Blog

Değer Akışı Haritası (VSM) Nedir?

Değer Akış Haritalama Yalın Teknikler

Değer Akışı Haritası (VSM) Nedir?

Değer Akışı” sizin sözlüğünüzde yeni bir terim olabilir. Değer akışı, her ürün için esas olan ana akışlar boyunca bir ürünü meydana getirmek için ihtiyaç duyulan, katma değer yaratan ve yaratmayan faaliyetlerin bütünüdür.

Her ürün için geçerli olan ana akışlar şunlardır;

  • Hammaddeden müşteriye üretim akışı,
  • Kavramdan kuruluma tasarım akışı (ürün geliştirme süreci).

Müşteri talebinden hammaddeye doğru üretim akışını ele alır. Bu akışı genellikle yalın üretim ile ilişkilendiririz ve burası yalın tekniklerin uygulanmaya çalışıldığı alandır.

Değer akışı bakış açısı, yalnızca tek tek prosesler üzerinde değil büyük resim üzerinde çalışmak ve sadece parçaları değil bütünü iyileştirmek demektir. Eğer gerçekten bütüne bakar ve hammaddeden müşteriye tüm yolları izlerseniz, birçok işletmeden ve firmadan geçen bir değer akışını takip etmeniz gerekecektir. Fakat bu büyüklükte bir akışı haritalamak başlangıç için çok fazla ve zordur!

Gelecek durumun tasarlanabileceği ve doğru bir uygulamanın başlayacağı fabrika içindeki “kapıdan-kapıya” üretim akışını ele alır. Bu akış fabrika müşterisine teslimatı ve yan sanayi parçalarının ve malzemelerinin teminini de içerir. Bu seviye, haritalama ve yalın uygulama çalışmalarına başlamak için çok uygun bir seviyedir.

Yalın uygulama tecrübeniz ve kendinize güveniniz arttıkça, çalışmalarınızı fabrika seviyesinden son kullanıcıya kadar olan daha üst seviyedeki değer akışı üzerinde yaygınlaştırabilirsiniz. Ayrıca, büyük şirketlerde, ürünün değer akışı aynı şirketin birden fazla işletmesinden geçiyorsa, diğer işletmelerden geçen akışı kapsayan haritalama çalışmalarının yaygınlaştırılması çok hızlı gerçekleştirilmelidir.

Değer akışı haritalama, ürünün geçtiği değer akışı boyunca oluşan malzeme ve bilgi akışını görmenize ve anlamanıza yardımcı olan bir “kağıt kalem” tekniğidir. Değer akışı haritalama ile anlatılmak istenen çok basit bir şeydir; müşteriden tedarikçiye ürünün üretim yolunu izle, malzeme ve bilgi akışında yer alan her prosesi dikkatli bir şekilde sembollerle çiz. Daha sonra, bir dizi kritik anahtar soru sorarak akışın nasıl akması gerektiğini gösteren “gelecek durum” haritasını çiz.

Bunu tekrar ve tekrar yapmak, size ve meslektaşlarınıza değerin ve özellikle israf kaynaklarının nasıl görüleceğini öğretmenin en kolay — ve bildiğimiz en iyi — yoludur.

Mevcut Durum Değer Akış Haritası
değer akışı

Kaynak: Görmeyi Öğrenmek Kitabı

Kitap Link:https://store.lean.org.tr/urun/gormeyi-ogrenmek/

Yorum Yaz

Apple Servisi Beylikdüzü Apple Servisi