Metropollerin Etrafına Küçük Aile Yeşil Tarım Kuşağı oluşturmak Birçok Fırsatı birlikte Yaratabilir mi?
11 Nisan 2020 2022-02-16 11:33Metropollerin Etrafına Küçük Aile Yeşil Tarım Kuşağı oluşturmak Birçok Fırsatı birlikte Yaratabilir mi?
Metropollerin Etrafına Küçük Aile Yeşil Tarım Kuşağı oluşturmak Birçok Fırsatı birlikte Yaratabilir mi?
Japonya’da, Singapur’da, Brezilya’da, USA’da, Rusya’da ve en nihayet İsrail’de yaptığımız araştırmalarda Yalın Düşüncenin tarıma başarı ile uyarladığını belirledik. Çeşitli araştırmalar yayınladık, uygulamalar yaptık. Bunların önemli bir kısmını Yalın Enstitü Web sitesinde bulmak mümkün.
İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir, Konya, Kayseri, Adana, Mersin, Antakya, İskenderun, Erzurum, Samsun, İzmit, Adapazarı, Antalya, Malatya, Trabzon, Diyarbakır, Edirne, Eskişehir, Kütahya, Sıvas şehirlerinin her birini yeşil tarım kuşağı çevreliyor. Bu şehirler etrafını daha iyi organize ederek “4-5 dönümlük aile tarım işletmeleri kuşağı” oluşturulabilir. Yalın Tarım prensipleri bu işletmelere büyük kolaylıklar sağlar, müşteri üretici ilişkileri çok daha verimli yönetilir. Kimse mağdur olmaz. Herkes hakkını ve verdiğinin karşılığını alır.
Aile Tarım İşletmeleri Kuşağındaki temel kuralı, temel olarak aile bireylerinin bireysel çalışmalarını esas alması istenir. Dışarıdan işçi çalıştırması istenmez veya çok kısa süreler için ekim, bakım, hasat dönemlerinde sınırlı destek alınabilir.
Şehirlerde işi olmayan çok önemli bir genç nüfus çaresizlik içinde iş ve aş beklerken büyük şehirlerimiz uzun tedarik zincirinden gelecek sebze, kümes hayvanı, süt ve mamülleri, diğer yiyecekleri beklemektedir. Uzun tedarik zincirlerinden gelirken yolda önemli kayıplar, bozulmalar yaşamaktadır.
Uzun ve uzak tedarik zincirine bağlı olunduğunda temel gıda maddelerinde spekülasyonlar olmakta, arz ve talep dengelenmesinde önemli zorluklar oluşmaktadır. Ürünlerin uzun tedarik zincirindeki yolcuları sırasında meydana gelen tazelik kaybı, çürümeler, bozulmalar ve onların zararını kalan ürünlere yüklenmesi dolayısıyla şehirli nüfus hem tazelikten, sağlıktan uzak hem de yüksek fiyatlara satın almaktadır. Çareyi semt pazarlarında aramaktadır.
Tarım Hayvancılık ve Orman Bakanlığı, Ziraat Odaları, Tarım Ürünleri ve Gıda Maddeleri İhracatçı Birlikleri işbirliği ile Aile İşletmeleri Tarım Kuşağı oluşturulabilir. Bu kuşakta ailesi ile birlikte tarım işi yapmak isteyen genç şehirli insana 4-5 dönümlük arazi kiralanır. Belirli eğitimleri almak, iş planı yapmak ve kira süresince sürekliliği garanti etmeleri karşılığı iş girişim sermayesi, yapacağı tarım işi ile ilgili eğitim ve mesleki destek sağlanır. Aile bireylerinin kendi çabaları ile bu alanda kendilerine yeterli bir iktisadi işletme kurmaları, sürdürmeleri istenir.
4-5 dönümlük tarım alanında bir ailenin kendileri çalışmak kaydı ile kimseden yardım almadan yaşamlarının mümkün olduğunu girişte isimleri verdiğim ülkelerde mümkün olduğunu biliyoruz. Ekte adlarını verdiğim kitaplar böyle bir aile işletmesinde uygulanan Yalın Tarım ile ilgilidir.
Aile hedef şehirdeki bireysel müşteri ihtiyaçlarını bilebilecek şekilde işini planlaması, ürün gamını oluşturması, kalite ve tazeliğe azami dikkati göstermesi ve hedef müşterileri ile tam bir mahalle esnafı şeklinde hareket etmesi beklenir. Bu şekilde hareket edebilen bir aile işletmesinin yeterli kazancı sağlama endişesi en aza iner. Aile kendi kendinin efendisi olur. Kimseden yardım beklemez.
Bir aile tarım işletmesinin belirli bir hedef müşteri ile sağlam ve sürekli ilişki temelli tedarik zinciri oluşturmasını mümkün kılacak her türlü teknik ve teknolojik imkân mevcuttur.
Bu önerimiz üzerinde yazmaya aydınlatmaya örnekler vermeye devam edeceğiz.
Yalçın İpbüken
Yalın Enstitü
Small and Family Farming Network Japan SFFNJ
Önerilen Diğer Yazılarımız: