Blog

Fahrettin Gülener – Bir Sanayi Girişimcisi, başarılı bir Sanayi Şirket Yönetim Kurulu Başkanı – Teknik ve Mesleki Gelişim Misyon Sahibi – ERTEV Vakıfın Kurucusu, Yöneticisi

Genel Yazılar

Fahrettin Gülener – Bir Sanayi Girişimcisi, başarılı bir Sanayi Şirket Yönetim Kurulu Başkanı – Teknik ve Mesleki Gelişim Misyon Sahibi – ERTEV Vakıfın Kurucusu, Yöneticisi

Yaz tatilinin hemen bitiminde 4 Eylül Cumartesi günü Fahrettin Bey ve çalışma arkadaşlarını vakıf kampüsünde ziyaret ettik. Çok mânâlı birkaç saati birlikte geçirdik. Fahrettin Bey ile Ermetal şirketini, Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni, önceki mesleki eğitim deneyimlerini, rahmetli babasını, babasının Kosova’dan beraberinde getirdiği meslek kültürünü, Alman Avusturya mesleki ve teknik anlayışını, çocukluğunu, ergenliğe ve yetişkinliğe geçişini, müstakil ve savaşçı karakterinin yapı taşlarını bir filim şeridi gibi geçirdik. Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin ve Bursa sanayi tarihine silinmez iz bırakan rahmetli dostumuz Orhan Savaşeri’ni şükran ve saygı ile andık.

Bütün bu öğretici konuşmalar sırasında Tophane kökenli vakıf yönetici ve meslek öğretmenleri, sevgili dostumuz Murat Kuter ve Erol Yakut arkadaşım ile konuşmaları sürdürdük. Cumartesi günü olmasına rağmen Fahrettin Bey klasik öğretmen önlüğü içinde gülerek bizi vakıf arkadaşları ile vakfın kapısında karşıladı ve uğurladı.

Yalın Enstitü YK Üyesi değerli arkadaşım Erol Yakut, mesleki ve teknik eğitim konusunda söz sahibi kişilerden birisidir. 20 yılı aşan Toyota Adapazarı ve sonrasındaki danışman ve eğitmen olarak 70 civarında yaptığı çalışmalar sırasında ülkemizdeki durum ile ilgili önemli gözlemler ve değerlendirmeler yapabilmiştir.

ERTEV Vakfı yerleşkesi dünyada birçok mesleki ve teknik eğitim kuruluşunu görmüş birileri olarak bizleri derinden etkiledi. Çok değerli eğitim ve teknik yöneticisi kadrosu uzun zamandır vakıfta çalışıyor olması mesleki tatminin en üst düzeyde olduğunu gösteren önemli bir işarettir.

Fahrettin Bey’in savaşçı ruhu ve inançlı kimliği Milli Eğitim camiasında ayrı bir saygınlık kazandırmış. Şimdiki MEB Prof. Mahmut Özer, ERTEV Vakfı’nı geçtiğimiz yıl 6 defa ziyaret etmiş. MEB Mesleki ve Teknik Eğitim bakımından çok önemli bir iş ortağını bulmuş.

TRT kurumunun bu vakıf ile kapsamlı bir program yapması dileğimizdir. Bu yol ile ülkemizde birçok söz sahibinin ERTEV’İ yakından tanıması, ülkemiz iş sahibi, sanayicilerimizin neler yapabileceğini en etkin bir şekilde ülkemiz insanına iyice anlatmasını önemli buluyoruz. Sanayici ve iş adamlarının not almaları dileğimdir.

Mesleki ve Teknik Eğitimin önemini 1970’li yılların başında fark eden ve kapsamlı çalışmalarda bulunan bizler için ERTEV Vakfı ve faaliyetleri bizleri son derecede mutlu etmiştir.

Fahrettin Beyin kendisi ve ERTEV Vakfı dünya ölçeğinde bir başarı örneği olup gerekli itinayı göstermek ülke insanı olarak her birimizin görevidir.

Tekrar teşekkürler Fahrettin Bey, İyi ki varsınız.

Yalçın İpbüken, Yalın Enstitü Kurucusu ve Başkanı

ERTEV Ziyaret Gözlemleri

ERTEV ziyaretimizde çok etkileyici bir ortam ile karşılaştım. Bu ziyaret beni 35 yıl eskiye 1980’li yılların ortalarına götürdü. 1987 yılında Kocaeli Endüstri Meslek Lisesi Motor Bölümü’nden mezun oldum.

Meslek lisesinde motor bölümünde olmamıza rağmen ilk mesleki ders metal bir parçaya eğe ile şekil vermek sonrasında torna, freze, kaynak eğitimleri ile el melekemizin geliştirilmesi için eğitimler almak olmuştu. 3. sınıfta hasarlı ve pert olarak ayrılmış araçların motorlarını 3 kişilik ekipler ile rektefe ederek çalışabilir hale getiriyorduk. Rektefe etmek için krank taşlama, silindir honlama, kam mili taşlama gibi zor operasyonlar ile birlikte, supap ayarı, dizel pompa toplama ve ayarı gibi tüm işlemleri yaparak mesleki eğitimleri kazanıyorduk.

Bir zanaatkârın oğlu olarak Fahrettin Bey zanaatkâr yetiştirme ile ilgili çok güzel bir ortam ve program oluşturmuş.

Program yaparak öğrenmeye dayandırılmış. Merkezde çocuklara verilen farkındalık ve beceri eğitimleri ile birlikte öne çıkan endüstri iş gücü için CNC ve PLC operatörü/teknisyeni/uzmanı yetiştirme programlarıdır.

5 eksene kadar tüm CNC’lerin kullanımı ve programlanması öğretilmektedir. 6 aylık tüm detayları ile planlanmış. Program resim okuma, malzeme bilgisi gibi temel bilgiler ve CNC’lerin temel prensipleri ile başlayıp eksen sayısı arttırılarak (en son 5 eksen) step step uygulamalı olarak ilerlemektedir. Uygulamada kursiyerler tezgahları da monte edip toplamakta, bakımlarını yapmakta, işleme programlarını yapıp, revizyon ve gelişim önerileri verebilmektedir. Eğitimlerde kullanılan tezgahlar özel olarak hazırlanmış ve bu tezgahlarda iş güvenliği riskleri minimize edilmiştir.

Çocukların eğitimi için oluşturulan CNC tezgahlarında 5 yaşında çocuklar güvenli bir şekilde eğitim alabilmekteler.

PLC eğitimleri de benzer formatta hazırlanmış, mekanik ve PLC temek bilgileri ile bu bilgiler ışığında temel seviyeden ileri seviyeye eğitimler verilmektedir.

Eğitimin etkinliği açısından merkezin eğitim düzeni öğrencilerin birbirini engellemeyeceği ve öğretmenin aktarımlarının öğrenciler tarafından net görebileceği şekilde tasarlanmış.

Merkezde konusuna son derece hakim, motivasyonu yüksek ve yüksek özveri ile çalışan öğretmenleri mevcut. Atölye düzeninden öğretmen davranışa kadar her aşamada belli olmaktadır.

CNC ve PLC Temel becerilerin geliştirildiği bu merkezin programına Yalın Düşünce ve prensipler eklendiğinde sanayimizin ihtiyacı orta kademe yöneticilerin yetiştirilmesinde çok etkin olacaktır.

Erol Yakut

Yalın Enstitü Yönetim Kurulu Üyesi, Danışman – Eğitmen

Yorum Yaz

Apple Servisi Beylikdüzü Apple Servisi