İdris Aydın

İdris AYDIN

Gazi Üniversitesi Motor Bölümü Ön Lisans programını 1984 yılında tamamladım.
İş hayatına 1984 yılında Sistaş Sibop San. ve Tic. Aş. Pendik İstanbulda başladım.
Aynı yıl fabrikanın İzmite taşınmasıyla beraber bende İzmite taşındım. Fabrikaya yeni gelen her makinanın montajı ve devreye alınması çalışmasında bulundum. Sırasıyla pres bölüm sorumlusu ve kalite kısım sorumlusu olarak 4 yıl çalıştım. 1985 yılında Mert Teknik Aş. de akışkan gücü eğitim merkezinde 1 hafta süreli hidrolik ve pnömatik eğitimi aldım.
Goodyear İzmit lastik fabrikasında 4 gün süreli SPC kursuna katıldım.
1989 yılında Eski adıyla İstanbul Mahle Motor Piston olan bugün Federal Mogul fabrikasında işe başladım. Fabrikada makine bakım bölümünde vardiya sorumlusu olarak çalıştım.

Uzun süreli olarak fabrikada değişik takım tezgahları azdırma, boru bükme, çoklu matkap gibi tezgahların revizyon işlerinde çalıştım. İnducto indüksiyon alüminyum ergitme ocakları, merkezi piston işleme tezgahları, puntasız pim taşlama ve işleme tezgahlarının bakımları üzerinde 1993 yılına kadar tecrübe edindim. 1993 yılı başında Toyotasa fabrikasına montaj bölümüne mekanik bakımcı olarak işe başladım. 3 ay İstanbulda Japonca eğitimi aldıktan sonra 6 ay süreyle Japonyada eğitim amacıyla Takaoka plant montaj kısmında eğitim aldım.
Japonyada SMC pnömatik eğitimi, temel elektrik, Mitsubishi Plc eğitimi, Toyota bakım yönetimi konularında eğitim aldım. 1993 eylül itibariyle Japonyadan dönerek Sakarya Toyotasa montaj fabrikası kurulum aşamasında bulundum.Makinaların devreye alınması, bakım bölümünün oluşturulması ve gelen yeni arkadaşların eğitimi çalışmalarında bulundum.
1995 yılında İstanbulda bir hafta süreli  SKF Türk rulman eğitimi, iş makinaları eğitimi, plc eğitimi, ekip lideri eğitimi, iş güvenliği ve yangın eğitimi gibi bir çok eğitimlere katıldım.
Toyotasa da model dönüşüm projelerinde Roof pad sealer ekipmanı, şasi montaj ekipmanı iyileştirme projelerinde çalıştım. Benzin dolum makinası yerine yüzde yüz pnömatik kumandalı güvenli dolum makinası projesini proje takım lideri olarak gerçekleştirdim.
Final hattı cam montajı ve sealer sürme ekipmanı kalite hatalarını giderme ve ham madde kayıplarını giderme kaizen projesinde ekip lideri olarak görev aldım.Power team olarak Kaizen yarışmasına katılarak 1.lik ödülünü kazandık.Projemiz 9TH Toyota Overseas Kaızen Cırcle Conventıon kitabında yayınlandı ve projemiz Japonyadaki uluslararası kaızen çemberleri konferansına katıldı. Aynı proje Sabancı Center da Brisa kalite çemberleri konferansında tarafımdan sunuldu ve ödüle layik görüldü. Toyotasa montaj bakım grubunda kanban sistemine periyodik bakım formlarını uyarlayıp özel takip panosu yaparak bakımın hızlı planlanması ve takibini sağladım.Toyotasada montaj bakım kontrol ekip lideri pozisyonundayken kendi isteğimle ayrıldım.

1996 yılında İzmit-Suadiye Crown Bevcan 2 parçalı alüminyum kutu fabrikasından aldığım teklifle mekanik bakım asistanı olarak işe başladım. 1997 yılında İngiltere Braunston kutu fabrikasında 45 gün süreyle teknik destek ve eğitim amacıyla bulundum.
2000 yılında İsviçre Baselde Crown bünyesine katılan Obrist plastik kapak üretim fabrikasında plastik kapak üretim kalıbı bakımı, onarımı ve enjeksiyon pres eğitimi için 1ay süreyle bulundum. 2007 yılında Yunanistan Crown Corintos fabrikasına shap can makinası demontajı için 1 hafta süreyle bulundum. Can İnternal Spray makinaları iyileştirme Sps dönüşüm projesini proje lideri olarak gerçekleştirdim. Crown Bevcan da birçok proje dalında ödül kazandım.En son bazı proje çalışmalarım: 2009 yılı enerji tasarrufuna yönelik iyileştirme ödülü. 2009-2010 yılları en çok önerisi kabul edilen ödülü. Shap can makinası kalıp iyileştirme proje ödülü ve birçok Crown Avrupa Best Practice iş güvenliği
ve enerji saving ödülleri kazandım. 2011 Mart sonu itibariyle emekli oldum. Halen Yalın Enstitü derneğinde yalın bakım yönetimi konusunda destek vermekteyim. Amacım edindiğim bilgi ve tecrübeleri Toyota üretim sistemi ve yalın yönetimle ülkemdeki şirketlerde değer yaratarak katkı sağlamaktır.

Yalın Çalışma Konuları:

Fabrika Görsel Yönetimi 5S
TPM & Bakım Yönetimi
TPM & Otonom Bakım
Hat Yönetimi
Smed
Kaizen
Yağ Yönetimi
Makinelerde  Enerji Optimizasyonu İle Verimlilik Arttırma.
Problem Çözme
Çokote  ve Kaizen Mining,OEE Makine Etkinlik Arttırma
İyi Ürün Koşullarının tespiti ve verimlilik arttırma.
Yalın düşünce ve Toplam  Sıfır duruş çalışmaları.
Yardımcı Tesisler Bakım Yönetimi ve Enerji optimizasyonu.
Erken Ekipman Yönetimi.EEY
Maliyet Azaltma Proje Yönetimi

Apple Servisi Beylikdüzü Apple Servisi