı özellikleri taşımakta, samurai kültürünü sürdürmektedir. Bunu tam anlamak gereklidir. Japonya’ya 260 yıl hakim kültürün günümüzde Toyota’da devam ettiğini bilmek çok önemlidir.

8,9,10 Nisan günleri gerçekleşecek Yalın İK Zirvesinin tek yabancı konuğu İsao Yoshino bu ve benzeri konularda yaşayan çok önemli otoritedir. Alçak gönüllü, bilgi paylaşmasından mutlu olan,  bilge Prof. İsao Yoshino ve Toyota Kültürü, İnsan Yönetimi hakkında çok söyleyeceğimiz konu bulunmaktadır. Alçak gönüllü, bilgi paylaşmasından mutlu olan, tam bir bilge kişilik, olan İsao’nın Toyota Kültürü, İnsan Yönetimi konularında söyleyeceği çok şey bulunmaktadır.

Toyota Mesleki ve Teknik Okulları ülkemizdeki Yüksek ve Mesleki ve Teknik Meslek Liseler Eğitim faaliyetleri ile ilgili birçok yayınımız olacaktır.

8,9,10 Nisan günleri 2. İnsan Kaynakları Zirvesinde buluşmak üzere.

Yalçın İpbüken

Yorum Yaz

Apple Servisi Beylikdüzü Apple Servisi