Toplam Üretken Bakım (TPM)
Toplam Üretken Bakım (TPM), üretim bütünlüğünü ve sistemlerin kalitesini korumak ve iyileştirmek için makinelerin, ekipmanların, çalışanların ve destekleyici süreçlerin kullanılması sürecidir.
Neredeyse tüm endüstrilerde imalat ve üretimlerin makineler kullanılarak gerçekleştirilmesi nedeniyle sürekli çalışan makinelere büyük ölçüde bağımlılık söz konusudur. Bu bağımlılık sürekli artarken tüm işletmelerde ortalama saatlik makine arızaları nedeniyle oluşan kesinti maliyetleri de sürekli artmaktadır.
Peki, bu sorunu gidermeye nasıl yardımcı olabilirsiniz? Toplam üretken bakım (TPM), üretim bütünlüğünü ve sistemlerin kalitesini korumak ve iyileştirmek için makinelerin, ekipmanların, çalışanların ve destekleyici süreçlerin kullanılması sürecidir. Basitçe söylemek gerekirse, proaktif ve önleyici bakım tekniklerini vurgularken çalışanları kendi ekipmanlarının bakımına dahil etme sürecidir. Toplam üretken bakım, mükemmel üretim için çaba gösterir. Yani:
- Arıza yok
- Durmak veya yavaş çalışmak yok
- Kusur yok
- Kaza yok
TPM, sadece üretim bölümünde değil işletmenin diğer birimlerini de içine alan entegre bir sistem yaratarak, üretim sisteminin verimini en üst düzeye çıkarmak, üretim hatlarında kayıpları en aza indirmek, makina ve ekipman verimini arttırmak, en kıdemsiz işçiden üst yönetime kadar herkesin katılımını sağlamak ve küçük grup çalışmalarının etkinliğini arttırmaya yönelik modern bir yaklaşımdır. Seminerde, TPM uygulamasını kuruluşuna taşıyacak ve yerleştirecek uzmanların bilgilendirilmesi amaçlanmaktadır.
İÇERİK
- TPM Tanımı, Tarihçesi, Ödülleri
- Uygulama Şartları ve Aşamaları
- 16 Büyük Kayıp ve OEE
- Örnek Olay Çalışmaları
- 16 Büyük Kayıp ve OEE (Devam)
- TPM Sütunları
- Odaklanmış İyileştirmeler
- Örnek Olay Çalışmaları
- Pro aktif Bakım ve RCM
- Otonom Bakım Planlı Bakım
- Kalite Bakım
- Erken Ürün/Ekipman Yönetimi
- Eğitim
- Ofis TPM
- SEÇ – Sağlık Emniyet ve Çevre
- TPM projelerinde E4.0 uygulamaları
Katılımcı Profili
- TPM uygulamaya karar vermiş fabrikalarda, mavi yakalıları bilgilendirecek ve eğitecek, uygulamaların “kurmay” lığını yapacak yöneticiler, mühendisler, teknisyenler, formenler, ustabaşılara yönelik olarak tasarlanmıştır.