Tarım ve Hayvancılık

Ekonominin temel ve en stratejik parçalarından biri olan tarım ve hayvancılık sektörü de 21 yy. teknolojik ve yönetimsel dönüşümünden payına düşeni almaktadır. Tüketiciye daha düşük maliyette, taze (tam zamanında) ve uygun koşullarda (gıda güvenliği) ulaştırırken aynı zamanda çeşitliliği de sağlamak, sektörün ulaşması gereken temel hedefleridir. Tohumdan sofraya ulaşana kadarki değer akışı irdelendiğinde uzun taşıma mesafeleri, elleçlemeler, aşırı üretim, stok gibi birçok israf çeşidi sektörün doğası gereği gibi görünse de ele alınıp irdelenmesi gereken konulardır. Bununla birlikte tohum, gübre, yem, su vs. ‘nin fazla/eksik ya da yanlış kullanımı doğada ciddi tahribatlara neden olmaktadır.

Bugün tarım ve hayvancılık sektörünün yalın bakış açısıyla ele alınıp, akış sürelerini ciddi derecede azaltmak ve dolayısıyla ürün tazeliğinde, kalitesinde iyileştirmeleri yapmak ve tüm maliyetleri %15-30 arasında azaltmak mümkündür. Bu uygulamalar gün geçtikçe yaygınlaşarak ve profosyonel büyük çiftliklerden küçük çiftliklere tüm ölçeklerde uygulanması kaçınılmaz hale gelmiştir.