Dr. Ayperi Okur – Acı Kaybımız
Dr. Ayperi Okur – Acı Kaybımız
Acı Kaybımız,
Dr. Ayperi Okur Bodrum’da evinde yaşama veda etmiş ve cenazesi pandemik tedbirleri nedeni ile Bodrum Bites mezarlığına defnedilmiştir. Allah rahmet eylesin. Ailesi ve dostlarına ve YALIN ENSTİTÜ camiasına başsağlığı diliyorum.
Dr. Ayperi Okur Türkiye’de Yalın Düşünce üzerine Yalın Üretim kitabını özgün olarak kaleme almıştır. İki defa baskısı yapılan bu kitabın değeri büyüktür. Dr. Ayperi Okur MİT’de doktorası sırasında Yalın Düşüncenin yaratıcısı James Womack’ın öğrencisi olmuş, MİT’de James Wonmack’ın yönettiği Dünya Motorlu Araçlar Rekabetçi durum programına dahil olmuştur. Türkiye’ye döndüğünde bizimle irtibat halinde olmuş, Jan Nahum TOFAŞ Otomobil Fabrikası CEO’su iken oluşturduğu Otomotive Tedarikçi Geliştirme Programına araştırmacı olarak dâhil olmuş ve önemli katkılarda bulunmuştur.
Yalın Enstitüyü kurmamızın da Dr. Ayperi yolunu açmıştır. 1998 Yılında Dünya’ya ilk ve en yüksek katılımlı Yalın Zirve’nin oluşturulmasında, James Womack, Prof. Daniel Jones ve Yalın Düşünce kitabında yer alan bütün şirket yönetici, mal sahibi ve CEO’larından oluşan kadronun Türkiye gelmesini ve 2 günlük Yalın Zirvenin oluşturulması Dr. Ayperi Okur sayesinde olmuştur.
Dr. Ayperi Okur Yalın Enstitü’nün kurulduğu 2002 tarihinden vefatına kadar Araştırmacı, Düşünür, Yazar olarak görev almıştır. Türkiye’ye çok önemli hizmetlerde bulunmuştur. Dünya tatlısı, saygılı, tevazu sahibi, müthiş öğrenme meraklısı, çok yönlü bir arkadaşımız, kardeşimizdi. Onun tek başına Yalın Enstitü için yaptığı araştırmaları Yalın Enstitü Web sitesinde yayınlamıştık. Önümüzdeki dönemlerde Dr. Ayperi Okur anısına bu araştırmaları bir kitap haline getirip yayınlamak suretiyle onun karşılıksız özveri ile ortaya koyduğu çabayı bir parça da olsa yaşatmış olacağız.
Dr. Ayperi Okur kardeşimizin anısını yaşatmaya gayret ederken, yakınlarına ve ailesine baş sağlığı diliyor, mekânının cennet olmasına dua ediyorum.
Yalçın İpbüken
Yalın Enstitü Başkanı
Çalışmaları:
- Yalın Proje Portföyü Yönetimi (YPPY) Ve Osman Karadağ’ın “Proje Portföyü Yönetimi” Kitabının Yalın İlke Ve Teknikler Açısından Değerlendirilmesi (Ocak 2012)
- Yalın Kültür ve Değişim Yönetimi: Yalın Dönüşümün Başarısını/Sürekliliğini Nasıl Sağlayabiliriz? (Kasım 2012)
- 21. Yüzyılı Simgeleyen Mobil, Dijital Ve Sanal Dünyalar Ve Bu Dünyaların İşletmeler Açısından Olası Sonuçlarının İrdelenmesi: Günümüz Ve Gelecek (Nisan 2013)
- 21. Yüzyıl Teknolojileri ve Yalın Üretim (Ekim 2014)
- Gelecek Ticari Kentsel Tarımda mı? Teknikler, Uygulamalar (Nisan 2015)
- 21. Yüzyılda Küçük ve Orta Boy Sanayi İşletmeleri (Kobiler) ve Yalın Üretim: İlkeler, Uygulamalar, İzlenmesi Gereken Yollar (Haziran 2015)
- 21. Yüzyıl Dijital Çağı Ve Yalın Üretim—Yepyeni Bir Sanayi Devrimi İle Mi Karşı Karşıyayız… (Eylül 2015)
- 21. Yüzyılda Türkiye’de Nasıl Çağdaş Bir Mesleki Eğitim Sistemi Oluşturabiliriz, Diğer Ülkelerin Uygulamalarından Neler Öğrenebiliriz? Örnekler, Uygulamalar, Öneriler (Mart 2016)