Endüstri 4.0 ve Toplum 5.0
24 Şubat 2020 2022-02-16 11:46Endüstri 4.0 ve Toplum 5.0
Endüstri 4.0 ve Toplum 5.0
Şubat ayında Japonya’ya ikinci ziyaretimi gerçekleştirdim. Teknolojinin hızla değiştirdiği dünyada bir mühendis olarak acaba bir şeyleri kaçırıyor muyuz sorusuna kendimce cevaplar bulabilmek amacı ile ajandası;
- Akıllı Fabrikalar Fuarı
- Robot Fuarı
- Giyilebilir Teknolojiler Fuarı
- Panasonic Inovasyon Merkezi Ziyareti
- IoT(Nesnelerin İnterneti) ile Kaizen Semineri
- NTT Docomo ARGE Merkezi Ziyareti
- Subaru Yajima Fabrikası Gezisi
Olan bir iş gezisini de yaptıktan sonra bu konulardaki görüş ve gözlemlerime dair ilk makalemi yazıyorum.
Neler Oluyor Neler Olacak Endişeleri
Emeğin çok az kullanıldığı, ileri teknoloji ile birbiri ile iletişim kuran robotik sistemlerin yapacağı üretim yapan karanlık fabrikalar çağına mı geldik? Yakın günlerde Jetgiller gibi mi yaşamaya başlayacağız? Ya da robotlar sıra dışı varlıklar haline gelip Terminatör filmindeki gibi dünyamızı ele mi geçirecek?
Çok sayıda mesleğin, işçiliğin yok olması başta olmak üzere dünya düzeninin pek çok açıdan değişmesi gibi endişeleri de içeren bu sorulardan önce belki de bu durumun 2010 sonrasında neden başladığını sormalıyız…
Teknoloji Akımları Neden Başladı?
Almanların endüstri 4.0 Japonların Toplum 5.0 dedikleri yaşamda teknolojinin daha fazla kullanılabilir hale gelmesinin başlıca nedenleri;
- Teknoloji: Aygıtlar küçüldü ve ucuzladı.
- Pazar: Mevcut IT pazarları doydu.
- Toplum: Gelişmiş ülkelerde nüfus yaşlandı.
- Ücretler: Gelişmiş ülkelerde işçilikler çok pahalı.
İlk olarak Almanya’da 2011 yılında Hannover fuarında Endüstri 4.0 terminolojisi kullanıldı. Japonlar buna biraz daha farklı bir içerikle ve insan odaklı bir yaklaşımla Toplum 5.0 olarak isim verdiler.
Endüstri 4.0 ve Toplum 5.0’ın Farkı Ne?
Almanların Endüstri 4.0 yaklaşımı teknoloji ile üretime odaklanan bir yaklaşımken Japonların Toplum 5.0’ı aynı teknolojiyi üreten ve kullanan insana odaklanan bir yaklaşım gibi görünüyor.
İki akımın karşılaştırmasını aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.
Son Söz
Endüstri 4.0; mühendis millet olarak bilinen Alman toplumunun teknolojiyi kullanarak üretim devrimi yapma düşüncesini yansıtıyor.
Toplum 5.0 ise üretim ve üretim dışı konuları da kapsarak 2016 yılında Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen Sürdürlebilir Kalkınma Amaçlarını (SDG=Sustainable Development Goals) odağına almış Japon yaklaşımdır.
Toplum 5.0, teknolojiye yaşam tarzlarının pek çok alanlarında düşkün olmalarıyla bilinen Japon toplumunun bakış açılarını da göz önünde bulundurarak teknolojiyi tehdit olarak algılamak yerine insanlığın faydasına bir yardımcı olarak algılanması felsefesine sahiptir.
Sonraki yazılarımda bahsedeceğim Akıllı Fabrikalar Fuarı ve firma ziyaretlerimiz dahil pek çok teknoloji ilişikli şirkette Sürdülebilir Kalkınma Amaçları(SDG) logosunu pek çok Japon üzerinde taşıyordu…
Cezmi Aytekin
Endüstri Mühendisi
Yalın Enstitü