Tehlike Tahmin (Kıken Yoıchı- Kyt)
İşyerlerinde yaralanmalar kazalardan, kazalar güvensiz hareket ve şartlardan, güvensiz hareket ve şartlar insan kusurları ve ihmallerden, insan kusurları ve ihmaller yanlış kültür ve temel eğitim eksikliklerinden dolayı meydana gelmektedir.
Öncelikli olarak herkes kendinden ve sorumlu olduğu alanın iş güvenliğinden sorumludur. Bu sorumluluğu yerine getirebilmek için işe girdiği ilk andan itibaren devamlı olarak İş Güvenliği Eğitimleri alarak sonuçlar ve ilerleme durumu performans göstergeleri ile takip edilir. İş güvenliği ile ilgili farkındalığı arttırmak ve tehlikeleri her zaman görmeyi sağlamak için takım olarak ve bireysel düzeyde eğitimler ve değerlendirmeler yapılır. Bu sayede çalışanlar kazaya sebep olabilecek risklerin oluşma olasılığını tespit etmeye odaklanırlar. Her bir çalışanın yetkinliği ve farkındalık seviyesi bu çalışmalar sonunda ortaya çıkar. Seviyesi düşük olanlar için takım lideri ve iş güvenliği bölümleri tarafından eğitimler düzenlenir.
Bu eğitimin amacı işin yürütülmesi sırasında çalışma şartları ve teknik ekipmanların yarattığı tehlikelerin sağlığa verebileceği etkilerden korunmak ve daha iyi bir çalışma ortamı gerçekleştirebilmek için yapılan sistemli ve bilimsel çalışmaları öğrenmektir.
İÇERİK
- İş Güvenliği Nedir?
- İş Güvenliği Amacı
- Kazaların Temel Nedenleri
- Kaza Faktörleri
- İş Güvenliğinde Temel Yaklaşımlar
- İşletmede İSG Faaliyetleri
- Sıfır Kaza Anlayışı
- Stop Altı Bakış Açısı
- Hiyari- Hatto (Neredeyse Kaza Olma Durumu)
- İş Güvenliği Devriyesi Nasıl Yapılır
- KYT Nedir? Nasıl Uygulanır?
- KYG Nedir? Nasıl Uygulanır?
- Kendin Sor Kendin Cevapla Tek Kişilik KYT Nasıl Yapılır?
- Rank Down Faaliyeti,
- Kaza Nedir? Nasıl Raporlanır?
Süre
Katılımcı Profili
- Tehlike Tahmin becerisini geliştirmek isteyen yönetici, mühendis, şef, grup lideri, takım lideri ve İSG uzmanlarının katılımlarıyla operatörlere yaygınlaştırılması önerilir.