Honda’nın Türkiye ve İngiltere’deki Tesislerini Kapatmasının Arkasındaki Strateji
8 Ekim 2021 2022-02-10 13:38Honda’nın Türkiye ve İngiltere’deki Tesislerini Kapatmasının Arkasındaki Strateji
Honda’nın Türkiye ve İngiltere’deki Tesislerini Kapatmasının Arkasındaki Strateji
Honda Türkiye ve İngiltere’de otomobil üretim tesislerini kapattı. Türkiye’deki kapanışın çalışanların mağdur edilmeden yapılmış olması olumlu. Ancak bu gibi tesislerin kapatılması elbette ülkemiz ekonomisi için iyi değil. Gönül tıpkı Ford, Toyota , Renault , Fiat , Hyundai gibi Honda’nın da ülkemizde faaliyetlerine devam edebilmiş olmasını isterdi. Peki Honda’nın almış olduğu bu kararın arkasındaki strateji nedir ?
Honda, roket sektöründe rekabet edebilmek için araştırma ve geliştirme bütçesini önümüzdeki altı yıl içinde 4.8 milyar dolarlık rekor seviyeye çıkaracak. Otomobil endüstrisi elektrikli araçlara doğru ilerlerken, Japon otomobil üreticisi yeni büyüme pazarları ararken diğer özel şirketlere katılıyor. Roket girişimine ek olarak Honda, insansı robotlar ve eVTOL’ler (electric vertical take-off and landing : dikey iniş kalkış yapabilen elektrikli aircraft ) ile deneyler yapacak.
Ayrıca Honda, yanmalı motor ve otomotiv teknolojilerini uzay araçlarına uygulamak için yeniden kullanılabilir roketlerle başlayacak. Şirketin vizyonu, küçük uyduları özerk teknoloji ile ekonomik olarak taşımaktır. Uydu fırlatmaları, tek kullanımlık roketlerle 44.6 milyon dolara mal olabilir. Honda’nın yeniden kullanılabilir roket pazarındaki rekabeti, Kaliforniya merkezli Rocket Lab, Avrupa Uzay Ajansı ve SpaceX’i içeriyor. Elon Musk, 2024 yılına kadar astronotları aya göndermek için kullanılacak olan “Starship” adlı yeniden kullanılabilir 1 milyon dolarlık bir roketin yaratılmasına aşırı derecede odaklanmış durumda. Honda, 2030 yılına kadar kendi test roketini fırlatabilir.
Honda ayrıca ayı kolonileştirmek için teknolojiler sağlayacak ve robotu Asimo’yu geliştirmeye devam edecek. Aynı zamanda , Honda Envisage olarak bilinen hava taksisine sağlam bir öncelik veriyor. Helikopter benzeri eVTOL, 250 millik bir menzil içinde şehirlerarası seyahati mümkün kılacak ve 2023 yılına kadar ilk uçuşunu test edecek. Honda, yılda 269 milyar dolar değerinde acil tıbbi nakliye ve lojistiği içeren bir pazar öngörüyor. Uçak 2040 yılına kadar tamamen otonom hale gelebilir.