Blog

İşletmelere Hayat Öpücüğü

Duyurular & Basından Haberler

İşletmelere Hayat Öpücüğü

Japonya’nın ABD ile başa çıkmasında bir numaralı etken olarak gösterilen “Yalın Düşünce”, müesseseler içindeki israfı önlemenin yanı sıra esnek, hızlı ve kaliteli üretim olanağı sağlıyor.
Temmuz ayında kurulan Yalın Enstitü Derneği çalışmalarına hız verdi. Derneğin kuruluş amacı; Türkiye’de öncelikle üretim örgütlerinde arz edilen ürünün değeri ile ilgili destekleyici aktivitelerde bulunmak.
Dernek Başkanı Yalçın İpbüken, Yalın Düşünce’nin müesseselerde eleman, mekân, alan, zaman, makine tasarrufu sağladığını; hızlı, esnek ve kaliteli üretim imkânı verdiğini söyledi. Türkiye’nin içinde bulunduğu şartlar gereği işletmelerin “daha verimli” kılınması gerektiğini belirten İpbüken, “müessesenin çift rakamlarla iyileşmesini istiyoruz” dedi.
Zaman ve Para
Stok mal üretme döneminin sona erdiğini ifade eden İpbüken, artık kuruluşların paralarını çok dikkatli kullanmak zorunda olduğunu hatırlattı. İpbüken “sanayiciler üretimlerinin asgari yüzde 50’sini ihraç etmek, makinelere iyi bakarak hızlı, kaliteli ve esnek üretim gerçekleştirmek zorunda. Üretim alanında tasarruf da çok önemli” dedi. Yeni mantığın, insanı makinenin başında bir operatör olmaktan çıkarıp kendi alanının yöneticisi konumuna getirdiğini belirten İpbüken “çok fazla işçi değiştirmemek gerekiyor. İşçinin, işini yüksek motivasyonla sürekli öğrenerek yapması, firma ve devlete de fazlasıyla yarar sağlıyor” dedi.
Önce Patronlar
Yalın Düşünce’yi öncelikle üst düzey yöneticiler ve patronların anlaması gerektiğine dikkat çeken İpbüken, bu düşünceyi anlatmanın yanında öğrettiklerini de belirtti. Bu konuda üç ayrı yaklaşımları olduğunu ifade eden İpbüken, süreçle ilgili olarak şunları söyledi: “Öncelikle bir günde örneklerle Yalın Düşünce anlatılıyor. Ondan sonra Değer Akış Haritası çıkarılıyor. Burada hatalar görülüyor ve yeni mantıkla nasıl hareket edileceği belirleniyor, ayrıca üretim mahallinde eğitim veriliyor. Ardından simülasyon eğitimini gerçekleştiriyoruz. Son olarak da yeni uygulamalara nasıl gidieceği birer haftalık çalışmalarla gösteriliyor”.
Sanayiciye Davet
Bu yeni modeli Bursa’da anlayan çok kuruluş olduğunu vurgulayan İpbüken, yeni rekabetçi ortamda Bursalı sanayicilerin gerekeni yapacağından şüphesi olmadığını belirtti. Dernek olarak bu konuda yardıma hazır olduklarını belirten İpbüken, Bursalı sanayici ve işadamlarını 26 Kasım 2002 Salı günü saat 09:30’da Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilecek olan Yalın Düşünce Konferansı’na davet etti. Konferansa Dünya Yalın Enstitüler Koordinatörü Prof. Jose Roberto Ferro’nun konuşmacı olarak katılacağını hatırlatan İpbüken, Prof. Ferro’nun aynı zamanda Türkiye ile birçok alanda benzer özellikleri bulunan bir ülke olan Brezilya’dan geldiğini vurguladı.
Hasan Ali Çavuş
Bursa Hakimiyet Gazetesi
{22 Kasım 2002}

Leave your thought here

Apple Servisi Beylikdüzü Apple Servisi