Blog

Biz Olmak

toyota-tarzi-2001-2
Genel Yazılar

Biz Olmak

Rekabetin olduğu bir dünyada yaşıyoruz ve giderek bilinçlenen tüketicilere hizmet etmek zorundayız. Müşteri memnuniyeti artık çok önemli. Bunun için yalın üretimin ana 3 unsuru olan;

Ürün veya hizmetleri yüksek kalite, düşük maliyet ve zamanında teslim ile sağlamak artık kaçınılmaz.

Günümüzde müşteriler aldığı bir ürün veya hizmeti en kısa sürede kendisine ulaşmasını ister. Bekletmek ve geç teslim etmek diğer firmaların sizin önünüze geçmesini sağlar.

Yaptığımız işte en iyisi olmak istiyorsak, dönüşüm kaçınılmazdır.  Sürekli iyileştirme içinde olmamız ve hep bir adım daha ileriye gitmemiz gerekmektedir. Bunları da yalın üretimde PUKO döngüsü dediğimiz planla, uygula, kontrol et, önlem al sistemini uygulayarak sağlam adımlarla yapmalıyız. Önümüze engeller her zaman çıkacaktır. Engelleri ben değil “BİZ” diyenler daha kolaylıkla aşacaktır. Dönüşüm yolculuğunda herkes kürekleri aynı yöne çektiğinde hedefimize hızlı ulaşabileceğiz ve karşımıza çıkacak engelleri ancak birlikte hareket ederek aşabileceğiz.

Problemler hayatımızın her noktasında vardır. Önemli olan bunları görebilmek.  Görülmeyen problemler çoğaldığında çok büyük hasarlara neden olabilir. Görünür kılınması sağlanmalı ve çıkan problemleri ekip ruhuyla birlik içinde çözmek gerekmelidir ki hızlı aksiyon alalım ve en doğru sonuca ilerleyelim. Aslında ekip çalışmaları “biz” olmamızı sağlar. Birlikteliği, aynı amaç uğruna çalıştığımızı, güveni, saygıyı en önemlisi de gücümüzü gösterir. Bu yüzden aynı hedefe ilerlediğimiz bu yolculukta ekip ruhunun ve saygının çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Sizlere Toyota Evinden bahsetmek istiyorum. Yan taraftaki şekilde göreceğiniz gibi ev iki ana sütundan oluşur. Birinci sütun “insanlara saygı”, ikinci sütun “sürekli iyileştirme”dir. İnsanlara saygının “saygı” ve ekip çalışması” adlı iki alt dalı vardır. Saygı, kişilerin birbirlerine olan saygısı, birbirlerini anlaması ve karşılıklı güven kurması anlamına gelir. Ekip çalışması, ekip ruhunu yansıtmak, kişisel gelişim, işini benimsemesi, takım ruhunu ve birlikteliği simgeler. Sürekli iyileştirme, ikinci sütundur ve şöyle tanımlanır : “Durduğumuz yerle hiç bir zaman yetinmeyiz ve en iyi fikirlerimiz ve çabamızla işimizi her gün geliştiririz” şeklindedir.  Aslında evin temelinde hep insan vardır. Bu sütunlardan biri yıkılsa ev yıkılır. Sütunların altında zorlama, kaizen, saygı, Genchi Genbutsu ve ekip çalışmasından oluşmaktadır. Bir tanesi bile çatlasa ev güçsüzleşir. Toyota kültürü bu şekilde sağlanmıştır.

Bizler de ortak bir hedefe gittiğimiz bu yolda kültürü tüm firmaya yayarak aynı amaç uğruna ilerlemeliyiz. Firmalar yalın süreçlerde israfları yok etmek için yalın dönüşümü kullanırlar. Aslında araçlar işin kolay ve suyun yüzeyinde görünen tarafıdır. Suyun derinlerine indiğimizde önemli olanın kültür değişimi olduğunu görürüz. Şirketi ileriye götürecek olan da insandır.

Yazımı Toyota Üretim Sisteminin Duayenlerinin sözleriyle bitirmek istiyorum.

Her biri kendine düşen görevi sonuna kadar yerine getiren bireyler, bir araya geldiklerinde büyük bir güç oluştururlar ve böyle bir güç zinciri de bir güç çemberini meydana getirir.
Kaiichiro Toyoda

Biraraya gelmek, bir başlangıçtır. Bir arada bulunmak, bir gelişmedir. Beraber çalışabilmek ise başarıdır.”
Henry Ford

İyileştirme yapmaya zamanınız mı yok? Genellikle çok meşgul olan ve iyileştirmek için zamanı olmayan yöneticilerle karşılaşıyorum. Onlara diyorum ki, bakın öldüğünüzde ya da firmanız battığında meşgul olmaktan kurtulacaksınız
Shigeo Shingo

Dönüşüm yolculuğumuzu başarıyla sürdürebilmemiz dileğiyle…

Gonca YEŞİLYURT
Yalın Üretim Koordinatörü
Ametal

Yorum Yaz

Apple Servisi Beylikdüzü Apple Servisi