Montaj Hattı Ve İş Dengeleme Simülasyonu (Yamazumı)
Tipik bir fabrikada ara ürünler fabrikasyon ve/veya montaj proseslerinden geçerek nihai ürün haline dönüşürler. Çeşitli iş adımları, iş istasyonları ve operatörler arasında dağıtılarak malzeme akışının problemsiz bir şekilde tamamlanması öngörülür. Ne var ki montaj hatlarındaki israfı görmek ve montaj hatlarında sürekli akışın sağlanması konusunda işletmeler büyük zorluklar yaşamaktadır. Prosesler arasında biriken stoklar ve birbirlerini bekleyen istasyonlardan oluşan montaj hatları üretkenlik ile ilgili ciddi soru işaretleri oluşturmaktadır.
Yalın Üretimin beş temel ilkesinden bir olan Sürekli Akışı başarmanın en önemli koşullarından biri de mükemmel proseslerden oluşan akış hatları yaratmaktır.
Bu eğitimde Legolarla simüle edilmiş bir montaj fabrikasında hat üzerinde yaşanan problemleri çözmek için kullanılan montaj hattı dengeleme tekniklerinin; sürekli gelişim metodolojisi çerçevesinde interaktif şekilde aktarılması ve çalışma ortamının simülasyon yardımıyla daha farklı bir gözle görülebilmesi amaçlanmaktadır.
Bu simülasyon 3 aşamada Yalın Montaj Hattı’na geçişi sağlayan bir etkinliktir. Katılımcılar ilk aşamada öncelikle montaj hattı öncesindeki atölye mantığı ile ürünü ve proses detaylarını tanırlar. 2. Aşamada proses adımlarını oluşturulan gruplar arasında paylaştırarak iş bölümü ile bir montaj hattı tasarlarlar. 3. aşamada Yalın Kavramlar ve Yalın Hat Organizasyonu ile tanışan katılımcılar edindikleri bilgileri kullanarak Yalın uygulamaları esas alan bir montaj hattı tasarlarlar. Her bir aşamada ilerlemeleri ölçülerek performans analizi yapılan ekipler hat etkinliğini arttırmakla ilgili birçok bilgiyi uygulamalı olarak edinirler.
İÇERİK
- Takt Zamanı
- Sürekli Akış Kavramı
- Darboğaz Kavramı
- Yamazumi (Hat Dengeleme)
- Kapasite planlama ve Heijunka
- Hat Yönetimi
- Pacemaker
- Hat Tasarımı
- Karışık Modelli Üretim Hattı Simülasyonu
- Süpermarket ve Çekme Sistemleri
- Kitting Sistemleri ve SPS
Süre
Referans Yayınları
- Monden Y., Toyota Production System,
- Rother M., Harris R., Sürekli Akış Yaratmak,
- Askin R., Standrige C. Modeling and Analysis of Manufacturing Systems,
- Tanyaş M., Baskak M., Üretim Planlama ve Kontrol
- Baudin M. Lean Assembly
Requirements
- Montaj hattı kurulumunda, iş akış süreçlerinin analiz edilip iyileştirilmesinde ve zaman etüdünde rol alacak üretim ve ilgili birimlerde çalışan yönetici, mühendis ve teknik elemanlar.
- Katılım 18 Kişi ile sınırlıdır.