Birey olarak Hayat Yolculuğumuz – Üç Kitap ve Düşündürdükleri
7 Şubat 2018 2022-02-21 15:38Birey olarak Hayat Yolculuğumuz – Üç Kitap ve Düşündürdükleri
Birey olarak Hayat Yolculuğumuz – Üç Kitap ve Düşündürdükleri
İKİGAİ, Japonların Uzun ve Mutlu Yaşam Sırrı bugünlerde yok satıyor. Bir çok kişinin severek okuduğu bir kitap haline geldi. Ben de okuyucular kervanına katıldım ve kitabı bir çırpıda okudum. Okumakla kalmadan 20 adet satın alıp konuya ilgi duyan yakın çalışma arkadaşlarımla paylaştım, paylaşmaya devam ediyorum.
İkinci kitap İngilizce Türkiye’de pek kimsenin tanımadığı ve pek ilgi çekmeyen bir kitap, kitabın başlığı A Passion for Success, ikinci başlığı ise, how to succeed in Life, yazarı Kyocera Şirketinin kurucusu ve başkanı Kazuo İnamori. Kitap McGraw Hill tarafından birkaç baskısı yapılmış, ilk baskı İngilizce, bu baskı İngilizce ve Japonca birlikte. Bu kişi ile ilgili ufak bir internet araştırması yaptığınızda çok önemli bir İş Adamı, Yardımsever, Eğitim Gönüllüsü.
Üçüncü Kitap ise oldukça eski. Bu kitabın Türkçeleşmesinde ve yayın izninin alınmasında benim de kişisel katkım var. Bu kitap Türkçeye MESS Yayını olarak kazandırıldı. Halen satılıp satılmadığını bilmiyorum. Ancak Panasonic Şirketinin kurucusu ve ilk başkanı olan Konusuke Matsushita’nın Felsefesi: İş Hayatı için bir El Kitabı başlığını taşıyor. Konusuke Matsushita bir Bilge kişilik. İlk Okul 3.sınıftan terk etmiş, 6 kardeşi gibi doğuştan hastalıklı bir kişi. Köyden şehire yatılı çırak olarak bir bisiklet tamircisinin yanında hayata başlamış ve zaman içinde Japonya’nın en önde giden Bilge, Yardım sever, İnanılmaz iş başarılarına imza atmış bir dev adam. Matsushita’nın kurduğu PHP Peace & Hapiness through Prosperity Vakfı Kyoto’da 10 katlı bir binada faaliyet gösteriyor. Japonya ve Güney Asya’da çok önemli insani değerlere odaklanmış, toplumun değerlerini güçlendirmeye adanmış faaliyetler yapıyor, İngilizce ve Japonca yayınlar yapıyor. PHP Enstitüsünün bir kısım İngilizce yayını satın okudum halen kütüphanemde yerini koruyor. Konusuke Matsushita’nın ülkemizde yeterince tanınmamasından büyük üzüntü duyuyorum.
Konusuke Matsushita bir çok vakıf, hastane ve diğer yardım kuruluşları içerisinde Matsushita Politika okulu en çok ilgimi çeken faaliyeti oldu. Tokyo’nun yanı başındaki Yokohoma’da kurulu Hükümet ve Siyaset Okulunu yıllar önce ziyaret ettim. Okulun müdürü, yöneticileri ve okuldan burs almış genç politik liderlerin bir kaçı ile de tanışıp konuştum. Konusuke hiçbir karşılık beklemeden Siyasete hiç kimse ve guruba bağlı olmadan sırf Japonya’ya hizmet edebilecek idealde olan vasıflı lider namzetlere bir veya iki yıllık burs veriyor ve bursa layık görülen kişiler kendi eğitim programlarını kendileri yapıyorlar. Ancak bir kısım temel konularda eğitim almak ve proje yapmak zorunlulukları var. Toplumsal Proje mecburi, Beden sağlığı ve güçlü bir manevi dayanıklılık gerekli temel koşullar içinde.
Konusuke Matsushita Japonya’nın ideal bir toplum olabilmesi için bir çok konuyu çözümlemesi ve bunun içinde vasıflı, ahlaklı, kimseye bağlı ve mecburiyeti olmayan politikacıların siyasete soyundurulmasının gereğine inanıyor.
Harvard profösörü John Kotter’in yazdığı Matsushita Liderliği kitabını yıllar önce okudum. Bu kitabı Sistem Yayıncılık Matsushita Liderliği başlığı altında Türkçeleştirmişti. Halen satılıyor mu bilemiyorum.
Birkaç yıl önce eşimle birlikte Japonya ziyaretimiz sırasında Konusuke’nin Kyoto’da bulunan Anıt Eser Niteliğindeki Evini ve Zen bahçesini özel misafir olarak ziyaret ettik. Bizi klasik Japon töreni ile karşıladılar. Resmi bir ziyaret programı çerçevesinde halen Müze olan Evini ve Zen Bahçesini gezdik. Çay Seremonisine katıldık. Ziyarete başlarken özel olarak arındırıldık, dolaştığımız bütün güzergâh bizim için özel olarak baştan başa yıkandı. Bize uygulanan merasimi hala bütün canlılığı ile zihnimizde muhafaza ediyoruz. Ziyaret sırasında özel olarak fotoğraf çekmemize müsaade ettiler ancak yayınlamamamızı kibarca rica ettiler. Zen Bahçesi adeta cennetten bir parça idi.
İkigai kitabının yazarları bu kitabı yazabilmek için bir yıl Japonya’da yaşamışlar özellikle Japonya’nın güneyindeki Okinawa’yı kendilerine merkez edinmişler. Okinawa’nın Dünya’nın en çok yaşayan insanların yaşadığı üç mekândan birisi olmasının sırlarını araştırmışlar. Yemek düzeninden tutunda yaşam sağlığını ve süresini etkileyen hemen her konuyu ele almışlar. Kitap konu ile ilgili bir çok yazar ve araştırmacıya da yer vermiş. Kitapta yer alan bütün bu kişiliklerin hem hepsini daha önceden tanır olmamıza rağmen hepsini bir araya getirip Mutluluk, Başarı ve Sağlık konusunu kapsamlı bir şekilde ele alması cidden çok başarılı.
İlerdeki günlerde İKİGAİ diagramı ve Konusuke Matsushita’nın ve Kazuo İnamori’nin Hayat Başarısı ile ilgili söylemlerini ele alacağım.
Aşağıda İkigai Kitabından bir gösterimi ve uzun yıllar önce Konusuke’nin Başarı Üçgenine benim yaptığım ilave ve yorumlu hali ile Konusuke’nin Başarı Üçgenini veriyorum. Her ikisine baktığımızda ve üçüncü kitap olan Kazuo İnamori’nin Hayatta nasıl Başarılı olursunuz kitabı büyük benzerlikler arzediyor.
Gelecek yazımızda bu gösterimleri yorumlayacağım ve Kazuo İnamori’den bahsedeceğim.
Yalçın İpbüken
Başkan
Yalın Enstitü