Supsan Yalın Dönüşüm Çalışmaları
12 Haziran 2012 2012-06-12 11:19Supsan Yalın Dönüşüm Çalışmaları
Supsan Yalın Dönüşüm Çalışmaları
Supsan, bir Borusan Holding kuruluşu olup, 3 Eylül 1970 tarihinden itibaren Eaton SRL lisansı ile üretim yapmaktadır. Her türlü içten yanmalı motorlar için motor supabı, supap gaydı ve tırnak imal etmekte, satmakta ve bayileri kanalı ile dağıtmaktadır. Bayileri kanalı ile dağıttığı diğer motor parçaları ise baga, takım conta, eksantrik mili, supap fincanı,supap lastiği ve motor yatağıdır. Kalite yönetimi sistemimizin ISO / TS 16949 gereksinimlerine uygunluğu, uluslararası bir denetleme kuruluşu olan TÜV CERT tarafından onaylanmıştır.
Supsan, kendi alanında Türkiye’nin en büyük üreticisidir. Ford Otosan, Oyak Renault, Tofaş, Türk Traktör, Iveco, Uzel, Anadolu Isuzu, Başak Traktör, Pancar Motor, BMC, Karsan, Otokar, Daf Tırsan, Yavuz Mühendislik, Temsa, Tümosan firmalarının supap ihtiyacı, Supsan tarafından karşılanmaktadır.
Yurtdışı müşterilerimiz ise Ferrari, Mercedes Benz, Volkswagen, Fiat, JCB, Ford, Iveco, Daf, Volvo, Renault, Dacia, Nissan, Peugoet, Volvo Penta, Isotta Fraschini, VM Motori, Detroit Diesel, GM, Chrysler, John Deere firmalarıdır.
‘Futbolda oyunu kazanmanın iki yolu vardır.Birinci yol gösterişli bir futbol oynamaktır.Yani uzun paslar verirsin,çok koşarsın ya da çok iyi savunma yaparsın. Oyunu çevirebilecek starların vardır ve sonuca gidebilrisin.Bir başka yolu ise çok az hata yapmaktır.Büyük oyunlar ve oyuncular kadar gösterişli olmaz ama,tam bir takım çalışması gerektirir ve oyunu kazanırsın.’
‘Yalın dönüşüm ile şirketimizin elde ettiği kazanımlarda yukarıda bahsettiğim futbol örneğine çok benziyor. Her şirket için birinci öncelik kar etmektir. Sert rekabet şartları altında ayakta kalabilmek oyunun kurallarını çok iyi belirlemekten geçiyor.Yapmakta olduğumuz iş,her sene yaşadığımız maliyet düşürme yönünde müşteri talepleri ile sürekli bir verimlilik ve iyileşme felsefesi içerisinde çok az hata yapmayı gerektiriyor. İşte yalın dönüşüm ile bu yolun anahtarını bulmuş oluyorsunuz.’
Supsan da Yalın dönüşüm çalışmalarına 5 Kasım 2009 tarihinde başladık. Amacımız 6 Sigma Projeleri ile 2002 yılından günümüze yarattığımız farkı ve grubumuız içinde yakaladığımız başarılar ile yürütmekte olduğumuz öncü pozisyonumuzu Yalın dönüşüm ile destekleyerek, özellikle Yalın dönüşüm çerçevesinde gerçekleştireceğimiz çok sayıda Kaizen projesinde ağırlıklı olarak Mavi Yakadan seçeceğimiz Proje liderlerimiz ile daha çok sayıda geliştirme projesinin daha kısa sürelerde sonuçlandırılmasına olanak sağlamaktı. Yalın yaklaşımın 6 Sigma ile bütünleşmesi neticesinde proses iyileştirmelerinde yakalanan başarı Yalın yaklaşımın temeli olan ısrafların azaltılması ile süreçlerimize çok daha büyük değişim ve katkılar sağlayacaktı. Bu kapsamda 1.faz olarak adlandırdığımız süreçte ilk olarak ürün ve rota seçimi ile mevcut durum ve gelecek durum üzerinde değer akış haritalamaları yapıldı. Fazın sonunda hedeflenen gelecek duruma ulaşmak yönünde ortaya çıkan 75 adet geliştirme fırsatı konsolide edilerek 27 Adet Yalın 6 Sigma projesine dönüştürüldü.
Hazırladığımız uygulama planı çerçevesinde takvimlenen projelerimize 2. ve 3.fazlar olarak adlandırdığımız Yalın üretim uygulama ve Hat lideri geliştirme programları kapsamında başlattığımız eğitimler ile birlikte 13 adet daha ilave Kobetsu Kaizen projesi oluşturduk.
Bugün itibarı ile ortalama 12 hafta gibi bir sürede tamamlanan ve getiri takibi yapılan proje sayımız 26 olup bu projelerden getiri beklentimiz 150.000 $ civarındadır. Yalın dönüşüm çerçevesinde proje fikri olarak çıkan ve 6 Sşigma siyah kuşak projesi olarak yürütmekte olduğumuz iki projemizden de yaklaşık 80.000 $ lık bir getiri beklentimiz söz konusudur.
Yalın Enstitü desteği ile Başlayan projelerimiz ile eş zamanlı olarak yürüttüğümüz faaliyetler ise şu şekilde gerçekleşmiştir ;
13 Mayıs 2010 ve 26 Temmuz 2010 Tarihleri Yalın Enstitü Yöneticilerinin de katılımı ile başarı ile tamamladığımız Kazien,5S,SMED,Standart İş projeleri ile Yerinde Kalite ve Hat Yönetimi kapsamında yürütmekte olduğumuz uygulamalarımızın paylaşıldığı organizasyonlar oldu.
Tüm çalışanlarımızda bir kültür değişimi yaşatan Yalın dönüşüm öncesi ve sonrası farkındalıklarımızdaki değişim aşağıdaki şekilde özetlenebilir.
Yalın dönüşüm öncesi | Yalın dönüşüm sonrası |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sürecin başından beri 6 Sigma da olduğu gibi başta Genel Müdürümüz Salih Bey olmak üzere,tüm Supsan Yönetim kadrosu tarafından Yalın dönüşümün sahiplenilmesinin ve üretimde görev alan Mavi Yaka çalışanlarımızın özverili çalışmalarının,başarının temel olmazsa olmazı olduğunu düşünüyoruz. Bu kapsamda özellikle başta Takım Liderlerimiz olmak üzere tüm Mavi Yaka çalışanlarımıza teşekkür ediyorum.Yalın dönüşüm sürecinin 6 Sigmayı tamamlayıcı sistematiğini bir kavram kargaşası yaratmadan tüm çalışanlarımızca benimsenmesi yönünde oldukça hassas hareket etmekteyiz. 6 Sigmayı bir kültür haline getirmiş olan şirketimizin Yalın entegrasyonunu da başarı ile gerçekleştireceğinden eminiz. Bu yolculuğumuzda bize destek olan ve yön gösteren tüm Yalın Enstitü yöneticilerine de teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Atınç Ocak
Supsan A.Ş.
Purchasing&Production Planning Manager
Lean Six Sigma DC
SUPSAN KAIZEN SUNUMLARINDAN İZLENİMLER
Katıldığım her kaizen sunumunda, işi bizzat yapanların işin iyileştirilmesine ne kadar büyük katkıda bulunabildiklerini bir kez daha görüyorum. Bu defa da kural değişmedi. Supsan üretim ekipleri yaptıkları kaizenlerle, mavi yakalı çalışanların da görmeyi öğrendiklerinde, kendilerine uygun araçlar ve fırsat verildiğinde ne kadar başarılı olabileceğini bir kez daha kanıtladılar.
İlk dikkatimi çeken yaptıkları çalışmaları, verilen kısa süre içinde son derece anlaşılır bir şekilde ifade etmeleriydi. Kaizen kurallarının çok doğru uygulanmış olması önemliydi. Belki her projede elde edilen kazanç büyük değildi ama kaizen yapmayı öğrendiğimizde büyük kazanımlara ulaşmanın da yolu açılıyor. Teknik çözümlerdeki ustalık, çalışanların teknik becerilerini gösterdiğinden şirket adına ayrıca sevindirici.
Hemen hemen tüm ekipler kendilerini değerlendirirken kaizen çalışması sonrasında motivasyonlarının arttığını ve ekip çalışmasında geliştiklerini belirtmişler. Bu benim en çok önemsediğim nokta oldu. Ayrıca üretim alanında yapılan sunumlarda iyileştirmeleri yerinde göstermelerindeki heyecan hepimizi etkiledi.
Supsan ekiplerinin ve onlara destek veren yönetimin bu başarısını kutluyor, hiç hız kesmeden devam etmelerini diliyorum.
Ülkü Kulaç
Yalın Enstitü, Proje Yöneticisi